Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Az összetartó család a legjobb támasz

A pécsi, társaira lövöldöző diák lelki problémája nem egyedi a Kapuvári Családsegítő Intézet igazgatója szerint.

Garabné Gulyás Mária elmondta, a társadalom egy százaléka lehet érintett hasonló lelki gondokkal, ám e betegek jól kezelhetők.

– A pécsi egyetemen lövöldöző diákról kiderült, hogy pszichés problémákkal kezelték, úgynevezett skizofrén tüneteket mutatott – emlékeztetett Garabné Gulyás Mária, a Kapuvári Családsegítő Intézet igazgatója. A szakember szerint az országos és az uniós statisztikák szerint a társadalom mintegy egy százaléka skizofrénnek tekinthető, így a kistérség 17.700 lakójából elméletileg százhetven embert kezelhetnének hasonló tünetekkel. A kistérségben egyelőre negyven regisztrált betegük van, akik életvitelére jellemző, hogy a társadalomtól jobbára elkülönülve, ám kezelhető módon élnek.

Hancz Józsefné és munkatársa, Vargyas Tünde szerint a család a legfontosabb a pszichés gondokkal küszködő betegek kezelésében.
Hancz Józsefné és munkatársa, Vargyas Tünde szerint a család a legfontosabb a pszichés gondokkal küszködő betegek kezelésében.

– A betegeinket a család és a családsegítő intézet jól tudja kezelni, előbbire van a legnagyobb szükségük – mondta Hancz Józsefné, a családsegítő munkatársa. A kapuvári szakemberek is a környezet javító hatását emelték ki, mint mondták, a skizofréniával kezelt betegek családtagjai, szűkebb környezete tehet a legtöbbet azért, hogy a beteg meggyógyuljon vagy kezelhető legyen. A skizofrén tüneteket mutató betegek esetén a legfontosabb, hogy időben keressék fel a szakorvosokat, akik gyógyszeres kezeléssel kordában tudják tartani a pszichés betegséggel küszködőket.

Garabné Gulyás Mária elmondta, a férfiak 18–20 éves korukban, a nők a gyermekvállalás és a klimax idején a legveszélyeztetettebbek. Úgy véli, a család és a szűkebb közösség odafigyelésével a komolyabb problémák megelőzhetők. – Fontos, hogy a szülők, a barátok figyelmét ne kerülje el, ha egy társuk, gyermekük magatartása gyökeresen megváltozik, magába fordul, kapcsolatai megszűnnek, elhanyagolja magát és teendőit, ilyenkor azonnal orvoshoz kell fordulni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Segítség az unióból a Rába partjára

Tartós élelmiszereket tartalmazó csomagot kaptak Soboron a rászoruló családok. A Baptista… Tovább olvasom