Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 22°C Még több cikk.

Balogh Sándortól Mihálka Jenőig

Kapuvár legnevesebb szülöttjeiről új tárlat nyílt a minap a kapuvári múzeumban.


A 16 híresség között olyanokkal is találkozhatunk, akikről vajmi keveset tudnak a maiak. Napjainkban a médiaszereplés dönti el, kit tartanak híres helyi szülöttnek.

Érdekes és tanulságos felmérést készített lapunk annak kapcsán, hogy a kapuvári múzeumban nemrég tárlat nyílt a város legnevesebb szülöttjeiről. Arról kérdeztük a helyieket, kit tartanak a leghíresebb kapuvárinak.

Göndöcs Györgyné – Sok „ismeretlen
Göndöcs Györgyné – Sok „ismeretlen" nevet találhatunk az arcképcsarnokban.


– Jelenleg a Rábaközi Művelődési Központ (RMK) égisze alatt működik az egykori Rábaközi Múzeum, ma muzeális kiállítóhely. Itt 2011-ben kezdődött az a felújítás, melynek eredménye napjainkban látható, „Kapuvár anno" címmel – tájékoztatta lapunkat Göndöcs Györgyné tárlatvezető. Az évekkel ezelőtti felújítást az akkori üzemeltető, a soproni múzeum pályázatból vihette végig. A közel 20 milliós programban a kiállított régiségek 95 százalékát restaurálták, új installációk kerültek a belülről is megújított termekbe. A „Kapuvár anno" először 2013 februárjában volt látható, még arcképcsarnok nélkül. Utóbbi a vár árkádos oldalán nyílt tavaly szeptemberben.


Balogh Sándor, Kapuvár nem eléggé ismert egyházi embere 1739-ben született, gazdag könyvtárát a győri káptalanra hagyta.
Balogh Sándor, Kapuvár nem eléggé ismert egyházi embere 1739-ben született, gazdag könyvtárát a győri káptalanra hagyta.

– Itt tizenhat híres kapuvári élete és többségének arcképe van a tablókon. Olyanoké, mint Balogh Sándor címzetes monostori apát, Vargyas István hitszónok, Kerényi Olaf (Kránitz Lajos), Sao Paulo (Brazília) magyar kolóniájának főlelkésze, vagy éppen Hevesy Iván filmkritikus – mondta a tárlatvezető. Göndöcs Györgyné hozzátette, természetesen a közszájon forgó, ismert kapuváriak – mint többek közt Pátzay, Lumniczer, Ányos Imre vagy a nemrég elhunyt Mihálka Jenő – tablói szintén megtalálhatók itt. Pátzay Pál és Lukácsy Lajos szobrászművészek, valamint Ányos Imre festőművész munkái is szerepelnek a tárlókban és a falakon.

A Kisalföld az arcképcsarnok kapcsán megkérdezte a kapuváriakat, kit gondolnak a leghíresebb vagy legismertebb helybélinek. A válaszok életkortól függően nagy szórást mutattak. Az idősebbek a régi korok, iskolában is megtanult kapuváriak – Lumniczer, Pátzay – neveit sorolták, ám a fiatalabbaknál az ismertség fokát az internet vagy a sajtó is befolyásolja. Ők említették Cserpes Laura, Cserpes István, Dukai Regina nevét is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszépült a községi konyha

Saját erős beruházásokon van túl a kónyi önkormányzat. Csinosították a temetőt, új környezetben… Tovább olvasom