Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Banki történet

Egy fiatal csornai pár kölcsönt szeretett volna, de a tranzakció nem jött össze. A kérelmet elutasították, az ügyfelek meg bukott pénzüket panaszolják.
A 24 éves csornai Barna László és párja úgy gondolták, hogy összekötik életüket. Ehhez viszont közös otthonra is szükségük lenne. Ki is néztek maguknak egy családi házat egy Csornához közeli faluban. De mivel önerőből nem tudták az ingatlanvásárlást finanszírozni, kölcsönért folyamodtak egy pénzintézethez.

Jelzáloghitelt szeretett volna

– Csornán, az Erste Bankba mentem, ahol jelzáloghitelt szerettem volna igénybe venni – meséli történetét Barna László. – Készségesen fogadtak, kaptam egy listát az igényléshez szükséges dolgokról, papírokról, melyek kitöltésekor azzal biztattak, hogy minden esélyünk megvan a tévében hirdetett kedvezményes hitel igénybevételére. Másfél millió forintot szerettünk volna felvenni, ami után 35 ezer forintot kellett befizetni hitelbírálati díj címén.
Barna László szerint ehhez az összeghez jött még hozzá kiadásként a kereseti kimutatások, tulajdoni lap – ami alkalmanként 2000 forint –, térképmásolat, kitöltött hiteligénylési lap, adásvételi szerződés beszerzése.

Sok időbe, sok pénzbe került

– Ez mind sok utánjárásba és nem kevés pénzbe került – folytatta a panaszos ügyfél. – Amikor minden papírt beadtam, az ügyintéző azzal biztatott, hogy három hét és már magunkénak tudhatjuk a házat. Eltelt a három hét, majd két hónap és a harmadik hónap elején (mikor már a harmadik tulajdoni lapot kellett beadni) hosszas unszolásra közölték, hogy nem kapunk kölcsönt. Elkeseredett „miért?" kérdésemre az első válasz az volt, hogy „nem tudják, miért nem", a második válasz pedig már úgy hangzott, hogy „banktitok"! Amikor szerettem volna, hogy a befizetett 35 ezer forintot adják vissza, majdnem felháborodtak. A hitelhez egy 5 millió forint feletti értékű lakás volt a fedezet, és kettőnk mellé még egy kezest is kértek, amit mi teljesítettünk. Akkor mi nem volt megfelelő? Ez a XXI. század? Hitelt sem kapunk és a hitelbírálati díjat is elteszik a bankban. És ha tíz bank elutasít? Akkor a fél ház ára elmegy a semmire? – teszi fel elkeseredésében a kérdéseket Barna László.

Semmiért fizettek 70 ezer forintot

– Mindketten 18 éves korunk óta folyamatosan dolgozunk, vállalunk másodállást is, hogy többre menjünk. De azt a 70 ezer forintot, amit a banknak és a bank miatt kifizettünk a semmiért, soká fogjuk újra összetúlórázni.
A történet vége, hogy Barna László és párja egy másik pénzintézettől – igaz, nagyobb kamatra, de – megkapta a kölcsönt öt munkanap alatt.
A panasszal megkerestük az érintett pénzintézetet is, ahol egy szűkszavú nyilatkozatban adtak általános tájékoztatást.
– Az Erste Bank Hungary Rt.-nek banktitokra hivatkozással nem áll módjában a konkrét kölcsönügyletről információt kiadni. A bank az ügyfél kölcsönigényének elbírálásakor teljes mértékben a vonatkozó belső szabályzatok alapján járt el. Az igény elbírálása során merült fel feltehetőleg olyan körülmény, amely alapján a bank az ügyfél kérelmét elutasította – áll az Erste Bank közleményében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leállt a forgalom

Egy, az úttesten keresztbe fordult kamion zárta le szerdán dél körül a 85-ös főút forgalmát Dör… Tovább olvasom