Kisalföld logö

2017. 02. 23. csütörtök - Alfréd 5°C | 12°C Még több cikk.

Az üzemeltető lebontatja a csornai termál új épületeit

Csorna - Elkezdték bontani a csornai termálfürdő új épületeit. Hogy miért, nem derült ki. Úgy tudjuk, a Kerti Park Kft. eladta kertészetét, vele együtt a termálkutat is.

A Kisalföld információi szerint új tulajdonosa van a csornai kertészetnek. A helyi termálfürdőt is működtető Kerti Park kft. értékesítette telephelyét, rajta a strandot vízzel ellátó termálkúttal. A fürdő nemrégen felhúzott új épületeit bontják. Az önkormányzat pénteken tárgyal a kertészet új tulajdonosával.

A termálfürdő szomszédságában lévő kertészet kapuja most zárva van. Két biztonsági őrrel találkoztunk, akik közölték: nem lehet virágot vásárolni, új a tulajdonos. A strandon a közelmúltban a Kerti Park Kft. folyosóval kötötte össze a hátsó verseny- és a meleg vizes medencét. Ott kaptak helyet a kiszolgáló-, illetve szociális helyiségek is. Ezeket az épületeket bontják. A létesítmény vezetőit nem tudtuk elérni, így nem derült ki, mi indokolja a munkát.


Fotó: Kisalföld archívum.
Fotó: Kisalföld archívum.

A Kerti Park Kft. és a csornai önkormányzat 2005-ben egyezett meg a strand értékesítésében. A szerződés része volt a vevő részéről az ígéret: fejleszti a termált, téliesíti. A megállapodás úgy szólt, ha minden feltételnek megfelelnek, az ingatlan a tulajdonukba kerül. Az évek alatt kisebb fejlesztéseket elvégeztek az üzemeltetők, de a téliesítés nagy falatnak bizonyult. Újabb ígéretek, újabb és újabb határidő-módosítások után tart most az ügy a jelenlegi helyzetnél.

Amennyiben a kertészetnek, azaz a termálkútnak is új tulajdonosa lesz, az mindenképpen befolyásolja a strand működését. Az ingatlan egyelőre még az önkormányzaté, ezért is fontos, hogy a város vezetői tárgyaljanak a vásárlóval.

Olvasóink írták

 • 16. detective.tv 2009. június 20. 14:01
  „Kedves csornaiak!

  A böngészőben így szerepel:

  Az új tulajdonos lebontatja a csornai termál új épületeit ...
  2009. jún. 18. ... Csorna - Elkezdték bontani a csornai termálfürdő új épületeit. Hogy miért, nem derült ki. Úgy tudjuk, a Kerti Park Kft. eladta kertészetét, ...
  www.kisalfold.hu/...csornai_termal.../2103551/ - Tárolt változat - Hasonló
  További találatok a(z) www.kisalfold.hu domainről >>

