Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Az uborkázás után a vendéglátásé lehet a jövő

Internetes honlappal, képeslapokkal és turisztikai kiadványokkal akarják felhívni magukra a figyelmet a rábaközi települések. Jóllehet az itt élők a falusi vendéglátásra egyelőre nem készültek fel, például nincsenek megfelelő szálláshelyek.
Rábaköz: A part menti településeken várják a vízi turistákat is.
A rábaköziek még nem készültek fel a térségbe látogató turisták fogadására. Nincsenek megfelelő szálláshelyek és a szolgáltatóprogramok is hiányoznak. A falusi turizmus sem alakult ki igazán, bár vannak próbálkozások és az önkormányzatok is lehetőségeikhez mérten mindent megtesznek, hogy hirdessék a településüket.

Árpás nemzetközi kiadványban is

Az árpási önkormányzat rendszeresen jelentet meg kiadványokat a falu értékeiről. Képeslapot is készíttetett Feller Sándor polgármester, amelyen fotókon mutatják be a települést.

– Elsősorban a dombiföldi, Árpád-kori templom vonzza a községbe a látogatókat, az épület történelméről és legutóbbi felújításáról külön kis könyvecskét adtunk ki, német nyelven is – jegyezte meg Feller Sándor. – Nemrégiben egy vállalkozással szerződtünk, amely nemzetközi kiadványában szerepelteti Árpást, értékeinket, a vállalkozási és idegenforgalmi lehetőségeket. Ám nagyobb pénzt az árpásiak nem költenek erre a célra és a különböző pályázatokról is lemaradtak, mivel önrészt nem tudnak biztosítani.

Kerékpárút a Sokoróaljával

Nemes László sobori polgármester, a Rába Szövetség elnöke szerint aktuális gond a rábaközi turisztika élesztgetése.
– A napokban az utazáskiállítás szervezői keresték meg a szövetséget, hogy a jövő évi rendezvényükön számítanak a Rába mentére – mondta. – A jövőt egyébként is az összefogásban látom az idegenforgalomban is, hiszen a települések egyenként nem sokra mehetnek és a pályázatokon is esélytelenek.

Tervben van egy turisztikai információs rendszer kiépítése, és egyelőre a Rábaköz–Tóköz–Hanságmente Térségfejlesztési Társulás turisztikafejlesztési programja is megvalósításra vár.
Sobor a közelmúltban átkerült a téti kistérséghez. Nemes László lehetőséget lát arra, hogy így a Sokoróaljával is összekössék a Rábaközt, például kerékpáros-útvonalak kijelölésével. A kisközség egyébként szerencsés helyzetben van, hiszen működik kastélyszállója, ahova sok külföldi vendég is érkezik.

– Több idegenforgalmi kiadványban is szereplünk, készül képeslapunk és idén újra megrendezzük a tavaly nagy sikerű fesztiválunkat, amin a térség kulturális hagyományait ápoló csoportok mutatkozhatnak be – tájékoztatott Nemes László.

Rábakecölt akár az interneten is megismerhetik az érdeklődők, hiszen igényes és részletes honlappal rendelkezik. Ezt részben pályázati támogatásból, részben önerőből sikerült elkészíteniük. Sőt, egy faluról szóló kiadványt is megjelentettek.

Biciklisek nyugatról

– Élénkül Rábakecölben az átmenő forgalom és igyekszünk is megállítani a községbe érkezőket – mondta érdeklődésünkre Tuba Pál polgármester.

– Valamikor az NDK-s és a cseh turisták útvonala vezetett a falun keresztül, most egyre többen jönnek kerékpárral, de autóval is, végcéljuk a Balaton. A szolgáltatásokat is sokan igénybe veszik, erre fel vagyunk készülve, és tapasztalatom szerint a helybeliek most gondolkodnak azon, hogy az uborkatermesztés után a falusi turizmusra térnek át. Már most is van szálláslehetőség, igaz, az itteni házak nem ilyen céllal épültek, tehát átalakításokra szükség lesz. Bízom benne, hogy az új ágazatban megtalálják számításukat a rábakecöliek.

Csak összefogással

A rábasebesi Széchenyi-kastély régóta áll kihasználatlanul, pedig a község egyetlen lehetősége arra, hogy fellendüljön az idegenforgalom. Mizser Edit polgármester azt mondja: egyelőre még azt sem tudják, hogy jelenleg ki a tulajdonosa az épületnek.

– Az önkormányzattal nem vették fel a kapcsolatot a beruházók, ezért most arra készülünk, hogy mi keressük meg őket. Szomorú, hogy a gyönyörű épület ilyen helyzetbe került, és nem fogad vendégeket, mert így a falunak sem válik hasznára. A turizmussal kapcsolatban azt gondolom, hogy egyedül semmiképpen nem próbálkozhatunk, csak a térségi összefogásnak lehet jövője, csakis így lehet a kerékpáros- vagy a vízi turizmust fejleszteni – vázolta a lehetséges jövőt Mizser Edit.
A falusi turizmusra a polgármester szerint nem lehet Rábasebesen építeni, mivel a faluban többnyire idősek élnek.

– A lakóházak is alkalmatlanok a vendégfogadásra, arra pedig, hogy átalakítsák az ingatlanokat, nem látok esélyt, hiszen az itt élő idősek ebbe már nem vágnának bele – beszélt a jelenről is a rábasebesi polgármester.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Háromnapos fesztivál és vásár Beleden

Péntektől vasárnapig tartott az első beledi Pünkösdi Fesztivál és Vásár. A rendezvénysorozatra… Tovább olvasom