Kisalföld logö

2017. 01. 17. kedd - Antal, Antónia -6°C | 1°C

Babót évszázados kocsányos tölggyel pályázott a versenyre

Nemrégiben bemutattuk az országos Év fája pályázat megyei résztvevőit. Azóta Babót község is jelezte, hogy csatlakozott a versenyhez a Béke téren álló, a helyiek szerint 250–300 éves kocsányos tölggyel.

A fa a Királyfáknak nevezett társulás tagja.

A babótiak a múlt ajándékaként, a jövő nemzedék számára megőrzendő kincsként tekintenek rá és társaira. Származását illetően nincs egységes álláspont. Az 1994-es védetté nyilvánítási rendelet szerint a millennium évében, 1896-ban ültették.

A versenyben a babóti kocsányos tölgynek több megyei kihívója is akad.
A versenyben a babóti kocsányos tölgynek több megyei kihívója is akad.

Dr. Tardy János hazánk természeti értékeiről szóló könyvében viszont úgynevezett hagyásfákként szerepelnek a Királyfák, amelyeket a Kis-Rába egykori árterének irtásakor hagytak hátra bizonyos területhatárok kijelölésére. A település lakói már korán felismerték a tájjellemző, őshonos fák eszmei értékét, így az út nyomvonalának kialakításánál figyelembe vették ezek védelmét.

A versenyben a babóti kocsányos tölgynek több megyei kihívója is akad, többek között Győr, Szil és Jobaháza büszkeségei. A nevezés július 31-én lezárult, a zsűri a 12 legszebb fa kiválasztása után a közönségre bízza a döntést: melyik legyen a 2010. év fája? A nyertes fa egy speciális, ápolásra, környékének rendbetételére jogosító utalványt kap, illetve a nyertes településnek lehetősége lesz őshonos csemeték ültetésére is.

Olvasóink írták

 • 3. makirézi 2010. augusztus 08. 15:46
  „nem csak erre a fára lehet büszke babot,hanem arra a sok pletyka láda emberkére akik keveik a szezont a fazonnal,köszörülködnek biciklin h kinek mondhassák el h hitel nem fizetés miatt kiket raknak ki az otthonukból!!!!!!!!!!!”
 • 2. Gabo78 2010. augusztus 08. 13:03
  „Nagyon jó lenne, ha a babóti fa nyerné a versenyt, csak a díjat ne pénz formájában adják, mert akkor nem oda kerül, ahova szánták. (kivétel,ha választások után lesz a díjosztás)”
 • 1. aahh 2010. augusztus 07. 21:07
  „tudomásom szerint a védetté nyilvánításra sokkal korábban ,1972 évi határozattal került sor.Kellene, hogy nyoma legyen a régebbi iratokban, ha azokat megőrizték.....
  A védetté nyilvánításban része volt a kapuvári Balsay Lászlónak is, aki 1969-ig volt a hansági erdészet vezetője, és nyugdíjasként is foglalkozott a környezetvédelemmel.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Befektetések gátja: kamat és bürokrácia

Szalay Antal gyáriparos szerint addig ne is várjon Magyarország új befektetőkre, amíg ennyi… Tovább olvasom