Kisalföld logö

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 27°C Még több cikk.

Az útépítők fizetnek, mint a köles

A Csorna környékén utakat építő cégeknek köszönhetően vaskos adótöbbletre tett szert a város 2014-ben. A kivitelezők már állandó adóalanyai az önkormányzatnak.

Alaposan meghízott Csorna tavalyi adóbevétele. A 2014-re tervezetthez képest 40 százalékkal. A jó eredmény a környékbeli útépítéseknek köszönhető, a kivitelezésben érdekelt cégek ugyanis már állandó adóalanyai az önkormányzatnak. Tavaly egyébként 1267 adózó tevékenykedett a városban.

Csorna képviselő-testülete legutóbbi ülésén ismerkedett meg a 2014-es taksa alakulásával. A beszámolóból kitűnik, hogy 385 millió forintos bevételre számítottak a korábbi adatok alapján. Ehhez képest azonban 542,1 millió forint folyt be az önkormányzat számlájára. Ebből az iparűzési adó 86 százalékot, azaz 464 millió forintot jelentett. A magánszemélyek 8 százalékot fizettek be kommunális adó címén, 6 százalékot pedig gépjárművek után. Előbbit 4273 adózó fizette meg, míg a gépjárműadó 3661 embert érintett és összesen 5101 járművet.

A testületi ülésen Németh Dóra jegyző elmondta: a vaskos adótöbbletet az útépítéseken dolgozó cégek fizették be. Ezek már nem ideiglenes adózók, hanem állandó alanyok. Tevékenységük ugyanis túllépte a száznyolcvan napot.


Az útépítések nemcsak Csorna közlekedésére lesznek jó hatással, hanem a város költségvetését is feltöltötték a cégek.
Az útépítések nemcsak Csorna közlekedésére lesznek jó hatással, hanem a város költségvetését is feltöltötték a cégek.

A fizetési morálról megjegyezte: jelentős többletmunkát kíván az adószedőktől, hogy az adózók bevallási kötelezettségüket szinte mindig csak felszólításra teljesítik, esetleg jelentős késéssel nyújtják be a dokumentumokat. Gyakran esetben halmozódott fel hátralék is.

– A behajtás rendelkezésünkre álló valamennyi jogi lehetőségét kihasználjuk – tette hozzá Németh Dóra. – Többszöri fizetési felszólítást küldünk a késlekedőknek. A hátralékot a munkabérből is letiltatjuk, ha szükség van rá, illetve az azonnali beszedési megbízással is élünk folyamatosan.

Kitért arra: gondot okoz, hogy sok a felszámolás alatt lévő cég. Ezek elmaradásait nehéz behajtani.

A jegyző kifejtette: tapasztalatuk szerint részletfizetési kérelemmel nagyon kevesen élnek Csornán. Akinek viszont nehézségeket okoz az adó megfizetése, kérheti ezt a megoldást az adóhatóságtól. Ha indokolt, akkor mindenképpen meg is kapja.

Az adójelentés végén Németh Dóra a munkakörülményekre is szánt néhány mondatot. Munkatársai számítógépei, nyomtatói elavultak. Gyakran a legnagyobb és legsürgetőbb munkák közben mondják fel a szolgálatot. Emiatt fejlesztésük időszerű és sürgető lenne.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Máyerok a temetőben

Temetőlátogatásnak indult, rendhagyó történelemóraként végződött sétánk a rábaszentandrási… Tovább olvasom