Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

Bárói frigy Rábapordányban

Báró Gilbert Elias Corine és báró de Ranitz Pal Ferenz kötött házasságot Rábapordányban a hétvégén.
A győri püspökségtől kibérelt rábapordányi katolikus templom tegnapelőtt egy órára reformátussá alakult. Bár a meghívottak sietve elfoglalták helyüket, a szertartás váratott magára. A holland főszereplők ugyanis, nemes egyszerűséggel, majdnem lekésték saját esküvőjüket. A félreértés hamar tisztázódott, báró Gilbert Elias Corine és báró de Ranitz Pal Ferenz, aki johannita parancsnok, tiszt az Oranje Nassau rendben, a Magyar Köztársaság lovagja, rábapordányi házukban várták a több mint százfős vendégsereget, míg a meghívottak jobbnak látták idejében megjelenni a templomban. A pár végül gyermekeik felvezetésével érkezett a szomorkás délután örömteli eseményére.

A holland bárói pár.
Az esküvő után megtartott házi állófogadás az időjárás miatt tulajdonképpen esernyő-kiállítássá lényegült át. A kertben felállított sátorban pedig a multikulturális légkör és a világzene uralkodott. A németalföldi Cserebogár együttes magyar cigányzenével kápráztatta el a sátorban zsúfolódó seregletet. Vezetőjük elmondta, 1974 óta van együtt a kilenctagú, holland értelmiségiekből álló „cigánybanda". Ők elődeik elbeszélése alapján megtudták, hogy a második világháború előtt rendszeresen turnézott Hollandiában egynéhány magyar cigányzenekar. Ők pedig elhatározták, hogy felélesztik a hagyományt, s leckéket vettek Boros Lajostól, Rigó Buffó Sándortól és több más híres prímástól. Ma már ők tanítják Hollandiában a meglehetősen népszerű cigányzenét.

Szanyi legény táncoltatott szingapúri menyecskét

A szanyi Bokréta néptánccsoport fellépése során a rábaközi legények megmutatták, hogyan jár a lábuk. S mivel egyedül táncolni sem jó, egyikük lendületesen táncba vitt egy szingapúri menyecskét. Így aztán bebizonyosodott, hogy a zene a világ nyelve, a tánc pedig a világ tolmácsa.

Az égieket kiengesztelendő Greznár Zoltán zenekara és a Cserebogár Band az esővíztől megtelt gumimedence tövében improvizatív örömzenébe fogott. Fergetegesre sikerült, mert a szivárvány színes hidat vert a felhők között. Valaki megjegyezte: „Isten bizonyára most tapsol!" S tapsolt és éljenzett mindenki, aki hallotta a dzsesszes elemekkel díszített hamisítatlan magyar muzsikát.

Tészta a levesben: a  magyar vendégeké lett

A hét órakor kezdődő vacsora már óvatos duhajkodásra bátorította a megjelenteket, mert a névnapját ünneplő vendéglős jó kedélye ragadósnak bizonyult. Ennek tetejében a hagyományos magyar vendégszeretet és figyelmesség eredményeképpen Corine asszony kedvencét, a hortobágyi húsos palacsintát tálalták fel előételül. Majd csontleves következett sok tésztával, amit a nyugati vendégek nem nagyon tudtak értelmezni. Így aztán a magyar sarokban landoltak a fehér, magas falú porcelántálak. Ezenközben a pezsgőtől kellemesen zsibbadt nyelv feledtette az angol szórend minden kínját, s egymást követték a sok boldogságot, „vagy amit akartok" jellegű jókívánságok.

Tisztelegtek hazánk előtt

Az őzpörkölt és a csirkepaprikás elfogyasztása után a somlói galuska előtt Paul úr és Corine asszony elárulták, esküvőjükkel és a helyszínül választott Rábapordánnyal tisztelegni kívántak Magyarország előtt. Főleg azért, mert a közelmúltban de Ranitz báró megkapta a Magyar Köztársaság Lovagja érdemkeresztet, ami díszítette ez alkalomra készíttetett Bocskai-öltönyét. Paul báró és neje, Corine asszony aktívan segítik Magyarországot különböző karitatív tevékenységeikkel, de mint mondták, érdeklődésük jelenleg inkább Erdély és Kárpátalja felé irányul.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több lámpát és nagyobb figyelmet!

A Kapuvárt átszelő 85-ös főút és a Deák Ferenc utca kereszteződésében szinte mindennap van baleset. A kereszteződés közlekedésbiztonsági helyzetéről Bencsics Zsolt őrnagy, a Kapuvári Rendőrkapitányság közrendvédelmi és közlekedésrendészeti osztályvezetője tájékoztatta a Kisalföldet. Az osztályvezető szerint pontos adatokkal nem rendelkeznek a balesetekről. Tovább olvasom