Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Beled nem lesz város idén sem

Beled - A legjobb három-öt pályázatból vették ki a belediek várossá válási kérelmét. A szakbizottságok támogatták az elképzelést, ám a szakminiszter maga döntött. A polgármester pártpolitikát sejt a háttérben.

Beled várossá válásának gondolata nem új keletű. A dél-rábaközi nagyközség idén már másodszor adta be ez irányú pályázatát a szakminisztériumhoz. Tompáné Balogh Mária polgármester ezúttal nem alaptalanul volt bizakodó, hiszen ahogy a Kisalföldnek elmondta, a különböző bírálóbizottságok véleménye szerint a beledi pályázat bekerült az első három legjobb pályamű közé, miközben idén vélhetően országosan hét-tíz pályázó település nyeri el a városi címet.

A pályázatot a környék országgyűlési képviselői is jónak tartották. Írásban adott támogató nyilatkozatot róla a térség országgyűlési képviselője, Ivanics Ferenc (Fidesz) és a beledi származású, ám Sopronban élő Kránitz László (MSZP) is.

A pályázat az első öt legjobb között szerepelt mikor a szakbizottságok javaslata ellenére végül kivették a jelöltek közül Beledet. Így az önkormányzati miniszter nem támogatta a beledi pályázatot, s a köztársasági elnöknek nem javasolja a cím odaítélését. A szakminiszter a belediek kérdésére kijelentette, a városi címre pályázó települések közt saját hatáskörben dönthet.

A történtekről Tompáné Balogh Mária elmondta: május 14-én egy szakemberekből álló bizottság tett végső javaslatot Varga Zoltán önkormányzati miniszternek a várossá nyilvánítás ügyében, mely szerint Beled pályázata az első hét legjobb között szerepelt. Ennek ellenére a miniszter az első három települést „kivette" a sorból, és az utolsó harmadból emelt be néhány esélytelen pályázatot.
A polgármester azonnal kapcsolatba lépett a minisztériummal, a térségben élő országgyűlési képviselőkkel. E héten hétfőn e témában parlamenti interpelláció hangzott el.

Az interpellációra Varga Zoltán miniszter válaszolt, ám válaszát a térség országgyűlési képviselője, Ivanics Ferenc nem tudta elfogadni. Ám elfogadta Kránitz László, aki korábban támogatta a pályázat beadását.
A polgármester politikai indokokat sejt a háttérben. „Igaz, hogy független jelöltként indultam és nyertem meg a választást Beledben, és ez szerepel is a nevem mellett. Úgy látszik ez nem jó ómen" – mondta Tompáné. Hangsúlyozta: ha a szakbizottságok szerint a beledi pályázat az elsők között szerepelt, akkor a szakminiszter miért nem veszi azt figyelembe? „Ha pedig saját maga dönt, akkor miért kellenek a szakbizottságok?"

Olvasóink írták

  • 1. proview 2009. június 23. 13:23
    „Azért nem lett város, mert a "sár"-ral már sok várost neve kezdődik és még nem tudták eldönteni, hogy hogyan keződjön a neve "lyuk, gödör vagy gaz".”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közös képviselők szaporodó gondokkal

Rábaköz - Egyre fontosabb a szakképzett közös képviselő a társasházak élén. A szakképesítésen kívül… Tovább olvasom