Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Az úszásoktatástól a virágosításig

A megyében Győrsövényház kapta a legtöbb pénzt a települési egészségtervekre kiírt országos pályázaton. A 2,1 millió forintból parképítés, virágosítás, úszásoktatás és illegális hulladéklerakó helyek felszámolása is megvalósul.
Győrsövényház központjában nemrégiben tizenhat hárs, juhar és fűz került társadalmi munkával a földbe.
Győrsövényházon több mint egy hónapja tizenöt-húsz nő tornázik hétfőnként egy győri szakember irányításával, amelyért egyetlen forintot sem kell fizetniük. Az ingyenesség oka, hogy ez a program része az egyik önkormányzati képviselő által készített települési egészségtervnek, amelyet 2 millió 146 ezer forinttal támogatott az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium. A község korábban két alkalommal szerepelt sikerrel a Soros Alapítvány hasonló pályázatán – egyebek mellett abból a pénzből készült fa játszótér az iskola területén –, s a mostani kiírásra az akkor az Egyesület Győrsövényházért által készített anyag jelentette az alapot.

Cél az elvándorlás megállítása

Az egészségterv szó előtagja ebben az esetben nem egyszerűen a betegség hiányát jelenti, hanem egy boldog, elégedett állapotot, ennek megfelelően a cselekvési terv is az életminőség sokrétű jobbítására irányul. A fő cél – nem véletlenül – a demográfiai helyzet javítása, az elvándorlás megállítása, amely részben a község vonzerejének növelésével érhető el. A jelenleg 832 lakosú tóközi faluban ugyan az elmúlt években más településekhez hasonlóan viszonylag kevés gyermek születik, de négy évtized összesített adatai alapján megállapítható, hogy a születések száma több mint százzal meghaladja a halálozásokét. A lélekszám jelentős csökkenése – Győrsövényházon 1960-ban még 1075-en éltek – mögött tehát az áll, hogy a községből sokan elköltöztek.

Egészséges életmód, környezetvédelem

A megpályázott programok – amelyeket kivétel nélkül támogatandónak ítélt a szaktárca – elsősorban a közérzet javítását, a környezetvédelmet és az egészséges életmódot szolgálják. A régi és az új iskola melletti beton szemétégető eltüntetése már megtörtént, és felszámolták a Sport utca legvégén található illegális hulladéklerakó helyet is. A község központjában – az Egyesület Győrsövényházért által készíttetett növénykiültetési terv alapján – elkezdődött az újabb parkosítás, de még további fa-, cserje- és virágültetés van hátra.

A női torna után hamarosan lesz baba-mama klub is. Jövő tavasszal játszótéri játékokkal, esztétikus hulladékgyűjtő edényekkel, utcanévtáblákkal gazdagodik a falu, körülbelül harminc óvodás és iskolás úszásoktatáson vehet részt, valamint újabb illegális hulladéklerakó helyeket számolnak fel.

Faültetés a hétvégén

A program részeként most szombaton délelőtt fél kilenctől újabb fa- és cserjeültetés lesz a millenniumi kereszt és a Jó pásztor-szobor melletti parkban. A társadalmi munkára mindenkit vár – szerszámokkal – az önkormányzat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Itthon csak egyszázalékos az arány

Magyarországon előrelépésre lenne szükség a távmunkások foglalkoztatása terén – állítják a… Tovább olvasom