Kisalföld logö

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 20°C | 33°C Még több cikk.

Beköltözők: fejleszteni kell a helyi óvodát

Szárföld - Az idén tizennégy gyermek születését várják az egyre fiatalodó Szárföldön. Az új utca összes telkét eladták, Ózdról és a főváros mellől is jönnek beköltözők. Szükségessé vált az óvoda fejlesztése.
– A tavalyi és az idei év legfontosabb célkitűzése az óvoda fejlesztése – mondta el a Kisalföldnek Horváth Ferenc szárföldi polgármester. Kijelentette, 2008-ban már pályáztak egy teljesen új, az előírásoknak
megfelelő, kétcsoportos intézmény felépítésének mintegy kétszázmillió forintos költségére, ám pályázatuk eredménytelen lett.

A polgármester szerint idén még egyszer beadják, ha esetleg ez is sikertelen lenne, akkor a jelenlegi intézményt újítják fel. A régi épület rekonstrukciója közel harmincmillió forint lenne, ehhez helyi segítséget és némi pályázati forrást is várnának. – Az óvoda felújításakor vagy építésekor a szárföldi lakosokra biztosan számíthatok, hiszen a társadalmi munkának nagy hagyományai vannak a községben, példa erre többek közt a sportöltöző és a tűzoltószertár felújítása – hangsúlyozta a polgármester.


Horváth Ferenc szerint szükséges a mielőbbi építés vagy óvodafelújítás, hiszen egyre fiatalodik a község. Idén tizennégy újszülöttet várnak a faluba, és a beköltözők nemcsak az átlagéletkort csökkentik, hanem Szárföld jelenleg 926 fős lakosságát is növelik. – Az új utca mind a húsz telkét eladtuk (teljes közművel 1600 forintért négyzetméterét).

Büszkén mondhatom, hogy a beköltözők között kapuváriak, csornaiak, ózdiak és monoriak is vannak- mondta Horváth Ferenc.

Az új utcában már öt ház lakott, idén még négybe beköltöznek és további építkezések kezdődnek még ebben az évben, ezért a szárföldi polgármester bizakodó a falu létszámát és a helyi intézmények jövőjét tekintve.

Tarné Varga Zsuzsanna: 2007-ben költöztek az új szárföldi utcába.
Tarné Varga Zsuzsanna: 2007-ben költöztek az új szárföldi utcába.

Az új beköltözők közül az ózdi Novák János lapunknak elmondta: az ország másik feléről is jó választásnak tűnt egy Győr-Moson-Sopron megyei település, hiszen az irányítástechnikával foglalkozó szakember több osztrák cégnek is dolgozik. – Nemcsak a megye, de több átutazásom alkalmával Szárföld is megtetszett, ezért döntöttem a beköltözés mellett. A ház alapja már kész van – mondta a fiatal férfi. Hasonló véleményt fogalmazott meg a 2007 végén beköltözött Tarné Varga Zsuzsanna is. A bősárkányi származású fiatalasszony férje szárföldi, az új utcában már Bálint fiával és Bettina újszülöttjével sétált ottjártunkkor.

– A fiatal családok miatt tartom fontosnak az óvoda felújítását, nagy reményeket fűzök az új lakókhoz – jelentette ki a polgármester, ám némileg szomorúan tette hozzá, minden tervüket romba dönthetik azok a napokban bejelentett kormányzati intézkedések, melyekkel csökkentik a fiatalok gyermekvállalási kedvét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iskolabusz a mikrotérségnek

Rábaköz - A központi háziorvosi ügyelet, a közfoglalkoztatási terv és többek közt a mihályi… Tovább olvasom