Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Barsi-iskola - Szakpedagógusból kevés van, az érdeklődő gyerek szerencsére sok

Nyolc település több mint háromszáz gyermeke tanulja a néptánc alap- és haladó lépéseit a kapuvári székhelyű Dr. Barsi Ernő Alapfokú Művészeti Iskolában. Csitei Gábor igazgató szerint nyitott, kreatív gyermekeket nevelnek.

Két telt házas gálaműsort adott a minap a kapuvári székhelyű Dr. Barsi Ernő Alapfokú Művészeti Iskola több száz növendéke.

– Intézményünk alapítványi fenntartású iskola, mely tizenegy embernek biztosít munkahelyet – tájékoztatott Csitei Gábor intézményvezető. Hozzátette: az elmúlt tanévben 372 gyermeket írattak be szüleik, szeptembertől is hasonló számra számítanak. Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, a náluk tanuló gyermekek az állami iskolákban is jobban megállják a helyüket, közülük kerülnek ki a közösségek aktívabb tagjai.

Két gálaműsort adtak a minap a kapuvári néptánciskola növendékei.
Két gálaműsort adtak a minap a kapuvári néptánciskola növendékei.

– A heti rendszerességű néptáncfoglalkozás mellett nagyon sok programon vettek részt növendékeink. Húsvéti és karácsonyi vásár-játszóház, néptáncos foci, táncházak, kirándulás Pozsonyba, az Ifjú Szívek Táncszínházba, tanulmányi kirándulás Budapestre az Országos Táncháztalálkozóra, néptáncos jótékonysági bálok, Barsi-napok, koncert, anyák napi ünnepségek, idősek napi programok, céges rendezvények. Sőt, a Kapuvár Néptáncegyüttes jubileumi gálaműsora is fellépést kínált – sorolta az intézményvezető.

Növendékeik a szakmai megmérettetéseken is szépen szerepelnek. Jó eredményeket érnek el a soproni szólótáncversenyen, a büki regionális néptáncfesztiválon és a „Fölszállott a páva" pápai területi előválogatóján is.

– Fontosnak tartjuk, hogy a néptáncpedagógusok irányításával tanulóink számára minél több fellépési lehetőséget szervezzünk. Azt is hozzá kell tenni, az iskola adja a Kapuvár Néptáncegyüttes utánpótlását is – mondta Csitei Gábor.

Az intézmény néptáncoktatói Kapuvár mellett több környékbeli faluban, Mihályiban, Beleden, Petőházán, Agyagosszergényben, Fertőszentmiklóson, Osliban és Szárföldön is megismertetik a néptáncot, a rábaközi hagyományokat a gyermekekkel. Az érdeklődés töretlen a tánc iránt a környéken, ám szakpedagógus egyre kevesebb van.

– Régebbi tanulóink közül már van, aki a néptáncot életcélnak tartja, így reményeink szerint majdan pedagógusként is köszönthetünk Barsi-növendéket – mondta az intézmény vezetője.

Nyáron a néptáncosok táborokban, törökországi vendégszereplésen és a visegrádi országok táncosaival közös programon vesznek részt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Anyanyelv, művészetek, gyökerek Csornán

A Határtalanul program keretében a Csornai Általános és Alapfokú Művészeti Iskola hetedikesei Erdély… Tovább olvasom