Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 0°C | 7°C Még több cikk.

Beérőben a községi bérlakások gyümölcse

Sopronnémeti - Sopronnémetiben az önkormányzati bérlakások a kezdeti kudarcok után ma már azt a célt szolgálják, amiért kialakították őket: falumegtartó hatásukat elérték.

A községi szociális bérlakások célja, hogy az átmeneti idő után a bérlők önálló otthont teremtve a faluban maradjanak, s a lélekszám emelkedjen.
Sopronnémeti kezdeményezése sikeres, hiszen az önkormányzat négy lakásából kettő rövidesen megürül. És ami örvendetes, mindkét család a településen vásárolt ingatlant.

Veszprémi Attila és párja is hosszú távra terveztek, amikor házat vettek a településen.

˝Amikor két évvel ezelőtt beköltöztünk, már tudtuk, itt maradunk. Amint rendeződtek a körülményeink, megvásároltuk a családi házat. Úgy tervezzük, augusztusban költözünk új otthonunkba˝ – mondta a Kisalföldnek a fiatalember.

A helyi önkormányzat 2004-ben a volt iskola- és óvodaépületet alakíttatta át szociális lakásokká. Négy család azonnal beköltözött.

Hosszú távú elképzeléseink vannak, szeretnénk a gyerekeinket itt felnevelni- mondta Veszprémi Attila.
– A célunk az volt a fejlesztéssel, hogy akár a falubeli fiataloknak, akár a vidékről érkezőknek lehetőséget adjunk a takarékoskodásra a kedvezményes bérleti díjjal – mondta a Kisalföldnek Bognár Sándor polgármester. – A falu megtartóerejét akartuk növelni, hogy az ötéves szerződés letelte után aztán itt maradjanak, saját otthonukban. A jelenlegi bérlőkkel együtt összesen nyolc család használta ki a lehetőséget. A számításunk eddig nem vált be, hiszen a lakók az első években ˝ugródeszkának˝ használták a lakásokat. Rövid időn belül mindannyian továbbálltak. Most viszont úgy néz ki, változik a helyzet, hiszen két család is helyben vásárolt ingatlant. Helyükre keressük az új bérlőket.

Veszprémi Attiláék kihasználták a bérlakás előnyeit. Két év után már saját házukat újítják fel. Fotó: Cs. K. A.
Veszprémi Attiláék kihasználták a bérlakás előnyeit. Két év után már saját házukat újítják fel. Fotó: Cs. K. A.

Az önkormányzat nem támaszt szigorú elvárásokat. Az egyik feltétel, hogy a jelentkezők nem rendelkezhetnek saját lakással. Előny, ha gyereket is hoznak magukkal és ha vállalják, hogy később a községben telepednek le. Az itt maradókat az önkormányzat 100 ezer forint vissza nem térítendő letelepedési támogatással, illetve félmilliós kamatmentes kölcsönnel segíti. A tapasztalat az, hogy bőven akad pályázó a bérlakásokra. A bérleti díj valóban kedvezményes. A rezsiköltségen felül a 60 négyzetméteresért tíz-, a 46 négyzetméteresért hétezer-ötszáz forintot kell fizetni. Bognár Sándor hozzátette: a községben tervezik újabb bérlakások kialakítását is, hiszen igény lenne rá. Ehhez azonban még forrást kell találniuk, keresik a pályázati lehetőséget.

Veszprémi Attiláék két évvel ezelőtt azért döntöttek Sopronnémeti mellett, mert egyikük munkahelye éppen a faluban, a vasútállomáson volt. Megszerették a települést, a helyieket, a csendet, a nyugalmat. Úgy határoztak, végleg maradnak. Egy családi házat vásároltak meg, a felújítást már megkezdték. Úgy tervezik, egy hónapon belül átköltöznek.

– A bérlakásban töltött két év elegendő volt arra, hogy rendezzük körülményeinket. Hosszú távú elképzeléseink vannak, szeretnénk a gyerekeinket itt felnevelni – fogalmazott Veszprémi Attila.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb demonstrációk a vasútért?

Csorna–Pápa - Újabb demonstrációt ígérnek a Csorna–Pápa vasút menti önkormányzatok, ha a… Tovább olvasom