Kisalföld logö

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 16°C | 26°C Még több cikk.

Balesetveszélyes, nyomvályús főutak városszerte

Csorna - Balesetveszélyes állapotban vannak a főutak Csornán. A közútkezelőnek ugyan van javaslata a felújításra, de forrás a fejlesztésre nincs. A helyieknek tehát várniuk kell, akár a várost elkerülő úthálózat megépítéséig is.
Elektronikus levelet kapott szerkesztőségünk, melyben olvasónk a Csornán átvezető főutak állapotára hívja fel a figyelmet. Arról ír, hogy mind a 85-ös, mind a 86-os belterületi szakasza katasztrofális állapotban van. A burkolatok nyomvályúsak, balesetveszélyesek.

Most nem támogatható

A Kisalföld Szőnyi Zsolthoz továbbította a felvetést. A Magyar Közút Kht. szóvivője úgy tájékoztatott, hogy a rendkívüli hőség, a nagy teherforgalom, valamint a nem mindenhol megfelelő teherbírású pályaszerkezet miatt a megyében az általuk kezelt 1623 kilométernyi állami közúthálózaton több helyen is jelentős nyomvályúk alakultak ki. Természetesen a már meglévő nyomvályúk mélysége is jelentősen növekedett.

– A 85-ös és a 86-os számú főutak csornai átkelési szakaszának felújítására elkészült javaslatunk – reagált Szőnyi Zsolt. – Tekintettel azonban arra, hogy a Közlekedésfejlesztési Operatív Programban szerepel az M85-ös gyorsforgalmi útra, valamint a 86-os számú főút burkolaterősítésére vonatkozó fejlesztés, az ezekkel párhuzamos fejlesztés az Európai Unió előírásai szerint nem támogatható. A főutak csornai átkelési szakaszán a kigyűrődött aszfaltot részleges marással már több alkalommal javította a csornai üzemmérnökségünk, és további javításokat is tervezünk idén a harmadik negyedévben. Az idegenforgalmi jellegű közlekedés csökkenése után kerülhet erre sor. Azért csak akkor, mert ezeken a túlterhelt útszakaszokon és a körforgalmakban a munka csak jelentős forgalomkorlátozás mellett végezhető el.

Százmillióba kerülne

Szőnyi Zsolt hozzátette: a 86-os számú főútnak a tűzoltóság és a vasúti átjáró közötti szakaszán a két évvel ezelőtti javítás – a rendelkezésre álló források miatt – csak tüneti kezelés volt. A későbbiekben várható komolyabb felújítás reményében egy réteg aszfaltszőnyeg beépítésével készült el, így a szakember szerint sajnos nem meglepő, hogy mára már található rajta nyomvályú. Érdeklődésünkre Szőnyi Zsolt megjegyezte: a két főút teljes felújítása aszfaltmarást és többrétegű aszfaltszőnyeg beépítését jelentené, melynek költsége jelentős. A csornai átkelési szakaszokon ez 100 milliós nagyságrendű. A teljes felújításra tehát egyelőre várni kell. Az igazi megoldást persze az elkerülőút megépítése jelentené.

Böröcz Péter százados, a Csornai Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezető-helyettese a Kisalföld érdeklődésére arról beszélt, hogy igencsak nagy balesetveszélyt jelentenek a felgyűrődések, nyomvályúk.

Nehéz az úttartás

– Nagyon veszélyes terület ebből a szempontból a 85-ös és 86-os főutak kereszteződésében lévő körforgalom előtti burkolat, a Bartók Béla úti vasúti átjáró előtti szakasz, valamint ugyanebben az utcában a tűzoltóság előtti rész – kezdte Böröcz százados. – A Zöldfa vendéglő előtt például már a sávváltás, illetve a sávba sorolás is nagyon veszélyes. A felgyűrődés miatt nehéz a járművek úton tartása, „megvezeti", esetenként „kidobhatja" az autókat a sávból, akár a másik sávba is. A járművek át is csapódhatnak a nyomvályúk miatt a másik sávba. Egy alacsonyabb felépítésű jármű könnyen szenvedhet, ha nem is balesetet, de kárt mindenképpen. A motorosoknak ezeken a helyeken még fokozottabban kell figyelniük, hiszen rájuk különösen veszélyesek a felgyűrődések.

Böröcz Péter hozzátette: az, hogy még nem történt baleset, kizárólag annak köszönhető, hogy az arra járók ismerik a területet és csak lépésben közelítik meg a veszélyes zónákat.

Cs. Kovács Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Égnek a gumik, szellőztetni sem lehet

Csorna - Csornán a kis-csornai városrészen több család foglalkozik színesfém-kereskedelemmel. Többen… Tovább olvasom