Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Bálint Sándor: a tudós és az ember

Bálint Sándor, a jeles néprajztudós születésének centenáriumán egykori tanítványai és kollégái emlékestet tartottak.
A tudós többször is folytatott vallási néprajzi gyűjtést a Rábaköz meghatározó búcsújáró helyein.

„Elgondolkodtató, hogy olyan időket élünk, amikor a tudós egyetemi tanár szegedi szülőházát a centenárium alkalmából lebontották, magas állami kitüntetést kapott az őt elítélő bíró és előléptették azt a rendőrtisztet, aki Bálint Sándort megfigyelte" – hangsúlyozta nyitóelőadásában dr. Barna Gábor. A tanszékvezető egyetemi tanár végigkalauzolta a hallgatóságot azon a gazdag és áldott életúton, amellyel elődje, a „tudós szögedi" professzor szolgálta a várost, a hazát, az egyházat és a tudományt. Arra a kérdésre, hogy miben lehet példa a jelenkornak Bálint Sándor, az előadó a hűséget említette.

Dr. Hetény János kanonok – az egykori tanítvány – emlékezésében először Bálint Sándor tudós elődeit vette számba, majd arról a két meghatározó kutatási területről – Szeged múltja, vallási néprajz – beszélt, amelyben a szegedi professzor gazdagította a magyar tudományt. Megemlítette, hogy például a híres magyar búcsújáró helyekről készült tanulmányával még a hivatalos néprajzzal is „összetűzött". Ennek ellenére a nagy tudós hite töretlen maradt, „Isten kegyelmében élve" írta könyveit. Mikor nemrégiben felvetődött, hogy „új magyar néprajzot kellene írni", valaki megjegyezte: „Bálint Sándor nélkül lehetetlen".

„Ha szólunk róla, szinte azonnal testi valójában is megjelenik előttünk. Fényhozó mosolya világít." Ezekkel a mondatokkal kezdte előadását dr. Erdélyi Zsuzsanna. A Kossuth-díjas néprajzkutató szerint Bálint Sándort „az elfogadás, a belenyugvás, az isteni szándékot kereső értelem" jellemezte. „Kegyelmi állapotban élt" és a belőle áradó szeretettel igazodott el a káoszos világban. Használni akart népének, egyházának. Belső mélységeiben utolérhetetlen volt, tudása nyugalmat árasztott és ahogy Erdélyi Zsuzsanna fogalmazott: sokan elszégyellték magukat jósága tükrében. Személye példa volt arra, miként lehet rendületlenül szolgálni isten közelében.

V. Szalontay Judit, a Csornai Múzeum igazgatója zárszóként arra hívta fel a figyelmet, hogy Bálint Sándor – Csornán megszállva – sokszor kutatott a Rábaközben, így többek között járt a híres osli búcsúban is. Fontos lenne a közeljövőben a jeles tudóssal kapcsolatos helyi emlékeket összegyűjteni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csorna, a kettészakított város

„ A politikai megosztottságot ’98 óta nagyon-nagyon erősen érzem Csornán. Nemcsak az önkormányzatban és a képviselő-testület ülésein, hanem az emberek hétköznapjaiban is” – mondta a mára már abszurdnak tetsző kisvárosi meghasonlottságról a csornai polgármester. Tovább olvasom