Kisalföld logö

2017. 04. 23. vasárnap - Béla 4°C | 13°C Még több cikk.

Befogadó a beledi iskola

Szeptembertől a beledi iskolában öt környékbeli község diákjait is tanítják.

A befogadó intézmény felkészült a feladatra. Az iskola igazgatója szerint mégis az a jó, ha az alsósok lakóhelyükön járhatnak iskolába.

„Legelfogadhatóbb megoldásnak azt tartom, ha egy kistelepülésen az óvoda és legalább az iskola alsó tagozata működik" – vallja Tompáné Balogh Mária, Beled polgármestere.

A falu Általános Művelődési Központjának (ÁMK) iskolája szeptembertől mégis befogadó intézmény lesz, a jelenlegi helyzet szerint öt környékbeli községből járnak oda tanulók. És hogy az igényeket még jobban kielégítsék, iskolabusz vásárlásán is gondolkodnak.

– Edvéről és Vásárosfaluról már régóta Beledbe járnak a gyerekek iskolába és óvodába. Szeptembertől már a dénesfai alsósok jó részét is fogadjuk – mondta a helyzetről Tompáné Balogh Mária. – Gyóró harminckét tanulójából huszonketten jönnek hozzánk. Rábakecölben még mindig lenne lehetőség arra, hogy legalább az alsó tagozat megmaradjon. A szülők sajnos megosztottak, de ha összefognának, mindenképpen működhetne az első négy osztály. Nem az a célunk ugyanis, hogy minél több diák legyen nálunk. Pedagógusként is az a véleményem, hogy legalább alsó tagozat legyen a kisközségekben.

Hantó Szabolcs, a beledi iskola igazgatója szerint minden feltétel megfelel intézményükben ahhoz, hogy „befogadó" legyen.

– Most háromszázegy diákunk van, szeptembertől várhatóan negyvennel leszünk többen – mondta. – Felkészültünk a gyerekek fogadására, szakos ellátottságunk teljes, kötelező oktatásban németet, fakultatív rendszerben angolt oktatunk. A tanulóknak jól felszerelt számítástechnika-terem áll rendelkezésükre, sportcsarnokunk a kapuvári és a csornai térségben is egyedülálló. Az iskolában számos szakkör működik, ingyenes korrepetálásra van lehetőség, diákjaink a megyei és az országos versenyeken is kiváló eredményeket érnek el minden tantárgyban.
Három művészeti iskola dolgozik nálunk, a Napsugár, amely táncot oktat, a répcelaki iskola kihelyezett zeneiskolája, illetve a Géniuszban modern táncokat lehet tanulni.

Az igazgató beszélt a fejlesztésekről is: több sikeres pályázatnak köszönhetően bővítik eszközállományukat, például a 29 millió forintos HEFOP-pályázatból és egy 19 milliós másikból. Ha minden a tervek szerint alakul, az épületeket is sikerül felújítani. Hantó Szabolcs is megjegyezte: nem így képzelték el az oktatásügy változásait.

– Csalódás, hogy a kis falvakban nem maradhatott meg legalább az alsó tagozat. A gyerekek hiányozni fognak ugyanis a településekről, ahogy hiányoznak majd a pedagógusok, azaz az értelmiség is. Nekünk most az a feladatunk, hogy ezt a hiányt enyhítsük. Úgy szervezzük ünnepeinket, hogy a tanulók saját falujukban is fellépjenek. A rábakecöli alsó tagozatot egyébként még meg lehetne menteni, ha az alapítványi, illetve a beledi iskolába íratott gyerekeket visszavinnék a kecölibe. Ehhez viszont a szülőknek kell lépniük.

 A bejáró gyerekek utaztatásáról az önkormányzatok gondoskodnak. Ehhez a mikrotérség kisbusza áll rendelkezésre, illetve a települések falubuszai.


Ha szükség lesz rá, egy másik járművet is vásárolnak. Arra törekednek a döntéshozók, hogy minél célszerűbb járatokat alakítsanak ki, minél rövidebb várakozási idővel. A gyerekek a buszindulásig, illetve -érkezésig pedagógusi felügyelet alatt lesznek.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kapuvári kórház nem ad el semmi feleslegeset

Leltároznak a dolgozók, reménykedik a fenntartó és az intézményvezetés. Kapuvár önkormányzata nem értékesíti a helyi kórház műszerparkját, bár az aktívellátás megszűnt a városban. Az intézményben leltároznak, zárják a kiürült osztályokat, s reménykednek az újrakezdésben. Tovább olvasom