Kisalföld logö

2017. 02. 23. csütörtök - Alfréd 5°C | 12°C Még több cikk.

Bali Balázs: Cipész, kovács és a fát is megmunkálja

Szil - Fával, vassal, de a cipészárral is jó barátságban van a szili Bali Balázs. A fiatal iparos több lábon áll, mint mondja, „akárhova nyúlok, szerszám akad a kezembe". Fiatal, mégis három műhelye van már.
Naponta többször vált köpenyt, attól függően, hogy mivel foglalkozik

Eredeti szakmája cipész, aztán lakatosinasnak állt, miközben a famegmunkálással is megismerkedett Bali Balázs. A fiatal szili mester azóta is jó barátságban van a vassal és a fával is. A suszterszékre viszont már régen ült le. Eltávolodott a mesterségtől, de azóta sem bánja, hiszen példája lett a több lábon álló iparosnak.

– Szerettem a cipészséget, ma is megvan hetven négyzetméteres műhelyem a szülői háznál. Mostanában azonban nem jártam benne. A szakma szép, nyugalmas, de a megélhetést nem biztosítaná – beszélt a Kisalföldnek a váltás okairól Bali Balázs. – A vasasmesterség régóta érdekelt, kitanultam és elvégeztem egy hegesztőtanfolyamot is. A faipar pedig csak úgy jött, egy dolog nélküli télen. Kipróbáltam, sikerült és azóta ezt is felvettem a cégtáblára.

Fával is, vassal is szívesen dolgozik Bali Balázs.
Fával is, vassal is szívesen dolgozik Bali Balázs.


Olyannyira sikerült, hogy ma már az EU-s szabványoknak megfelelő fajátékokat gyárt, amiről engedélye, papírja is van. Mostanában a közintézmények játékait újítja fel. Közeleg ugyanis a decemberi határidő, ami után már nem lehet az előírásoktól eltérő játszótereket működtetni.
– Az újak gyártása mellett foglalkozunk régi játékok felújításával is. Az a tapasztalat, hogy az önkormányzatoknak, iskoláknak, óvodáknak kevés pénzük van erre a célra, de a rendeletet be kell tartani. Az úgymond hétköznapi emberek sajnos nem nagyon tudják megfizetni az EU-konform játékokat, de azért akad megrendelő.

A lakatosszakmáról azt újságolta Bali Balázs, hogy visszatért a divatba a kovácsoltvas. Kerítések, kapuk, korlátok, virágtartók kerülnek ki a keze alól. És hogy melyik terület a kedvence?

– Nincs ilyen. Akkor vagyok elégedett, ha a megrendelőnek örömet tudok szerezni és hogy ezt fával vagy vassal érem el, már nem olyan fontos.

A több lábon állás velejárója, hogy hol ide nyúlok, hol oda, mindig valamilyen szerszám akad a kezembe.

– Van úgy, hogy naponta többször váltok köpenyt, attól függően, hogy mivel foglalkozom. A famunka inkább a nyárra jellemző, a vasazást igyekszem az őszi, téli hónapokra kitolni. A fával szívesebben dolgozom, szebb munka, de nehezebb. A vassal könnyebb, ott néhány milliméteres hézagok hegesztéssel eltüntethetők. A faeszközöknél próbálom a rusztikus, „frédibénis" jelleget tartani, egyrészt a megrendelők is jobban szeretik, másrészt a sima fűrészárunál mutatósabb.

Bali Balázs próbál fejleszteni. Lakatosműhelye mellett most készült el „fás" csarnoka is, tehát ma már három műhelye is van. A suszterszék porosodik csak.

Olvasóink írták

 • 4. Sara 2008. június 26. 22:00
  „Gratulálok az uj műhelyhez.Sok sikert kivánok a munkádhoz és boldogságot a családodnak.”
 • 3. Dóczy(Kovács) Gabriella 2008. június 18. 08:55
  „Csak így tovább Balázs! Örülök a sikereidnek.
  Nincs kétségem afelöl, hogy drága apukám régi kovács-szerszámai nagyon jó kezekbe kerültek.
  Üdv.”
 • 2. spori 2008. június 18. 08:06
  „És mellesleg hajrá SZIL! :)”
 • 1. Németh Ferenc 2008. június 17. 22:52
  „Balázsnak gratulálok! Kívánom,hogy még ujabb mühelyeket kelljen építened az uj szakmáidhoz.A suszterszéket pedig porold le!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Élet a Vocational Academy után

Kapuvár kistérség - A kapuvári városvezetés megegyezett Vitnyéddel és Oslival az iskolák… Tovább olvasom