Kisalföld logö

2017. 01. 21. szombat - Ágnes -9°C | 1°C Még több cikk.

Barkácsol, lovazik és unokázik a csornai kapitány

Unokái kedvét keresi, lovakat tart és pótolja az elmaradt feladatokat a nyugdíjas csornai rendőrkapitány.

Az állandó pörgés ugyan nem hiányzik neki, azért néha gondol a rendőrségre.

Gondozza az állatállományt, fát hasogat, lovagol, segít a barátoknak, hintóztatja az unokákat, dolgozik a ház körül. Kiss József nyugdíjas csornai rendőrkapitánynak minden perce be van osztva. Sokszor arra gondol, jó lenne néhány nap szabadságot kivenni. A rendőrség csak néha-néha jut eszébe. Tartja magát elhatározásához: a pálya széléről nem szól bele a játékba. Azért jólesik neki, ha egykori kollégái érdeklődnek felőle és meglátogatják szilsárkányi házában.

Kiss József alezredes 27 évnyi szolgálat után a Csornai Rendőrkapitányság éléről ment nyugdíjba tavaly év végén. 

– Úgy terveztem, hogy nyugdíjasként először jól kipihenem magam. A semmittevés ki is tartott néhány hétig, aztán keresni kezdtem azokat a feladatokat, amiket elhanyagoltam az elmúlt évtizedekben – beszélt a hétköznapokról. – Azt korábban eldöntöttem, hogy munkát nem vállalok.

A nyugdíjas rendőrkapitány mindennapi feladatai közé tartozik lovai gondozása. Néha nyeregbe is pattan és tesz egy kört a határban.
A nyugdíjas rendőrkapitány mindennapi feladatai közé tartozik lovai gondozása. Néha nyeregbe is pattan és tesz egy kört a határban.

Tartja magát elhatározásához: a pálya széléről nem szól bele a játékba.
Persze egy-egy baráti kérésre nem mondok nemet, szívesen segítek ismerőseimnek. Rendezem a ház környékét, kialakítottam magamnak egy kis műhelyt és gondozom az állatállományt. Igyekszem mindenféle jószágot tartani, ami egy falusi udvarban hagyományos. Van két lovam és én tartom unokám póniját is. Tudatosan készültem a nyugdíjasévekre, mert azt nem tudtam elképzelni, hogy egyik napról a másikra váltson az ember. Minden napom be van osztva, sokszor úgy elfáradok estére, hogy jó lenne néhány nap pihenő. Persze ezt nem tehetem meg, még az ebéd utáni alvás sem jön össze. Mindig lovasember voltam. Azt nagyon szeretem, amikor nyeregbe ülhetek. A lovakat ugyanakkor önző módon azért is tartom, mert így az unokák legalább többször meglátogatnak.

Kiss alezredes nem tagadja, néha a rendőrségre is visszaviszik gondolatai. Azt is elismeri, hogy eleinte, ha az éjszakai telefonhívások nem is, de bizony hiányzott a pörgés.

– Nekem a szolgálat napi huszonnégy órából állt. Nehéz volt hozzászokni
A lovakat ugyanakkor önző módon azért is tartom, mert így az unokák legalább többször meglátogatnak. 
a nyugodtabb életformához. Mégis inkább a csapat hiányzik. Az egymással való törődés, a személyes kapcsolat. Nem is jellemző rám, hogy egész nap otthon vagyok, igénylem, hogy közösségben, emberek között legyek, hiszen nem juhász voltam. Szerencsére a régi barátaim, ismerőseim nem hagytak magamra. Bizonyára voltak, akik kitörölték a telefonszámomat, de talán ők vannak kevesebben. Sokkal többen viszont olyanok, akik rám kiáltanak, megszólítanak az utcán, érdeklődnek felőlem. Sokan a keresztnevemen szólítanak, de jó néhányuknak azért kapitány úr maradtam.

Ha Kiss József nem is szól bele a rendőrség munkájába, azért érdeklik az egykori munkahelyén történtek. Elégedetten olvasta portálunk tudósítását az évértékelő állományülésről. Büszke volt helyettesére, Völcsey századosra is, akit Sopronba vezényeltek osztályvezetőnek.

– Ezek a tények talán igazolják, hogy jól dolgoztunk. Nemcsak én, hanem az egész állomány. Úgy érzem, szégyenkeznivalóm nincs, legjobb tudásom szerint igyekeztem ellátni a rám bízott feladatokat – tette hozzá.

Kiss József a csapatmunka eredményének tartja azt is, hogy néhány hete ˝aranykeresztes˝ lett. A köztársasági elnök ugyanis március 15-én a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt kitüntetéssel ismerte el teljesítményét.

Bizonyára voltak, akik kitörölték a telefonszámomat, de talán ők vannak kevesebben. Sokkal többen viszont olyanok, akik rám kiáltanak, megszólítanak az utcán, érdeklődnek felőlem. Sokan a keresztnevemen szólítanak, de jó néhányuknak azért kapitány úr maradtam - mondta Kiss József.

Olvasóink írták

  • 1. véleményformáló 2010. április 03. 17:12
    „Jó pihenést kívánok a nyugalmazott fő rendőrnek, akinek pályafutását sokan kísérhették figyelemmel a Rábaközben, és kedvelték , szerették őt munkája során is . Az utóbbiakat bizonyítja az újságíró által is leírtak, amikor is a régi kollégái, barátai felkeresik otthonában , érdeklődnek felőle.
    Megérdemelt nyugdíjas éveihez sok szerencsét (és ahogy a fegyveres testületeknél szokás) ERŐT, EGÉSZSÉGET!
    kívánok.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Mi várunk, Kapuvár˝

A Király-tó Óvoda és Bölcsőde Rákóczi utcai tagóvodája Várak címmel rendez kiállítást. Tovább olvasom