Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Az utcáról szinte zajtalanok a vendéglők

Kapuvár - A közterület és a közlekedés zaja mellett nem mérhető a kapuvári vendéglők zajterhelése. Az önkormányzat most tesztelte a nemrég vásárolt zajmérő műszert.
– Már a második hétvégi zajmérésen is túl vagyunk, ám az önkormányzat által megvásárolt zajmérővel nem tudtunk értékelhető eredményeket „produkálni" a kapuvári vendéglők hétvégi zajterhelésének mérésekor – mondta Kassai Zoltán, a kapuvári önkormányzat vállalkozási ügyintézője.

Kölcsönösen elfogadják

A városházára beérkezett panaszok miatt a polgármesteri hivatal illetékesei komolyabb lépésekre szánták el magukat, megoldandó a – lakók szerinti magas – hétvégi zajterhelés megszüntetését. Több, a vállalkozókkal és a lakossággal történt egyeztetés (Kisalföld, augusztus 15.) után a hivatal egy zajmérő vásárlását határozta el, melynek mérési eredményét mind a közös képviselők, mind a vállalkozók fenntartások nélkül elfogadják.


Éjjel csak 45 decibel

Ennek demonstrálására a városháza illetékesei már két hétvégén is körbejárták a belvárosi szórakozóhelyeket. Kassai Zoltán elmondta: több vendéglátóhely környékén is végeztek méréseket, egy esetben mértek hetven decibelnél magasabb értéket, ám ott is csak akkor, amikor a szórakozóhely ablaka nyitva volt, amit később a tulajdonos be is záratott. (A rendeletileg megengedett zajterhelés este 10 és hajnali 6 óra között 45 decibel. – A szerk.)

Zajmérő: Már irodai beszélgetésnél is hetven decibelnyi a zaj.

Záruló ajtók, ablakok

– Akármikor végeztük a mérést, az utca zaja, az autók, a szélzaj mindig elnyomta a vendéglők hangját a városban – jelentette ki Kassai Zoltán. Úgy véli, a rossz idő beköszöntével mind a lakók, mind a vendéglátók zárják az ajtókat, ablakokat, ezért a lakásokba már nem jut be a kocsmák zaja. Az illetékesek elmondták, a mérések továbbra is folytatódnak, függetlenül attól, hogy az önkormányzat illetékese szerint a hozzájuk érkezett be- és feljelentések száma drasztikusan csökkent. Hasonló információt kaptunk a rendőrségtől is, miszerint nyár óta szinte teljesen megszűntek a zaj miatt megtett bejelentések.


Helyi szabályozás kell

A zajterhelés kezelésére csendrendelet létrehozását kezdeményezte a helyi önkormányzat Kapuváron, mely információink szerint több, környékbeli település hasonló szabályozásához is mintául szolgálna. A rendelettel kapcsolatban Borsodi Tamás kapuvári főjegyző elmondta: az elmúlt napokban egy új kormányrendelet jelent meg a „környezeti zaj és rezgés elleni védelemről". Az új rendelet januártól lép hatályba és a helyi testületeknek nem ad lehetőséget a zajterhelés egyéb szabályozására azon kívül, hogy a testületek csak a vendéglátóhelyek nyitva tartásának idejét írhatják elő. – A rendelet ismeretében azonban egy helyi szabályozás megalkotásán továbbra is dolgozunk – tette hozzá Borsodi Tamás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jó gazdák voltak a diákok

Csorna - A csornai Csukás Zoltán Mezőgazdasági Szakközépiskola Tangazdasága ebben az évben a… Tovább olvasom