Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

Beled - Elért vidékre a szakemberhiány

Az általános szakemberhiány a Rábaközben is érezteti hatását. A vállalkozók, cégvezetők szerint ez már a gazdaság versenyképességét veszélyezteti. Egy beledi vállalkozó szerint többek közt az oktatásban kell keresni a megoldást.
„Újabb csúcsot döntött a globális szakemberhiány" – áll egy tavalyi nemzetközi felmérésben. Világszerte a munkaadók 36 százalékának okoz nehézséget, hogy megfelelő munkaerőt találjon. Magyarországon – a globális átlagot bőven meghaladóan – a megkérdezettek 45 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nehezen talál megfelelő munkaerőt. Ez a versenyképesség, termelékenység csökkenéséhez vezet.

E probléma mára a „spájzban van", lapunk is számos alkalommal foglalkozott a témával. Többek közt a Rábaköz – egyre jobban teljesítő, tehát munkahelyeket teremtő – fémipari cégeinek (LV-Metál, Met-Na) vezetői is ilyen panaszokkal éltek. Nemrég Szalay Antal, a Provertha tulajdonosa nehezményezte, hogy épülő galvanizálóüzemébe lasszóval sem lehet elég szakembert fogni és az oktatási kormányzat sem tesz meg mindent egy helyi képzés elindításához.

Módos Imre: Motivált fiatalok kellenek a cégekhez. A szakiskolákat évek óta eredménytelenül keresik.
Módos Imre: Motivált fiatalok kellenek a cégekhez. A szakiskolákat évek óta eredménytelenül keresik.


– Sajnos nemcsak a fémipar, a faipar is ilyen problémákkal küzd – kesergett Módos Imre beledi vállalkozó. Elöljáróban kiemelte, a hazai kis- és középvállalkozói (kkv) szektor – véleménye szerint – elsősorban nem az évtizedek óta olyan, amilyen adórendszerrel, bürokráciával és pályázati rendszerrel küzd, hanem a tragikus méretű szakemberhiánnyal, melyben már az alsó, közép- és felső szintű utánpótlás is hiányzik.

– Cégem 1991-ben egy munkatárssal indult, mára – 35 éves átlagéletkorral – húszan dolgoznak nálunk úgy, hogy termelésünkben az export arányát a tavalyi tíz százalékról idén több mint kétszeresére növeljük. Tehát igazán nem arról van szó, hogy piaci nehézségeink lennének – fogalmazott a fiatal beledi vállalkozó. Ezzel együtt meglévő szakembereikre úgy vigyáznak, mint a hímes tojásra, mert egyszerűen nem találnak újakat (Beleden szinte nincs fluktuáció).

– Míg egy Németországban működő cég gépei mellett már ott állnak a kezdők, addig nálunk üresen konganak a szakiskolák hiányszakmás osztályai. Találkoztam olyan szakirányú egyetemistával is, akinek egy budapesti kiállításon én mutattam meg egy ablakszerkezet metszetét – mondta Módos Imre. Hangsúlyozta, kollégáival együtt számos alkalommal keresték fel a szakiskolákat – ahol nem tartja életszerűnek az oktatást –, ám évek óta eredménytelenül. Már az sem érv, hogy a termelésben nem a nyugati színvonalat adják a hazai kkv-k, Beledben – hol saját, hol pályázati forrásból – a legmodernebb faipari technológiát alkalmazzák, „mert csak ez lehet a jövő". Ha lesz, aki dolgozzon a gépek mellett.

A Provertha épülő galvanizálóüzemébe lasszóval sem lehet elég szakembert fogni.

– A szakemberhiány mellett úgy vélem, a hazai gazdaságpolitikából szinte teljes mértékben hiányzik a piacvédelem. Arra sem lehet hivatkozni, hogy ezt tőlünk nyugatra nem csinálják. Egy osztrák beruházáson alig bújtatva próbálják ellehetetleníteni a magyar beszállítókat, itthon pedig szinte félünk hazai szakértelemre bízni bármit is – fogalmazott Módos Imre. – Velem együtt a hazai kis- és középvállalkozások itthon költik el nyereségüket, ideje lenne ezt is észrevenni – mondta a Kisalföldnek Módos Imre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Babót - Nem látnak rózsás jövőt

A pályázati rendszerrel is elégedetlen a babóti polgármester. Fejlesztéshez kevesli a falu saját… Tovább olvasom