Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

barbacs.kisalfold.hu

Barbacs - A barbacs.kisalfold.hu – Tóth Lajosné klubvezető szerint – a kis rábaközi falu hajdani és jelenlegi lakóiról szól. A közösségépítés mellett fontos cél, hogy a tagokban erősítsék a szülőföld szeretetét.
„Ki állítja azt, hogy nem Barbacs a világ közepe? Aki nem itt él. Nekünk az!" – vallja a Kisalföld Online barbacsi klubjának vezetője. Tóth Lajosné – gépészből lett óvodapedagógus – nyugdíjasként szervezi, gondozza a múlt és a jelen között hidat építő barbacs.kialfold.hu-t.

– Szeretem és féltem a szülőfalumat. Azon igyekszem, hogy Barbacs élmény legyen az itt élők számára, szeressék, vigyázzanak rá, és minél kevesebben hagyják el felnőttkorukban. A kluboldalon felvillantott históriák, anekdoták, régi fotók, a mai eseményeket megörökítő híradások, képek, videók tudatosítsák bennük, hogy itt él szűkebb és tágabb családunk, barátaink, ismerőseink, ennek a falunak az iskolájához, épületeihez, tereihez, erdeihez, rétjeihez, vizeihez fűznek bennünket emlékeink – említette érdeklődésünkre Tóth Lajosné Judit, aki hosszú évekig kutatta Barbacs múltját és jelenleg is gyűjti az idős falubeliek régi-régi történeteit.

Tóth Lajosné barbacsi klubvezető a község múltja és jelene között szeretne hidat építeni. Fotó: Turbók Attila
Tóth Lajosné barbacsi klubvezető a község múltja és jelene között szeretne hidat építeni. Fotó: Turbók Attila

Nemrégiben például felhívást tett közzé a kluboldalon: olyan képeket szeretne közkinccsé tenni, amelyen a település iskolájában végzett régi osztályokat, a község egykori tanítóit, orvosait, papjait, tűzoltóit, halászait, vadászait, mezőőreit, téeszvezetőit, dolgozóit örökítették meg. Emellett olyan felvételeket is vár a klubvezető, amelyeken – többek között – a major, a kocsmák, a boltok, asztalos-, kovács- vagy bognárműhelyek, hajdani lakásbelsők szerepelnek.

A hangulatos barbacsi kluboldal segítségével a község hagyományos tevékenységeinek, a gyékényfonásnak, a kosárfonásnak, a pödrésnek és a halászatnak is szeretnének emléket állítani, valami módon a tradíciót feléleszteni.

Tóth Lajosné szerint ez azért is fontos, mert például a nádaratók, a nádhoz értők már csak kevesen élnek, a kosárfonók közül is már csak néhányan dolgoznak a faluban.

– A barbacsi kluboldalon természetesen az időszerű események is helyet kapnak. Így például képes híradás található a nemrégiben lezajlott negyvenöt éves osztálytalálkozóról, előzetes és híradás a hagyományos búcsúnkról is. Élet- és faluképek, hangulatos videók színesítik az oldalunkat. Ezenkívül, hogy a jókedvről se feledkezzünk el, a barbacs.kisalfold.hu oldalon vicc-csokor is várja a látogatókat – mondta a klubvezető.

Olvasóink írták

 • 1. Némethné Kiss Gizella 2008. október 01. 14:00
  „Kedves Jutka !

  Örömmel olvastam a "Kisalföld"-ben megjelent cikket, a mi kis
  szülőfalunkban is van olyan ember /remélem nem vagy egyedül/, aki szívesen megőrzi a község hagyományait.
  Gratulálok Neked !
  Remélem és látom is a fénykép alapján, hogy jól vagy és bízom abban, hogy családod is, kívánok sok sikert és csak így tovább kedves "nyugdíjas társam" !


  puszi


  Némethné Kiss Gizella”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bizonytalan a csornai termál sorsa

Csorna - Idén szeptemberre kellett volna a csornai strandon a medencék téliesítését elvégezni. A… Tovább olvasom