Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

Balesetveszély, bosszúság kétszáz méteren Rábcakapin

Évek óta kérik a rábcakapiak, hogy a falujukon átvezető út burkolatát tegyék rendbe. Félnek a balesettől, és nem mellesleg bosszúságot is okoz a sok gödör és kátyú.

Balesettől tartanak a rábcakapiak a falujukon átvezető út kritikán aluli állapota miatt. Évek óta küzd és kér az önkormányzat is a jó burkolat reményében. Úgy tűnik, a helyiek türelme most fogyott el, hiszen többen is vállalták, hogy elmondják panaszaikat a Kisalföldnek.

Lapunk is többször foglalkozott már a rábcakapi Fő utca állapotával. Egy kétszáz méteres szakaszról van szó, melyen rendre egyre nagyobb kátyúk, gödrök keletkeznek. A közútkezelő munkatársai rendszeresen, szinte minden évben betömik a lyukakat, a kapiak szerint is feleslegesen. Nemrégiben egy arra haladó jármű pótkerekét vesztette el, miután gödörbe hajtott.

Rossz útburkolat: ˝A pótkerék is a gödrök áldozata. Gazdája átveheti, mert őrizzük˝ – mondja Németh Attiláné.
Rossz útburkolat: ˝A pótkerék is a gödrök áldozata. Gazdája átveheti, mert őrizzük˝ – mondja Németh Attiláné.

– Évek óta viseljük az áldatlan állapotokat. Legutóbb tavasszal foltozták be a lyukakat, de annak a munkának már nyoma sincs – mondta Németh Attiláné, aki családjával közvetlenül a „gödrök partján" lakik. – Nagy a járműforgalom errefelé, főleg a kamionok igyekeznek Lébény és az autópálya felé. Sokszor mintha földrengés lenne, úgy érezzük, amikor elhajt előttünk egy-egy. Hatalmas a por, a zaj, nem is beszélve a balesetveszélyről. A napokban egy pótkerék esett le a kocsiról. Azóta itt őrizzük, akié, jöhet érte.

Káldi Miklósné is arról panaszkodott, hogy a mindennapokat keseríti meg a rossz burkolat.

– Ablakot nyitni nem merünk, mert az árokparton végighaladó járművek verik be a port. Tévét nem tudunk nézni, olyan hangosak – sorolta. – Kitaposták már előttünk a füvet, lassan a tujákat tiporják ki. Hajnali négykor kezdődik a forgalom és megy későig. Két unokám nyaralt nálam, nem tudtak pihenni és még biciklizni sem mertem kiengedni őket az utcára. A hétvégén erdélyi vendégei voltak falunknak. Elképedve tapasztalták, mi folyik itt nálunk. Amíg jó volt a burkolat, nem volt zaj, por, nem okozott bosszúságot.

Győrigné Szabó Eszter és férje három gyermeket nevel, szintén a Fő utcában. Házuk elől már eltűnt az árok, hiszen a járművek ott kerülik ki a kátyúkat.

– Aki ismeri az utat, lassan jön és a ház felé kerül, aki nem ismeri, az gyorsabban és csak úgy huppannak a kerekek. Így eshetett le a pótkerék is egyébként. A nagymama a szomszédban lakik, a gyerekek napjában többször mennek át hozzá. De mindig kísérnem kell őket, mert félek, elüti őket valaki. A járdán sincsenek biztonságban – jegyezte meg a fiatalasszony.

Németh Ottó, Rábcakapi polgármestere minden tőle telhetőt megtett már az útért, de hiába.

– A közútkezelőnek minden évben jelezzük a problémát. A foltozás azonban csak rövid időre jelent megoldást – fogalmazott Németh Ottó. – A helyzet már tényleg kibírhatatlan. Az útfenntartó válaszában leírta, hogy behatároltak az anyagi lehetőségei, amit én tudomásul is veszek és tudom, hogy máshol is vannak gondok. A végleges megoldással viszont már nem várhatnak. Legalább erre a kétszáz méteres szakaszra új burkolatot kell húzni. Azzal évekre megoldódnának a gondjaink.
Németh Ottó írt levelet Nagy István és Gyopáros Alpár országgyűlési képviselőknek is. Utóbbi politikus a megye útügyi biztosa is egyben.

– A képviselő úr ígérte, minden erejével azon lesz, hogy sikerüljön forrást szerezni és elvégezzék a munkát. A kapiak türelme viszont elfogyott. Azt szeretnék, ha még ősszel, tél beállta előtt megépítenék az utat – tette hozzá Németh Ottó.
Gyopáros Alpár érdeklődésünkre kifejtette: egy gyorsan elvégzett kátyúzás ugyanúgy értelmetlen munka, mint ahogy eddig volt, hiszen alig pár hónapig fog tartani, mind az ott közlekedő munkagépek, mind a tél hamar szétszedik az utat.

– Meggyőződésem, hogy azon a szakaszon csak egy új burkolat segíthet. Azaz lehet, sőt, kell is „tűzoltásszerűen" kátyúzni, de az csak rövid távú megoldás lehet. Az én dolgom biztosként az, hogy az út teljes rendbetételéért dolgozzak – jelentette ki.Olvasóink írták

  • 1. blaze 2013. augusztus 15. 20:05
    „<moderálva>, nem az útjavítás. <moderálva> munkát lehet csinálni gyorsan is, meg lassan is :) Mindenesetre én még csak azt láttam tőlük, hogy lassan csinálnak pocsék munkát :D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megyei vadásznap Csornán

A városban rendezik meg a megyei vadásznapot szombaton a megyei vadászkamara, a megyei… Tovább olvasom