Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Az osli gazdák saját gépeikkel segítettek

Sok gondot okoz a kistelepülések önkormányzatainak külterületi útjaik karbantartása. A községházák pályázati pénzek felhasználásával és a helyi gazdák bevonásával segítenek magukon.
Évről évre visszatérő nehézséget jelent a falvak külterületi útjainak karbantartása. Ahogy egy községi vezető keserűen megjegyezte: amíg a belterületi utakkal is gondok vannak, addig egyre kevesebb a forrás a külsőkre, amiket „amúgy sem látnak túl sokan".

– A többiekhez hasonlóan nekünk is gondot okoznak a külterületi utak, ám a Farádtól északra húzódó út felújítására már látszik megoldás, egyelőre dolgozunk az ügyön – mondta el Szalai Zoltán farádi polgármester. Az emlegetett, közel tíz kilométeres út egészen Földszigetig halad. Ez lenne a helyi községháza számára a legnagyobb ilyen falat.

– A homokos, kavicsos alap nem nagyon bírta a fahordást, mielőbb javításra szorul – tette hozzá a polgármester. Elmondta, a külterületi utak mentén már kiadták a tisztítást, ami elősegítheti ezen utak kiszáradását, aztán következhet az esetleges javítás. Szalai Zoltán szerint a községháza nagyban számít a környékbeli gazdálkodók segítségére.

Szalai Zoltán polgármester farádi polgármeter tudatta: keresik a megoldást az utak felújítására.
Szalai Zoltán polgármester farádi polgármeter tudatta: keresik a megoldást az utak felújítására.


Nemcsak hogy számít, de már meg is történt a segítségnyújtás Osliban. Ahogy Fodor József polgármester elmondta, egy januári fórumon döntöttek arról, hogy 20–30 helyi gazda, köztük osztrákok is, a saját gépeikkel sietnek a község segítségére. Ezzel az erővel külterületi útjaik mintegy 70–80 százalékát rendbe is tették. Ugyanígy a helyiek segítségére számíthat az osli önkormányzat az útszéli vízelvezető árkok tisztításában is.

Hasonló elképzeléseket vázolt fel Tóth Sándor ciráki polgármester is. Elmondta, a közeli mezőgazdasági vállalkozás és a környékbeli erdészet is kiveszi részét a külterületi utak javításából. – Saját erőből is próbáljuk rendbe tenni útjainkat, idén két-három kilométer javítására látok lehetőséget – mondta Cirák vezetője. A közvetlenül a földek mellett vezető utakra várhatóan nem jut forrás, a többit folyamatosan kavicsozzák Cirák környékén.

Fodor József: Még az osztrák gazdák is segítettek az útjavításban – tájékoztatott az osli polgármester.
Fodor József: Még az osztrák gazdák is segítettek az útjavításban – tájékoztatott az osli polgármester.


Nemcsak a határt járókra, hanem a települések közti közlekedőkre is gondoltak Himodon, amikor tervbe vették a községet Csapoddal összekötő külterületi út javítását.

– Tudomásunk szerint még idén ősszel kiírhatnak ilyen témájú pályázatokat, amelyekből aztán megvalósíthatjuk egy régi tervünket – mondta Módos Ferenc polgármester. Hozzátette, a csapodi összeköttetésnek régi hagyományai vannak, melyet a felújítással felelevenítenének, sőt, ezzel a főbb útvonalak megközelíthetősége is javulna. A többi mellékút javítására nincs helyi forrása a himodi községházának, ám a polgármester elmondta, a környező földek vörös kavicsban gazdagok, ennek kitermelésével meglenne az alapja a javításoknak.

– Útjaink állapotát katasztrofálisnak jellemezném – mondta Tuba Erik. Rábakecöl polgármestere elmondta, a teljes, hosszú távon is megbízható javítás százmilliós nagyságrendű lenne. Erre egyelőre nincs forrásuk. – Tavasszal néhány százezer forintot szánunk a főbb vonalak gléderezésére, többet jelenleg nem tudunk tenni – mondta Tuba Erik.

Kicsivel talán jobb helyzetben van Vásárosfalu. Molnár Sándor polgármester elmondta, egy hosszabb külterületi útjuk van, amit nem nagyon használnak a környékbeliek. – A másik javítandó utunk éppen belekerül a 86-os főút bővítésébe, így azzal egyelőre nem is szeretnénk foglalkozni. Egy harmadik, közel egy kilométeres utunkra pedig pályázati forrást tudtunk szerezni, így annak felújítása megoldódott – mondta a vásárosfalui polgármester.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Karatés sikerek Kapuvárról

Majoros Krisztina aranyérmet, Garab Gergely bronzot nyert. Tovább olvasom