Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Az osztrákok is elismerik a tenyésztőt

Itthon háromszoros rubindiplomás, Ausztriában mestertenyésztő lett a bágyogszováti Takács Lajos. Díszbaromfiakkal foglalkozik, nem akármilyen eredményekkel.

Díszbaromfiakat tenyészt a bágyogszováti Takács Lajos. Tizennyolc esztendeje hódol hobbijának, számos szép eredményt ért el kedvenceivel. Háromszoros gyémántdiplomás tenyésztő idehaza, rövidesen megkapja a rubin fokozatot. Az országban még senkinek nincs ilyen. Legutóbb Ausztria mestertenyésztője lett. A kelet-
ázsiai törpe selymeket kedveli leginkább.

Takács Lajos csirkéiért Romániából, Horvátországból, Szlovákiából is eljönnek a Rábaközbe a tenyésztők. A tizennyolc év alatt híres lett a tenyészete. Az itthoni, nemzeti kiállításokon minden elképzelhető díjat begyűjtött már. Nagy vágya, hogy kijusson madaraival a 2012-es lipcsei Európa-kiállításra. Ehhez támogatókat is keres. Hobbija nem olcsó, de főleg időigényes, huszonnégy órás szolgálatot kínál. A versenyek előtt különösen sokat foglalkozik a szárnyasokkal. Egyesével fürdeti meg őket például meleg vízben, samponnal. Két győztes csirkéjét nemrégen egy szerb tenyésztő 300 euróért akarta megvenni, de nem adta oda.

A bágyogszováti tenyészet győztes madarát mutatja Takács Lajos.
A bágyogszováti tenyészet győztes madarát mutatja Takács Lajos.

– Ötéves munkám van abban, hogy egy-egy madár eljut a kiváló minőségig – avatta be munkájába a Kisalföldet Takács Lajos. – Leginkább a törpe selyemcsirkéket kedvelem, igazán exkluzív megjelenésük miatt. A tollszerkezetük, formájuk, bóbitájuk teszi egyedivé őket a többi fajta közt. Egyébként étkezésre nem alkalmasak, mivel fekete bőrük és húsuk van. Igaz, a kínaiak azért elfogyasztják. Leginkább tenyésztők veszik meg tőlem a csirkéket, de sokan csak azért, hogy díszítsék velük udvarukat. Nekem már az is örömet okoz, ha rájuk nézhetek. Az meg, hogy ilyen eredményesen szerepelnek a versenyeken, csak még jobban motivál. Jelenleg háromszáz jószág van a tenyészetemben.

A díszbaromfiak kiállításait a Magyar Galamb- és Kisállattenyésztők Országos Szövetsége rendezi hazánkban. E szervezetnek lett háromszoros gyémántdiplomás tenyésztője a bágyogszováti fiatalember. Ehhez 216 kiváló minősítésű madarat kellett produkálnia. Takács Lajos hozzátette: vannak vetélytársak az országban és örömmel tapasztalja, hogy egyre több fiatal foglalkozik díszbaromfiakkal. Nagyon büszke az osztrák nemzeti kiállításon elért eredményeire is.

– Hat díjat sikerült elhoznom, és osztrák mestertenyésztő is lettem. A zsűri gondolkodott azon, hogy egy embernek kiadható-e egyáltalán ennyi elismerés. Végül úgy döntöttek, hogy a szováti csirkék megérdemlik. A törpe selymeken kívül tartok még többek között szultántyúkot, törpe páduait, törpe kokint, összesen hét fajtát. Lenyűgöznek ezek a jószágok és nagyon sok örömet okoznak – fogalmazta meg hobbija lényegét Takács Lajos.

Olvasóink írták

 • 8. Nooormális? 2011. január 05. 09:05
  „Még valami: Ha esetleg értelmes gondolatai támadnak egy cikkel kapcsolatbam, (bár erre ritkán akad példa) akkor sem tudja magát érthetően kifejezni, zavarosak, értelmezhetetlenek a hozzászólásai.
  A "hejesírásról" itt most ne is essék szó!”
 • 7. janika 2011. január 05. 08:39
  „Vannak <moderálva> akik nem férnek a bőrükbe. Lehet, hogy itt akarnak díjat nyerni?”
 • 6. Nooormális? 2011. január 04. 23:36
  „Elnézést kérek, félreértettem.
  Persze ettól még marhaság. :) (Mért ne szidhatná valaki a falubelijét?)
  Egyébként janika nem szidta. Ő valamilyen ismeretlen oknál fogva úgy érzi, hogy minden cikket kommentelnie kell, még akkor is, ha nincsen semmi mondanivalója.”
 • 5. sivatag66 2011. január 04. 15:24
  „Bocs Nooormális? !!!!
  Ezt nem rád értettem,hanem az 1.-re !!!!!!!”
 • 4. Nooormális? 2011. január 04. 09:16
  „sivatag66!
  Majd ha itt lesz a szezon, egyél fagyit a M...i presszóban! Utána kóstold meg "ugyanezt" valamelyik szomszédos faluban, tricikliről árusítva!
  Egyébként gondold át amit írtál? Ugye mekkora marhaság?”
 • 3. sivatag66 2011. január 03. 22:54
  „valaki még a saját falubelijét is szidja........”
 • 2. Nooormális? 2011. január 03. 17:13
  „Legalább ebben sikeres.
  A fagylaltjáért úgysem kapna rubindiplomát, azzal csak szégyent hoz édesapjára, aki ilyen borzalmat soha nem adott volna senkinek...”
 • 1. janika 2011. január 03. 12:16
  „Jé egy szőrös tyúk! Nocsak ebben a baromfi udvarban biztos nem "vörös" volt a kakas!-mint a politikában.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Évzáró a szanyi Bokrétánál

A szanyi Bokréta néptáncegyüttes idén is megtartotta hagyományos évzáró közgyűlését. Tovább olvasom