  -, ami azonban helytelen. Nem az új tulajdonos bontatja a termál új épületeit, hanem a Kerti Park Kft, saját maga, még pedig Sabine Herneth ügyvezető asszony utasítására, aki egyben a Herneth Herneth Gartenbau KG (8055 Graz Gasometerweg 45.) cégnek ügyvezetője is. A bontási munkálatok irányítója, Günter Herneth (Sabine Herneth férje) utasításai alapján Andreas Spindler volt, aki szinte a Herneth KG embere. Jártak is a termálban munkavédelmi felügyelők, és a munkaügyi-főfelügyelőség munkatársai, sőt még az önkormányzat is, a munkálatokat azonban nem állította le senki.
  Megfigyelhető volt, hogy néhány nappal a kertészet eladását megelőzően számtalan Herneth kamion csurig megtelt raktérrel hagyta el a kertészetet, az ottani dolgozók viszont nem sejtettek semmit, és csak az új tulajdonost képviselő megjelenésével szereztek tudomást a kertészet eladásáról.
  Az új tulajdonosok szinte megdöbbenve álltak azon tény előtt, hogy a Kerti Park Kft. alkalmazottai semmilyen tájékoztatást nem kaptak, sőt azon időpontban még a bérüket sem kapták meg, tehát első feladatként az emberek ,,megnyugtatása" állt napirenden. Annak is biztos oka van, hogy a Kerti Park ügyvezetője 2-3 hónapja nem járt a csornai cégnél.....
  Eredmény: A Kerti Park Kft. ügyvezetés gerinctelen, felháborító és gusztustalan magatartása miatt, a kertészet volt vezetője jóformán sokkos állapotba került, a termált irányító turisztikai felelős pedig az idegösszeomlás szélén áll, a dolgozók sírnak, és sokan már az állásukat is elveszítették.
  Hogy mit terveznek az ,,új tulajdonosok"? Nos, az első információk szerint létezik egy előszerződés a termálfürdő átvételével kapcsolatban, tehát a fürdő nem vész el, hanem inkább fejlődésnek fog indulni, azonban itt tudni illik, hogy a termál üzemeltetése jelenleg sem rentábilis, ezért komoly, de egyben észszerű fejlesztések szükségesek, amelyek többféle konstrukciókban is lehetségesek. Ám legyünk őszinték önmagunkhoz;- a termál nem a legjobb helyen épült, iszonyú nagy a jármű forgalom, pénzünk nincs, nem is lesz ,tehát örüljünk neki, ha a messziről érkezett befektető pénzt pumpál a már úgyis reménytelennek tűnő termálba, és talán gyógyfürdővé is minősítik majd. A város vezetése is talán elgondolkozik azon, hogy milyen feltételeket szab meg, nehogy ,,elriassza" a befektetőket, mert ők talán jobban tudnak számolni.
  A kertészet hamarosan újra indul, a híresztelések szerint azonban nem dísznövényekkel, hanem bio-zöldség termesztéssel. A ,,bio" szó már sejteni engedi, hogy itt ,,környezetvédők munkálkodnak", tehát igaz lehet az a hír is, amely szerint a környezetünket kímélő megújuló energiában is utaznak a befektetők....”
 • 15. csakajud 2009. június 19. 20:39
  „royk :D akkor remélem .. lesz idén is Veréb *-*”
 • 14. royk 2009. június 19. 12:38
  „csakajud!
  Ezzel tisztában vagyok hisz én is szervező vagyok:)”
 • 13. lelkiismeret 2009. június 19. 10:57
  „Kedves Csornaiak!
  Nem tudom miért hagyják,hogy "idegenlégiósok" uralják és tönkre tegyékgyermekeik, unokáik elől a lehetőséget a jövőt.
  Kedves Város Vezetés!
  Azt gondolom a legtöbb önökön múlik, bár biztos nehéz helyrehozni sok elszúrt évet évtizedeket..
  A termálfürdő nem csupán a csornaiaknak lehetne jó de ezzel a környék is fejlődhetne gazdagodhatna... nézzük a többi kisvárost celldömölk,sárvár, bkapuvár....stb miért is nincs köztük Csorna?
  Ami a fürdő körül van az borzalmas. Manapság a bontással kapcsolatos látvány sem megnyugtató.
  A többi fürdőhely virágzásának valószínű oka az összefogás, az elmúlt évek évtizedek nem saját érdekek hajtása hanem a köz gyarapodásának önzetlen segítése volt. Egy jól műlködő hely vonzza az idegeneket a vállalkozókat viszi-hozza a pénzt... biztos a csorna és környéki vállalkozások is fejlesztenének benne ,ha lenne értelme.
  Hajrá Csornaiak!”
 • 12. csakajud 2009. június 19. 10:27
  „1. a cikket egy gyakorlattal, tapasztalattal, végzettséggel rendelkező újságíró írta. ha tudsz jobbat, várjuk szeretettel. (: (fúú, de mondanék valami nagyon csúnyát, de nem teszem. )
  2. 13. royk 2009.06.19. 10:19
  remélem most keresztbe tesznek az egyetlen értelmes zenei fesztiválnak is amit ott rendeznek meg már 2éve és sok sok fiatalt érdeke :( -- a szervezők minden megtesznek azért, hogy ne maradjon el a fesztivál. (:”
 • 11. royk 2009. június 19. 10:19
  „remélem most keresztbe tesznek az egyetlen értelmes zenei fesztiválnak is amit ott rendeznek meg már 2éve és sok sok fiatalt érdeke :(”
 • 10. felsoszeri 2009. június 19. 10:08
  „Qeu!

  A medencére az ÁNTSZ nem adott engedélyt, nem pedig az építéshatóság. Az ÁNTSz olyan dolgot kifogásolt, ami állítólag nem is az ő hatásköre.

  Egyébként abban egyetértünk, hogy sajnos a csornai termál jelenlegi helyzete nem sikertörténet.

  Csak azt kellene szerintem látni, amit korábban írtam, hogy amíg a kút és a termálfürdő (ingatlan) nincs egy kézben, soha nem fog jól működni az egész.

