Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Az utazó bűnözők okozzák a legtöbb gondot

A Csornai Rendőrkapitányság illetékességi területén az elmúlt évben csökkent az ismertté vált bűncselekmények és a közlekedési balesetek száma. A legtöbb gondot az úgynevezett utazó bűnözők okozzák a rendőröknek.
Tellesz Endre
Tellesz Endre alezredes, a Csornai Rendőrkapitányság vezetője állománygyűlés keretében első alkalommal adott számot az elmúlt évben végzett munkáról. Ezt követően a Kisalföldet is tájékoztatta tapasztalatairól.

– A csornai kapitányság alapvetően 2003-ban is biztosította az illetékességi területén a közrend, a közbiztonság, a közlekedésbiztonság és a belső rend védelmét. Ezt a véleményt megerősítik az állampolgárok, az önkormányzatok visszajelzései, valamint a parancsnokaink megítélése is – kezdte Tellesz alezredes, aki szólt arról is, hogy tavaly, amikor Csornára került, jó szellemű, jól felkészült közösséget vett át.

Prizetlenek a porták

A kapitányság vezetője örvendetesnek tartja, hogy az ismertté vált bűncselekmények száma csökkent területükön. Amíg 1998-ban 619 bűncselekmény vált ismertté, addig 2000-ben ez a szám 491-re, 2002-ben 475-re, 2003-ban 344-re apadt. Ezek döntő része, közel hetven százaléka a vagyon elleni bűncselekmények körébe tartozik. Életellenes eset nem történt. A kapitány szerint elsősorban az ide érkező utazó bűnözők követik el ezeket a tetteket, majd sürgősen távoznak is, ezért nehéz felderíteni ezeket az ügyeket.

Az elkövetők kihasználják a lakosok jóhiszeműségét, továbbá azt, hogy a házak sajnos őrizetlenek. A falusi porták pedig gyakran nincsenek bezárva. Adathiányosak a feljelentések, hiszen az emberek jó esetben csak azt veszik észre, hogy eltűnnek az értékeik, de semmiféle információval nem tudnak szolgálni az elkövetőkről.

Ára van a biztonságnak

– Az is igaz, hogy a biztonságnak ára van. Tehát fontos szempont, hogy ki mennyit fordít az értékei védelmére. A kapitányság ügyeletén egy riasztóközpont van, amelyhez csatlakozni lehet. Ezzel nagymértékben megnő a védettség. Jelenleg több mint hetven objektum van összeköttetésben a kapitányság biztonsági rendszerével, s ide természetesen magánházak is csatlakoztathatók.
A csornai droghelyzet kapcsán Tellesz Endre kifejtette, ami látható, az a jéghegynek a csúcsa.

– Tavaly több esetben indítottunk eljárást kábítószer-fogyasztás vagy kábítószer-kereskedelem miatt – mondta a kapitány. – Ugyanakkor azzal is tisztában vagyunk, hogy lényegesen több eset van a városban és ezt társadalmi összefogással tudjuk kezelni.

Kevesebb a baleset

A kapitányságvezető azt is elmondta, hogy a közlekedési bűncselekmények száma is csökkent. Kevesebb baleset történt, különösen jelentős a halálos balesetek visszaesése. Amíg 2002-ben tizenkét halálos karambol történt, addig 2003-ban hat esetben fordult elő halálos baleset. A leggyakoribb baleseti ok továbbra is a gyorshajtás és az elsőbbségi jog meg nem adása.

Fokozták a helyszíni bírságolást is, s tavaly például a sebességmérő készülék üzemeltetése közel 17 millió forint bírságbevételt jelentett. Tellesz alezredes jelezte, hogy miként tavaly nyáron, idén is akciósorozatokkal igyekeznek visszaszorítani a szabálytalanságokat a biztonságosabb közlekedés érdekében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adottak a várossá válás feltételei

A két világháború között Beled volt a Dél-Rábaköz kereskedelmi központja. A hetvenes években újra… Tovább olvasom