Kisalföld logö

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 16°C | 27°C Még több cikk.

Barsi Ernőről nevezik el a néptánciskolát

A név módosul, ám a néptánciskola működése ezután is változatlan marad. Szeptembertől a kapuvári tanintézet új neve Dr. Barsi Ernő Alapfokú Művészeti Iskolára változik.

A kapuvári Alapfokú Művészetoktatási Intézményt a Rábaköz Öröksége Közhasznú Alapítvány hozta létre még 2005-ben. Az tanoda idén szeptember elsejétől nevet változtat. Az intézmény névadója Győr díszpolgára, dr. Barsi Ernő néprajzkutató, zenepedagógus, zenetörténész, hegedűművész lett.

Etnográfusi munkájának köszönhetően megyénkben több mint ötven intézményben indult meg a néprajz oktatása. Újságcikkeket és szakkönyveket is publikált, ezek között szerepel a Daloló Rábaköz című könyv is. Dr. Barsi Ernő tiszteletére és szakmai munkájának elismerésére újítják meg az iskola nevét.

A kapuvári táncos gyerekek legutóbb Kapolcson léptek fel.
A kapuvári táncos gyerekek legutóbb Kapolcson léptek fel.

– Intézményünk névadójának mindenképpen olyan embert szerettünk volna választani, akinek van valamilyen kötődése a Rábaközhöz. Dr. Barsi Ernő sokat foglalkozott térségünkkel, több kiadványa is megjelent a Rábaközről – közölte a Kisalfölddel Csitei Gábor igazgató. Hozzátette, szűkebb iskolai keretek között rendezik meg a névadó ünnepséget.
A néptánciskola működése a továbbiakban sem változik. Az oktatók heti egy-két alkalommal a délutáni órákban tartják a foglalkozásokat korosztálynak megfelelően. A növendékek gyakran lépnek fel falunapokon, iskolai ünnepségeken és egyéb rendezvényeken.

– A Muharay Elemér Népművészeti Szövetség tagja az együttes, és a napokban jártunk a Művészetek Völgyében. Az élő magyar népművészet fóruma a Muharay-udvar. A vendéglátók és a fellépők máig őrzik hagyományaikat – mondta el lapunknak Csitei Gábor. A kapolcsi rendezvényhelyszínen gyereknapot szerveztek, ahol felléptek a művészeti iskola táncosai és a Kapuvári Legénycéh is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felvidéken táboroztak a cserkészek

A 63-as Számú Bessenyei György Cserkészcsapat a Felvidéken, az ősi premontrei jászói apátság… Tovább olvasom