  Az önkormányzat persze elkezdhette volna behajtani a kötbért, csak akkor mi lett volna? Bedől a cég, és se pénz, se posztó. Így viszont azzal, hogy póthatáridőket adtak, fennállt az esélye, hogy talán mégis megcsinálják a téliesítést. És végül el is készült, ha jól halottam, a múlt héten meg is lett volna a használatba vételi engedély, mert elkészült a folyósó, öltöző stb., erre hétfőn lekezdték bontani. A Kerti Park saját emberei.

  Nem vezette félre senki a testületet, de a lakosságot sem. Legfeljebb az újságcikkek, a decemberi nyitásról. Hát hogyan nyitott volna ki decemberben, amikor még az építkezést sem fejezték be, nemhogy az ÁNTSZ és építéshatósági engedélyeztetést!”
 • 9. Nózi 2009. június 18. 20:08
  „Az lenne furcsa, ha azt hallanánk, olvashatnánk, hogy a csornai termál körül minden rendben van. Mennyi lehetőség lenne benne!”
 • 8. kismton 2009. június 18. 19:39
  „Ezt a cikket biztosan egy gyakornok írta valamelyik általános isiből.

  Szerintem hagyni kell kibontakozni, még pár év és az olvasók is értik majd, mit akar mondani.”
 • 7. felsoszeri 2009. június 18. 14:57
  „Kedves Qeu!

  Az észrevételedben több pontatlanság is szerepel:

  Ha jól tudom, a második szerződésmodósításnál már felemelték a kötbért.

  Tévedsz abban, hogy a kötbér adók módjára behajtható lenne. Azt az önkormányzat egy polgári jogi szerződésben kötötte ki a másik féllel szemben, tehát csak a polgári jog szabályai szerint lehet behajtani, azaz legrosszabb esetben perrel. Az adókat a polgármesteri hivatal adóosztálya hajtja be, jogszabály alapján.

  Az újságcikkek szerint engedély mindenre volt, az a szerződés mellékletét képezte.

  Azért kell, hogy Kapuvár adja ki, mert még jelenelg Csorna a tulajdonos, és az önkormányzat a saját tulajdonán folyó építéshatósági munkákat nem engedélyezheti.

  A jegyzett tőke nem jelent gyakorlatilag semmit, nem abból fejlesztenek a cégek, hanem általában hitelből.

  Az egész ügynek az a rákfenéje szerintem, hogy a kút nem az önkormányzaté, ezt tolták el anno, de nagyon. Így hiába venné vissza az önkormányzat, csak veszteséget termelne.”
 • 6. balassaz 2009. június 18. 14:51
  „qeu!
  "Testületet folyamatosan félre vezette a döntések előtt." !!
  Nem a "testület vezetett félre bennünket Lakosokat?
  Kötbér helyett hosszabítás!?- paraszolvencia a zsebbe!
  A "testület" csúszópénzmászó.”
 • 5. gerald 2009. június 18. 11:58
  „Fidesz kettős mércéje: Pécsett bűncselekmény Csornán eladás, ha mi tesszük törvényes (azzá tetetjük) ha mások törvénytelen (azzá tetejük)
  A Parlamentet meg ország-világ előtt lejáratják lásd: főbíró választás”
 • 4. gerald 2009. június 18. 10:24
  „Szerintem a cikk írója bátor akart lenni de jó maya-rock szokása szerint a csak a lényeg nem jött át.
  Pécsett ha önkormányzati tulajdonból eladsz az vagyon vesztés és Páva úr büntetőfeljelentést tesz, az Csornán eladás és még egyeztetnek az új tulajdonossal a mostani tulajdonos tehát az önkormányzat. Világos nem?”
 • 3. Ikrob 2009. június 18. 10:21
  „:))”
 • 2. sziszifusz 2009. június 18. 10:13
  „Ugyan.
  Olvastad - azonnal megkérdezte az önkormányzatot.
  Máris tudod ki a tulajdonos és őt is megkérdezte.Az önkormányzat is korrekt választ adott.
  A biztonsági őrök is - virágot nem lehet vásárolni.
  Mi kell még?Mit okoskodsz?”
 • 1. Ikrob 2009. június 18. 09:36
  „Hát ez megint egy nagyon zavaros cikk... Vagy velem van a baj??”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baranyában igen, Csornán nem épül felüljáró a sínek felett

Csorna–Pápa - Baranyában, az M6-os autópálya felüljáróval keresztez egy használaton kívüli… Tovább olvasom