Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 1°C Még több cikk.

Az ügynök annyi jutalékot kér, amennyit akar

Kapuvár - A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) szerint jelenleg szabályos a hitelügyintézői tevékenység. A közvetítők annyi jutalékot kérnek, amennyit akarnak. Egy miskolci ügy hullámai napjainkra a Rábaközbe is elértek.
Rendőrségi feljelentések, fenyegetések kísérik azt a napjainkra országossá dagadt ügyet, melynek kapuvári vonulatáról már írtunk. Egy miskolci hitelközvetítő cég feljelentése alapján rendőrségi nyomozás indult, melynek szálai elérték a Rábaközt is. A Kisalföld április 28-i cikke nyomán megkereste lapunkat Vedrődi András, akinek nyilatkozata alapján úgy tűnik, első körben visszaéltek nevével és évek óta végzett tevékenységével. A második körben több feljelentés is született egy olyan országos ügyben, melynek alapjai jelenleg szabályosak, ám a helyzetet a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) vizsgálja és vélhetően később szigorúbban szabályozza.

– A történet 2005-ben kezdődött, mikor hiteltanácsadással és -közvetítéssel foglalkozó céget alapítottam – mondta Vedrődi András.

A fiatal vállalkozó magyar és osztrák bankokkal ápol a mai napig jó kapcsolatokat, ezeket felhasználva közel négyszáz ügyféllel tart, tartott kapcsolatot, több száz ügyfelének közvetített sikeresen hiteleket. Vállalkozását bővítendő más, magyar cégekkel kötött alvállalkozói szerződéseket azzal a céllal, hogy a szerződött partnerek ügyfeleket „hajtsanak fel" a partnerbankok hiteleihez. Vedrődi András tevékenységéért egy-egy ügyféltől tizenötezer forintot kért, telefon- és egyéb költségeire. A pénzt abban az esetben is fizetni kellett, ha az ügyfél valamilyen oknál fogva nem kapta meg az áhított hitelt. A vállalkozó szerint első körben szerződött hét-nyolc partnercége hasonló nagyságrendben kért úgynevezett költségtérítést.

A gondok akkor kezdődtek, amikor szerződött cégeim egyike-másika további ügynököknek adott megbízásokat ügyfelek szervezésére.

Ezen ügynökök munkájára már nem nagyon volt rálátásom – mondta a kapuvári fiatalember.

Elmondása szerint az ország más tájain is felbukkantak fénymásolt szerződései, fénymásolt aláírással. – Egy-két ügynök már annyira „elszaladt", hogy a reménybeli ügyfelektől ötven-hetvenezer forintot is felvettek a hitelügyintézés fejében – tette hozzá a vállalkozó.

A piramisszerű hálózat tagjai természetesen nem szerettek volna rosszul járni és mindenki lecsípett egy „kis" jutalékot. – Az országos sajtóban így keletkezhetett az a valótlan hír, hogy az ügyfelek akár több tízmillióját is elrakták a hitelközvetítők – tette hozzá Vedrődi András. Hangsúlyozta azonban, ellene vagy cége ellen jelenleg semmilyen rendőrségi eljárás nem folyik, a hitelközvetítések ügyében a szolnoki rendőrök tanúként hallgatták ki.

– A Kisalföldben említett miskolci ügyben nem én vagyok érintett, hanem egy sokadik lépcsős közvetítőm, akit még csak nem is ismerek, és semmilyen jogviszonyban nem állok vele – mondta a vállalkozó. Azt azonban kijelentette, az említett közvetítő – ismeretlen okból – már többször életveszélyesen megfenyegette barátnőjét és alkalmazottjait, számos esetben ellehetetlenítve a munkavégzést. A miskolci férfi ellen már rendőrségi feljelentést is tett.

A fenti, hitelügyintézéssel és ügynöki tevékenységgel kapcsolatban megkerestük a PSZÁF sajtófelelősét, aki a Kisalföldnek elmondta, a hitelek közvetítése, az ügynöki tevékenység jelenleg szabályos, ám a felügyelet felmérte a magyarországi gyakorlatot, mely felmérés eredményeinek feldolgozását napjainkban is végzik. A PSZÁF szerint az ügynöki jutalék vagy költségtérítés mértéke nem szabályozott, az ügynökök annyit kérnek, amennyit akarnak. Az ügynökök és a hitelközvetítői hálózatok működését a közeljövőben vélhetően a PSZÁF szabályozni fogja.


Mit mond a törvény?

Az ügynöki tevékenységet a hitelintézeti törvény szabályozza, mely szerint a PSZÁF engedélye nélkül végezhető az (...) ügynöki tevékenység. Ebben az esetben az ügynök személyét a hitelintézet a felügyelet által meghatározott módon és gyakorisággal a felügyeletnek bejelenti. A pénzügyi vállalkozás az (...) ügynök személyét a felügyelet által meghatározott módon és gyakorisággal a felügyeletnek bejelenti. Pénzügyi szolgáltatás közvetítését (...), valamint pénzfeldolgozási tevékenységet (...) pénzügyi intézménynek nem minősülő, jogi személyiséggel rendelkező gazdasági társaság vagy szövetkezet is végezheti.

