Kisalföld logö

2018. 02. 17. szombat - Donát -5°C | 4°C Még több cikk.

Bajban a helyiekre is számít a katasztrófavédelem

Szil - Veszélyes anyagot szállító jármű karambolozott Szil területén. A mentésben közreműködtek a helyi önkéntes tűzoltók és a polgári védelmisek. Ezt a helyzetet modellezték tegnap délelőtt Szilban a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szervezésében.
Veszélyhelyzetet modelleztek pénteken délelőtt a 86-os főúton, Szil térségében. A feltételezés szerint egy veszélyes anyagot szállító jármű borult fel az út mellett, az ismeretlen anyag a levegőbe került és a szél a lakott terület felé vitte. Mint az esemény után kiderült, jól vizsgáztak a résztvevők.

A települési polgári védelmi gyakorlaton közreműködtek a szili önkéntes tűzoltók, a polgárőrök és a helyi polgári védelmi szervezet tagjai. Hivatásosként a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság veszélyhelyzeti felderítőcsoportja vett részt az akcióban. A balesetnél a helyi erőkre azért is szükség volt, mivel a csornai hivatásos tűzoltók, illetve a mentők „egy tömegbalesetnél dolgoztak ugyanebben az időben".

Miután a baleset „megtörtént", a szili önkéntes tűzoltók siettek a helyszínre, hogy megakadályozzák az anyag terjedését. Eközben a helyi polgári védelmisek látták el a sérülteket és értesítették a sziliakat, hogy veszélyes anyag került a levegőbe, zárják be házaikat. Rövidesen a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság veszélyhelyzeti felderítőcsoportja is megérkezett. Ők speciális védőruhában közelítették meg a sérült járművet és azonosították az anyagot, illetve mérték a koncentrációt.

Csepi László polgári védelmi őrnagy a Kisalföldnek elmondta: a 86-os főúton, Szilon is nagyon sok veszélyesanyag-szállítmány halad keresztül, bármikor kialakulhat katasztrófahelyzet. Éppen ezért nem árt, ha a helyiek tisztában vannak a tennivalókkal, feladatokkal.

A szili gyakorlaton azt modellezték, mi a teendő, ha veszélyes anyag kerül a levegőbe.
A szili gyakorlaton azt modellezték, mi a teendő, ha veszélyes anyag kerül a levegőbe.

A megyei igazgatóság idén húsz településen tart felkészítést és több helyen a szilihoz hasonló polgári védelmi gyakorlatot is rendeznek.

– Először is köszönet illeti a sziliakat, hogy önként, szabadidejükben jöttek és részt vettek a gyakorlaton – jegyezte meg Csepi őrnagy. – Tisztességesen helytálltak és végezték el a feladatokat. Bízunk persze abban, hogy hasonló éles helyzetre nem kerül sor, de ha mégis, akkor rájuk lehet számítani.

Olvasóink írták

 • 4. svd 2008. július 01. 09:52
  „Aki félig szembe áll az valami ufó? mert a keze a bokáját verdesi:D:D
  vagy ennyire univerzális a cucc:D”
 • 3. d. 2008. június 28. 21:46
  „:DDDDDD”
 • 2. ÖTE-s 2008. június 28. 06:44
  „Érdekelne ,hogy az önkéntesek mivel tudnák megakadályozni az anyag szétfolyását? Mivel erre nincs is védőfelszerelésük,se eszközük és ez minden ÖTE-re igaz.”
 • 1. d. 2008. június 28. 05:21
  „nagyon kell az ilyen gyakorlat.
  fel kell készülni az ilyenekre, mert csak idő kérdése és meg fog történni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az egészséges bizalmatlanság hiányzik belőlünk

Sopronnémeti - Háromszázezer forinttal „rövidítettek meg" egy sopronnémeti asszonyt ismeretlen… Tovább olvasom