Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Báró Berg híd a Hanság-főcsatorna felett - fotók

A Fertő tavi és rábaközi kerékpárosutakat köti össze és báró Berg Gusztáv nevét viseli az a Hanság-főcsatornán átívelő híd, amelyet Kövér László házelnök avatott fel szombaton.

Kövér László, a parlament elnöke a hét végén avatta fel a Fertő–hansági környezetbarát mobilitás nevű pályázatból megvalósult, a Hanság-főcsatornán felépített Báró Berg Gusztáv kerékpároshidat. Az ausztriai Vallánál (Vallern) megépült híd avatásán Hans Niessl burgenlandi tartományfőnök, dr. Michael Zimmermann és Szalay-Bobrovniczky Vince nagykövetek is jelen voltak, köszöntőikben méltatták a határon átnyúló pályázat eredményeit, melyek közt kerékpárosutak, -pihenők építése mellett a felavatott híd volt a legnagyobb beruházás.

Hámori György kapuvári polgármester köszöntőjében kiemelte: a Berg híd nemcsak a Fertő-parti és rábaközi kerékpárosutakat köti össze, hanem a határ két oldalán élők lelkét is. – Egyre több olyan kapcsolódási pont születik az utóbbi években, mely szorosabbá fűzi az osztrák és magyar környékbeli települések életét – mondta a házigazda városvezető.

Soósné Gacs Zsuzsanna és Réka lánya: ˝Ezentúl az osztrák oldalra is könnyedén átkerekezhetünk biciklitúráink során.˝ Fotó: T. A.
Soósné Gacs Zsuzsanna és Réka lánya: ˝Ezentúl az osztrák oldalra is könnyedén átkerekezhetünk biciklitúráink során.˝ Fotó: T. A.

Hámori György gondolataihoz kapcsolódva a magyar házelnök is a határon átnyúló kapcsolatok erősítését emelte ki avatóbeszédében. Kövér László kiemelte: az országhatár által kettészakított tájegység összekapcsolásának egyik újabb pontjaként kell tekinteni a Báró Berg Gusztáv hídra a közelben álló Andaui híddal együtt.

Berg híd a Hanság-főcsatorna felett


A szombati ünnepségen megjelent a báró két dédunokája, Berg Glória és Berg Dolores is, akik leleplezték a híres névadó emléktábláját a híd magyar oldalán. Az avatáson nem maradhatott el a hagyományos hordógurítás sem, az osztrák oldalra először Kövér László, Hámori György és Hans Niessl lökte meg a nemzetiszínű szalaggal átkötött söröshordót, de e tevékenységből kivette részét az ünnepség szinte minden vendége is.

Számos kapuvári is kilátogatott az avatásra. Soósné Gacs Zsuzsanna lapunknak elmondta, lányával együtt rendszeres biciklizőknek számítanak. – Maga a környék is nagyon szép, a most felavatott híddal lehetővé válik, hogy az osztrák oldalra is átkerekezzünk, bővítve biciklistúráink útvonalait – mondta a fiatalasszony.

Olvasóink írták

 • 6. levente0304 2013. május 29. 12:52
  „Tisztelt 1120 !
  Sajnos, mi állandóan hátra tekintünk, ahelyett, hogy előre néznénk. Pedig, a történelem már bebizonyította /lásd indánok stb/ amelyik nép, állandóan hátrafele tekinget, és a hallotaiktól vár segítséget az elvész.
  De akár Jézust is idézhetném:És monda néki Jézus: Valaki az eke szarvára veti kezét, és hátra tekint, nem alkalmas az Isten országára. /Lukács 9:62/
  Hangsúlyozom, tisztelem a Berg családot, de Kapuvárt kellene inkább népszerüsíteni!
  Ezzel részemről a témát lezártam!”
 • 5. 1120 2013. május 28. 22:59
  „4.-nek: "Kapuvári Híd"? Rossz névválasztás lett volna, hiszen a városban több híd is van és ez azt sugallná, hogy ez is egyike azoknak. (Talán a legnagyobb?) Ráadásul élőszóban nem lehet különbséget tenni a kis-és nagybetűk között...
  A névválasztás szerintem kiváló! Nem tudom, hogy élt-e valaha ember, aki annyit tett Kapuvárért, mint báró Berg Gusztáv. Valószínűleg nem...”
 • 4. levente0304 2013. május 28. 13:19
  „Tisztelem, és elismerem azt a munkát, amit Báró Berg Gusztáv végzett Kapuvárért és a környező településekért. De véleményem szerint jobban szolgálta volna városunk ügyét, ha Kapuvári Hídra keresztelik.”
 • 3. zeee1980 2013. május 27. 22:41
  „Igazad van Kmmk, de ha már utakról van szó, menj végig a múlt héten felújított úton a kórház élőt. A csatorna fedeleket nem sikerült felemelni az új bitumen szinthez ! Remélem a műszaki ellenőr így nem veszi át ! A Gartára kivezető utat meg hagyjuk. Amúgy szép a híd, és persze támogatom az ilyen beruházásokat !”
 • 2. kmmk 2013. május 27. 20:41
  „alekínyó!

  Jobb lett volna inkabb meg se szolalsz. Egy ilyen project es a tel okozta katyuk javitasa ket kulonbozo dolog.
  Ezt osszehozni jopar honap kemeny munkaja volt, nem is par hete indult. Raadasul hataron atnyulo palyazat volt eu forrasbol.
  Maga a rendezveny lehetett volna jobb helyen, kozelebb a lakossaghoz. Meg hat azert megemlithettek volna meg par nevet, akik a munka nagy reszet megcsinaltak.”
 • 1. alekínyó 2013. május 27. 19:56
  „Kapuváron meg még mindig nem csinálták meg a tél okozta kátyúkat...
  Nem baj, az a lényeg, hogy újabb híddal bővült a Hanság főcsatorna...:( biztos nagy forgalom lesz rajta...!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átadják kertjeiket az idősek Rábacsécsényben

Fejlődik Rábacsécsényben az önkormányzati gazdaság. Bővült a terület és egy feldolgozóhelyiséget is… Tovább olvasom