Olvasóink írták

 • 4. korrekthitel 2009. június 14. 20:34
  „Most találtam meg ezt a cikket. Én egy károsult hitelközvetítő vagyok. Tőlem Vedrődi partnere, nem merem leírni a nevét, mert már följelentett becsületsértésért ( Komáromban bejegyzett cég. Rettentő becsületes szegény.), fejenként 20.000,- Ft-ot kért. 2008. decemberben kezdtük el gyűjteni az anyagokat. Mondanom sem kell, a mai napig egyetlen ügyfelem sem kapott sem hitelt, sem semmilyen információt az ügye állásáról. Hogy ő is Vedrődinek viszi az anyagokat, csak idén áprilisban derült ki. Hazugság, hogy nincs rendőrségi eljárás. Valóban Szolnokon összesítették az országos ügyet, mert ott van a legtöbb károsult. Engem is oda idéztek be tanunak. Én egy kisvárosban élek, az ügyfelek kárán túlmenően több milliósra tehető a károm, hiszen hónapokon keresztül csak ezzel foglalkoztam, irodabérlet, TB, telefon, hirdetés, benzin. Több hónapra vetítve, úgy, hogy egyetlen fillér bevételem nem volt. Ráadásul az irodám hírneve teljesen tönkrement a csalás miatt. Végleg föl kellett hagynom a tevékenységgel. A becsületemet vette el, ami pénzben nem mérhető. Méghogy ő az áldozat!! Mi lehet ennek a képén? Rinocéroszbőr?”
 • 3. hiteliroda 2009. május 03. 22:11
  „Azzal az állítással egyet kell értenem, hogy szélhámos. A saját bőrömön tapasztaltam. Hitelirodaként sok ajánlatot és pénzt szedtünk be neki. Az ügyfeleink nem kaptak pénzt, se szerződést, se kártérítést.
  Nagyon kedves dolog Vedrődi Úrtól megosztani a felelősséget, de mi nem szedtünk be több pénzt az ügyfelektől, mint amit ő kért. Az ügyfélanyagok sosem hagyták el az irodáját.
  Miközben tönkretett számos hitelközvetítőt az országban, rágalomhadjáratról beszél. Nevetséges!
  Minket bélyegeznek meg az ő csalásai, hazugságai miatt.
  Én feljelentettem, és nem vagyok egyedül. Nem egy feljelentés van ellene az országban. Egy ilyen aljas átverést, nem hagyhatunk annyiban.
  Ő nevezi magát tisztességes üzletembernek? Több sikeresen működő vállalkozást tett tönkre!”
 • 2. pampus 2009. május 01. 18:38
  „A minap beszéltem egy hölggyel, aki szeretett volna mindössze 100 ezer forintot felvenni az egyik Győrban működő takarékszövetkezettől. E pénzintézetnek első lépésük az volt, hogy elkértek tőle és a jövöbeli adóstársától 500-500 forintot arra, hogy lekáderezzék őket a "bár" listán. Az adóstárs fenn is akadt egy nég évvel ezelőtti fizetés képtelenség miatt! Így maradt egy nyugdíjas kezes! Ami megfelelt e pénzintézetnek.
  Másnap mégsem kapott kölcsön a hölgy mert a munkáltatói igazoláson a tíz évvel ezelőtti és a mostani aláírásra jogosult aláírása nem volt egyforma. Tehát meggyanúsította a pénzintézet alkalmazottja a hölgyet mint okirat hamisítót! Magyarországon ezt is lehet, mivel pofára adnak kölcsönt, és, ha valakinek nem tetszik a frizurája, azt kirúgják!
  Hát a spekulánsok az ilyen eseteken túl tesznek, hisz,jha egy bank elutasítja az ügyfelet valamely mondva csinált ok miatt a spekuláns el tudja intézni, hogy mégis kapjon a kirúgott ügyfél kölcsönt,persze jutalékért! Vagy lehet úgy is mondani sikerdíjért!”
 • 1. bubukin 2009. április 30. 18:50
  „Személyesen ismerem Vedrődi Andrást. Szerintem szélhámos, de zseniális. Majdnem bedőltem, az volt a szerencsém, hogy van személyes kapcsolatom az általa megkevezett osztrák bankokkal. Érdeklődtem az ügyről, és majdnem a gondatlanságból elkövetett emberölés bűntettét követtem el, mert a bankosok kis híján halálra röhögték magukat. Ennek ellenére beszálltam a saját pézemmel (15000), igy hozzájutottam 821 névhez, és elkezdtem nyomozni. Senki nem kapott semmit. Igaz, András sem igért semmit. Sőt azt is elismerte, hogy amennyiben belépne egy bankba, ott valószínűleg riasztanák a biztonságiakat, azt állította, hogy egy brokeren keresztül intézi. Nem jelentettem fel, el szerettem volna adni a sztorit egy kereskedelmi csatornának, a hálózat teljes feltérképezésével. Lassú voltam..

  Fárenheit Bubukin”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cigány folklórest az ellopott harangért

Csorna–Földsziget - Összefogással, gyűjtésből pótolják a tavaly ellopott földszigeti harangot.… Tovább olvasom