Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Az unióban védett termék lesz a hagyma

Vélhetően a hagymatermesztők sem az eredményes évek között tartják számon a tavalyit. A szakember szerint főleg az időjárás okozott károkat a hagymaültetvényeken. Jó hír viszont, hogy az EU-ban védett lesz a magyar hagyma.
A Hagyma Terméktanács tizedik szakmai napját tartotta csütörtökön Bősárkányban. A rendezvényen áttekintették a termelési, értékesítési tapasztalatokat és számba vették az idei feladatokat. Emellett vetőmag- és növényvédőszer-értékesítő cégek képviselői ismertették és ajánlották termékeiket.

– A 2003-as esztendő, miként az egész mezőgazdaság, a hagymatermesztők számára is veszteséggel zárult – válaszolta a Kisalföld kérdésére Füleki László, a Hagyma Terméktanács titkára. – Kárt okozott a tavaszi fagy, a kelés időszakában a csapadékhiány, és az azt követő aszály. Emiatt igen jelentős volt a terméskiesés, hisz a tervezett 130 ezer helyett csak 90 ezer tonna termett.

Már az áttelelő hagymával kezdődtek a gondok, mivel az elvetett több mint hatszáz hektárból a fagy miatt száz hektár sem maradt. Ezért keresleti piac alakult ki, és már az év elejétől megjelent az importhagyma az országban. Nyáron az öntözött területeken sem lehetett jó termést elérni, mivel a növény korábban befejezte a biológiai ciklusát és két-három héttel előbb kellett megkezdeni a betakarítást. Összességében a termőterület 4200–4300 hektár körül mozgott. Az árak ugyan emelkedtek, de a nagy terméskiesést nem kompenzálták. Pontosan azért, mert megjelent az importhagyma és ez limitálta az árakat.

Füleki László elmondta, hogy ezúttal több mint ötszáz hektáron vetettek áttelelő hagymát, annak dacára, hogy tavaly a legnagyobb részt ki kellett szántani. Idén 5200 hektáron szándékoznak e növényt termeszteni, ám a terület nagysága a termelők döntésétől függ. A terméktanács titkára hozzáfűzte: idén megváltoztak a támogatási feltételek, amelyben vannak bizonytalan pontok.

Ami biztos, az a 17 ezer forintos normatív földalapú támogatás és vannak pályázati lehetőségek is. Bár a bonyolult rendszerben nehéz az eligazodás.

Füleki László nem tart attól, hogy az EU-csatlakozás után a magyar hagyma elveszíti hírnevét, mert a márkajellel rendelkező termékek – köztük a makói hagyma – termékleírását át kell dolgozni és azt a minisztérium Brüsszelbe továbbítja. Ha a brüsszeli elismerés megérkezik, akkor Európában mindenütt védett termék lesz a hagyma.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Robbanószerkezetek az erdők alján

Közel ezerötszáz második világháborús robbanószerkezetet semmisítettek meg szerdán délután a… Tovább olvasom