Kisalföld logö

2018. 11. 13. kedd - Szilvia 9°C | 17°C Még több cikk.

Bács-Kiskunból jöttek a beköltözők

Rábakecöl - A rábakecöli önkormányzat több héttel ezelőtti döntése értelmében egy többgyermekes családot várt a település megüresedő szolgálati lakásába. A beérkezett pályázatok eredményeként egy Bács-Kiskun megyei hatgyermekes család költözhetett a kecöli családi fészekbe. Az új család már munkahelyeket is hozott a Dél-Rábaközbe.
A rábakecöli képviselő-testület nagycsaládos betelepülőket várt a nemrég megürült szolgálati házába. A vezetés ezáltal a kistelepülés létszámcsökkenését is mérsékelné, valamint a polgármester szándékai szerint támogatna egy nagycsaládot is (Kisalföld, 2007. július 3.). A testület pályázatot hirdetett, melynek eredményeképpen a hét elejétől egy hatgyermekes, Bács-Kiskun megyei településről származó család költözhetett Rábakecölbe.

Ébényi György családja a fővárosi Máltai Szeretetszolgálaton keresztül került a kistelepülésre. A máltaiak vendégszeretetét öt hónapig élvezték Budapesten. A családfő elmondása szerint két évvel ezelőtt vásároltak egy házat, ám a család létszámának növekedésével nagyobb épületbe szerettek volna költözni. A szocpol kedvezményt azonban csak úgy kapták volna meg, ha nincs a nevükön ingatlan, ezért azt a házat eladták.
– A megvenni szándékozott ház tulajdonosa azonban egy idő után elállt szándékától, ezért végül fedél nélkül maradtunk – mondta a családfő. A Magyar Máltai Szeretetszolgálathoz kerültek a fővárosba, ahol az interneten látták meg a kecöli önkormányzat pályázatát.

– A hét eleje óta vagyunk Rábakecölben, első benyomásaink nagyon kedvezőek – jelentette ki Ébényi György. Véleménye szerint nagyon nagyok a különbségek előző és jelenlegi lakhelye közt. Hangoztatta: Bács-Kiskun megyében a helyi közösségekbe szinte lehetetlen bekerülni, beilleszkedni, zárkózottak az emberek. Úgy véli, Győr-Moson-Sopron megyében nagyobb nyíltságra, barátságosabb emberekre talált. A napokban egyelőre a házzal és környékével vannak elfoglalva, de lassan ismerkednek új lakóhelyükkel is. Sok segítséget kaptak mind a kecöli önkormányzattól, mind a helybéliektől, ám még több helyiség bútorai kiegészítésre szorulnak. – Hosszú távra tervezünk Rábakecölben, a későbbiekben állattartással is kiegészíteném a család jövedelmét – mondta az új, harminckét éves kecöli lakos. Gyermekei közül a legkisebb hat hónapos, a legnagyobb tizenkét éves. Iskoláskorú csemetéi a helyi oktatási intézményt erősítik szeptembertől. Feleségével tizenhárom éve együtt vannak.

- Azt vallom, az anyának a gyermeknevelés a legfontosabb feladata, ezért ő otthon is marad a kicsikkel. - mondta Ébényi György.

A családfő egy országos hatáskörű cégnél építésvezetőként dolgozik immár több mint három éve. Mint mondta, a munkából nem esik ki ideköltözésével sem, mert a tulajdonosok soproni munkákat bíznak rá. Ezzel kapcsolatban Ébényi György hangsúlyozta: a környékbeli, munkát keresők közül akár tíz-tizenöt embernek is tud munkát szerezni a soproni építkezéseken hosszabb távra.

Turbók Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összefogó kistérségek

Rábaköz - A kapuvári és a csornai többcélú kistérség ötven településének szándéknyilatkozatával a… Tovább olvasom