Kisalföld logö

2017. 01. 20. péntek - Fábián, Sebestyén -9°C | 1°C Még több cikk.

Az óvoda térségi nevelési központ lehet

A térség szakmai központjává válhat a csornai önkormányzati óvoda. Az intézmény pályázott a referenciaintézményi címre.

Változatlan gyermeklétszámmal indulhat az új nevelési év a csornai önkormányzati óvodában. Az intézményben 225 férőhely van és jelenleg is 217 apróságra felügyelnek, azaz közel 100 százalékos a kihasználtság.
Az áprilisi beíratásokkor kiderült, hogy az adatok szeptembertől sem változnak jelentősen. Kilenc csoportban tizennyolc óvónő, három pedagógiai asszisztens és kilenc dajka dolgozik az oviban.

Kránitzné Nagy Márta óvodavezető elmondta: kolléganői különböző képesítésekkel is rendelkeznek az óvodapedagógusi mellett. Van szociál-, gyógy- és fejlesztőpedagógus, illetve egy gyógytestnevelő. Munkájuk színvonalára, valamint elismertségére jellemző, hogy a közeljövőben az Emberi Erőforrások Minisztériumához pályáznak a referenciaintézményi címre.

Az önkormányzati óvoda közel százszázalékos kihasználtsággal működik. A gyereklétszám szeptembertől sem változik.
Az önkormányzati óvoda közel százszázalékos kihasználtsággal működik. A gyereklétszám szeptembertől sem változik.

Három úgynevezett jó gyakorlatuk már most is megtalálható a magyar köz- és felsőoktatás megújításával, üzemeltetésével foglalkozó Educatio Társadalmi és Szolgáltató Nonprofit Kft. honlapján. A cég a minisztérium háttérintézménye. A csornai óvoda referenciaterületei a felsőoktatási gyakorlóhely, a kompetenciaalapú nevelés, valamint a befogadó óvodai munka. A cím elnyerésével a térség szakmai központjává válhatnak. Ugyanakkor folyamatban van a tehetséggondozási program megvalósítása is a csornai oviban. Nem a jó képességű, kiválasztott gyerekek vesznek csak részt a programban, hanem valamennyi óvodás, ki-ki képességeihez képest.

Kránitzné Nagy Márta hozzátette: az óvodáik nyáron sem zárnak be. Mind a Szent István téren, mind Kis-Csornán várják a gyerekeket a szünidőben is. A nyári hónapokban fejlesztések is lesznek.

– A kis-csornai óvodában időszerűvé vált az udvar felújítása. Elbontottuk már a nem szabványos játékokat, új homokozókat alakítunk ki. A beruházást az önkormányzat segíti, de sok támogatást kapunk gyermekeink szüleitől, illetve vállalkozóktól is. Új játékok beszerzését a Százszorszép Alapítvány forrásaiból szeretnénk megvalósítani. Ugyancsak a Kis-Csornát érintő lehetőség, hogy szeptembertől egy gyógytestnevelő kolléganőm vezet a gyerekek tartását javító, mozgását fejlesztő tornát – fogalmazott az óvodavezető.

Hozzátette: az óvodai intézményrendszer a magas fenntartási költségek miatt nehéz helyzetben van. Csornán is keresik a lehetőségeket, hogy forrásaikat kiegészíthessék. Ilyenek például a tornaterem bérbeadása, az alapítványi támogatások vagy a pályázatok.

 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állásajánlatok Rábaközben

Kapuvári és csornai kirendeltség állásajánlatai. Tovább olvasom