Kisalföld logö

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 10°C | 17°C Még több cikk.

Az ovibezárás nincs napirenden Markotabödögén

A szülők aggódnak, a polgármester nyugtat: nem akarják bezárni a markotabödögei óvodát. A fenntartás azonban sokba kerül, a gyerek pedig kevés. Hat apróságuk van.

Aggódó markotabödögei szülők keresték meg szerkesztőségünket. „Mivel a helyi önkormányzattól nem tudunk meg semmit, a nyilvánossághoz fordulunk kérdésünkkel. Mi lesz óvodánk sorsa? Nem akarjuk gyermekeinket a szomszéd faluba járatni, jó nekünk a markotai ovi is" – fogalmazták meg gondolataikat. Horváth Sándor polgármestertől megtudtuk: egyelőre nincs napirenden az intézmény bezárása, bár ez a lehetőség is szóba került.

– Óvodánk megtartása évek óta nagy anyagi terhet jelent az önkormányzatnak. Ennek ellenére a korábbi községvezetés is kiállt mellette és a mostani sem akarja bezárni – tájékoztatott a polgármester.

– A gyereklétszám azonban nagyon lecsökkent, pillanatnyilag hatan vannak, de számuk a közeljövőben sem éri el a tízet. Óvodánk a kónyi tagintézményeként működik. Minden kisgyerek után az állami normatíván felül egymillió forintot fizetünk ki évente. Mindenképpen beszélnünk kell a részletekről, ezért rendkívüli testületi ülésen vitatjuk meg a lehetőségeket. Hangsúlyozom, a megszüntetés nincs napirenden.

A markotabödögei szülőknek több ötletük is van, hogyan lehetne csökkenteni a költségeket. Egyrészt – javasolják – át lehetne költöztetni az óvodát az egykori napközi épületébe. Szerintük ezzel a működtetés kevesebbe kerülne. Arra is gondoltak, hogy a körjegyzőség falvaiból – Cakóházáról, Rábcakapiról, de akár Tárnokrétiből is – lehetne gyerekeket csábítani Markotabödögére. „Ha nem lenne bizonytalan a helyzet, a helyi szülők sem vitték volna el csemetéiket Kónyba, Enesére" – mondták.

– Tény, hogy nem egy gyerek jár most is közeli településekre – reagált Horváth Sándor. – Az említett falvakkal történtek egyeztetések, ám az ottani szülők inkább Bősárkányt választják, hiszen iskolába is oda íratják a kicsiket. Az óvodából rövidesen nyugdíjba megy a dajka kolléganő. A helyettesítéséről gondoskodnunk kell. Azt sem akarjuk azonban, hogy bárkinek csalódást okozzunk azzal, hogy felvesszük és rövid idő múlva kénytelenek leszünk felmondani neki. Az idő tehát sürget bennünket, jövő héten okosabbak leszünk.

Horváth Sándor polgármester

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felkészültek az unióból

A szili iskolában a napokban ismét megrendezték az önkéntesség európai éve keretében az Európai… Tovább olvasom