Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

Barbacs – Az adóbevételek miatt némi fejlesztésben is gondolkodhatnak

Az M85-ös és M86-os gyorsforgalmi utak építése némely kistelepülésen már hasznot is termel. Barbacson az adóbevételek növekedése fejlesztéseket generál. A polgármester szerint ez után nyugodtabb falujuk lesz, ahol napjainkban erősítik a helyiek közösségi programjait.
Erőltetett ütemben épül az M86-os és M85-ös gyorsforgalmi út a Rábaköz egyes települései mellett. Az építkezés – túl az egyéni kellemetlenségeken – egynémely kistelepülésnek már most hasznot hoz, máshol egyelőre csak a negatívumokat látják (Elzárta Vásárosfalut az M86-os építése, Kisalföld, június 26.). Abban mindenki egyetért, hogy maga a beruházás hasznos és nem mellesleg igencsak időszerű a Rábaközben.

Az útépítés áldásos hatásait már az elmúlt hónapokban is megtapasztalhatta a barbacsi önkormányzat. Giczi András polgármester örömmel újságolta lapunknak, az építkezés miatt több millió forinttal növekedett a község adóbevétele, ennek folytán a faluban már fejlesztésekben is gondolkodhatnak.

Giczi András: A falu központjában a buszmegállókat is felújítjuk.
Giczi András: A falu központjában a buszmegállókat is felújítjuk.


– Rég dédelgetett álmunk a helyi kultúrház technikai fejlesztése, melyre már nyert pályázatunk van, emellett újabbat adtunk be az épület komplett energetikai felújítására, melyben a napelemek mellett nyílászárócserét, szigetelést és sok más munkát végeznénk – mondta a polgármester.

Futó pályázati felújításaik között zajlik a konyha rekonstrukciója és egy falubuszt is remélnek, úgyszintén pályázati forrásból. Giczi András hozzátette, a pályázatok önerejével rendelkezik a barbacsi költségvetés.
– Egykor a helyi programoknak adott teret a község központja, mely napjainkban igencsak megérett a szépítésre – mondta Giczi András. A helyi költségvetés terhére itt virágosítanak, közkutat alakítanak ki és két buszmegállót is felújítanak. A tér burkolatot is kap a közeljövőben. A beruházás 7–8 milliójába kerül a községnek. Még ebben az évben 1800 méter járdát is felújítanak, közel 7 millió forintért.

– A megnövekedett bevétel elköltése csak egyik része annak, hogy Barbacs szebb, élhetőbb falu legyen, utóbbihoz azonban a mainál is összetartóbb közösség szükségeltetik – fogalmazott a község vezetője. Ennek javítása érdekében a tavaly átadott községi tó mellé horgásztalálkozót, családi programokat, „lecsópartit" szerveznek. – Úgy vélem, ha a helyiek leülnek egymással és jobban megismerik a helyi gondjainkat, örömeinket, az jót tesz a barbacsi hangulatnak is – mondta Giczi András.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felkészültek a beavatkozásra Beleden

Szombaton polgári védelmi szervezetek gyakorlatoztak Beleden. Tovább olvasom