Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Beledben emlékezett a megye az 1848–49-es szabadságharcra

A megyei önkormányzat tegnap délután Beledben emlékezett a ’48–49-es szabadságharc hőseire.

Az ünnepi szónok párhuzamokat villantott fel a reformkori országgyűlés és napjaink közélete között. Átadták „A megye szolgálatáért" díj sajtó tagozatának elismeréseit.

Kedd délután Beled adott otthont a megyei közgyűlés ünnepségének. A Rábaköz legfiatalabb városának ’48-as emlékművénél előbb Nagy Dóra versét hallgatták meg az ünneplők, majd a megyei, a helyi önkormányzat, a párt- és civil szervezetek képviselői, helyi intézmények vezetői helyezték el az emlékezés koszorúit. Ezt követően az ünneplők átvonultak a helyi Mikrotérségi Általános Művelődési Központ tornacsarnokába, ahol Tompáné Balogh Mária polgármester köszöntötte a megyei ünnepség vendégeit.

Egy helyi ház bontásakor Kossuth-krajcárt is találtak, melynek birtoklásáért komoly büntetés járt a szabadságharc leverése után.
Egy helyi ház bontásakor Kossuth-krajcárt is találtak, melynek birtoklásáért komoly büntetés járt a szabadságharc leverése után.


A beledi megemlékezés ünnepi szónoka a kisváros szülötte, dr. Baranyai Lenke magyar–filozófia szakos tanár volt. Beszédében számos történelmi példával mutatott utat napjaink közéletének. – Felsőbüki Nagy Pál a főrendek nagyobb áldozathozatalára buzdított, Kölcsey pedig még mandátumát is visszaadta akkor, amikor vármegyéjének főurai nem akarták elfogadni a reformkor egyes haladó törvénytervezeteit – mondta a beledi tanárnő. Hangsúlyozta, a reformkor nagyjainak élete napjainkig tartó példa mindenki előtt. Dr. Baranyai Lenke számos helyi történelmi példával mutatta be a szabadságharc előtti és utáni magyar közéletet. – Egy helyi ház bontásakor Kossuth-krajcárt is találtak, melynek birtoklásáért komoly büntetés járt a szabadságharc leverése után. A bontáskor azonban egy korabeli Biblia is előkerült, ami egészen más megvilágításba helyezi a pénz és a szent könyv együttesét. Úgy vélem, az akkori belediek imigyen gondolkodtak e két tárgy használatakor: „Isten és a szabadság szelleme óvja házunkat" – mondta dr. Baranyai Lenke Beledben.

1848. március 15-én nyomtatták a magyar sajtó első szabad termékeit, a tizenkét pontot és a Nemzeti dalt. Ennek emlékére a megyei közgyűlés az ünnepen adta át „A megye szolgálatáért" díj sajtó tagozatát, melyet Beledben Bauerné Molnár Zsuzsanna és Gy. Németh Péter vehetett át.
Beledi ünnep – A megye a Rábaköz legfiatalabb városában emlékezett. A gyerekek is ünnepeltek.

Olvasóink írták

  • 1. Medúza 2011. március 27. 15:15
    „A versmondó lány Nagy NÓRA nem pedig DÓRA!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Március 15. Csornán

Csornán kedd délelőtt tartották meg a városi megemlékezést Petőfi Sándor szobránál. Tovább olvasom