Kisalföld logö

2017. 04. 23. vasárnap - Béla 4°C | 13°C Még több cikk.

Az orvosoknak nem kellett az egészségház?

A csornai házi- és gyerekorvosok szerint nem sok értelme volt az új egészségházra elköltött közel 60 millió forintnak.

Kiderült: ők nem is igényelték volna a fejlesztést, jól érezték magukat a régi helyükön.

Fejlesztés vagy pénzkidobás? Előre- vagy visszalépés a csornai egészségház kialakítása? A képviselő-testület szerdai, rendkívüli ülésén úgy tűnt, a háziorvosok jobban érezték magukat korábbi helyükön. A közel hatvanmillió forintos beruházásról megoszlanak a vélemények.

A testületi ülésen az egészségház valamennyi új ˝lakója˝, háziorvosok, gyerekorvosok, fogorvosok, védőnők képviseltették magukat. Eredetileg azért gyűltek össze, hogy elfogadják az intézményre vonatkozó együttműködési megállapodást. A dokumentum a működési engedély miatt fontos. Hosszas vita után végül módosításokkal egyeztek bele a dokumentum aláírásába. Turi György polgármester közben arra is felhívta a figyelmet, egyezség híján a 38 millió forintos EU-s támogatás visszafizetése fenyeget. Leginkább a házi- és gyerekorvosok sorolták problémáikat.

Az egészségház˝lakóinak˝, a háziorvosoknak leginkább a diszpécserszolgálat működése nem tetszik. Az önkormányzat felülvizsgálja az informatikai rendszert.
Az egészségház˝lakóinak˝, a háziorvosoknak leginkább a diszpécserszolgálat működése nem tetszik. Az önkormányzat felülvizsgálja az informatikai rendszert.

Szerintük szűkösek a várótermek, nem tisztázott a közös helyiségek használata, a diszpécserszolgálat informatikai rendszere nem hangolható össze az orvosok számítógépes programjaival. A gyógyítók hiányolták az előzetes egyeztetéseket, illetve már most előforduló, kisebb technikai hiányosságokról, gondokról számoltak be. Dr. Dávid József gyerekorvos annak a néninek a helyzetéhez hasonlította költöztetésüket, aki ugyan nem akart átkelni az úttesten, mégis átkísérték.

– Nem érzem azt, hogy a huszadik századból a huszonegyedikbe léptünk volna – fogalmazott hozzászólásában.

– Az új egészségház a minimumfeltételeknek felel meg. Rendelőinkkel négy négyzetmétert nyertünk, de a további fejlesztésre, például minilabor kialakítására lehetőségünk sincs. Régi helyünk kényelmesebb, otthonosabb volt.

Az orvosok kifogásolták a diszpécserszolgálat működését is. Mint mondták, nem tudják összeegyeztetni a saját rendszerükkel. Nem hasznos a betegelőjegyzés szempontjából sem. Mint kiderült azonban, a betegirányítás kötelező eleme volt a pályázatnak. Dávid doktor arról is beszámolt, hogy az ablakok közül néhány már most sem záródik rendesen, ezért mielőbbi műszaki felmérést javasolt.

 

Számításaim szerint betegenként legalább két perccel lesz hosszabb az ellátás, ha alkalmazzák a beépített programot - mondta Dr. Gelencsér Gyula.


Dr. Gelencsér Gyula háziorvos az előzetes egyeztetéseket hiányolta, illetve ő is az informatikai rendszerrel kapcsolatban fejezte ki aggályait.

Kollégájával egyetértett dr. Pusztai Judit is, aki még arra is felhívta a figyelmet, hogy nem tudták korábban elmondani gondolataikat. ˝A jó ellen nem tiltakoznánk, de a váróterem kicsi, nyáron nagyon meleg. Az orvosoknak nincs egy közös helyiségük, a személyzeti mellékhelyiség közös az ügyeleti szolgálattal, ahol fűtés sincs˝ – jegyezte meg.

Turi György a felvetésekre elmondta: mindenben igyekeztek kielégíteni az egészségházban dolgozók igényeit az egyeztetéseken elhangzottak alapján. A polgármester úgy emlékezett, több megbeszélésen is az orvosok érdektelenségét tapasztalta. Felhívta a figyelmet, ha nem sikerül megegyezni és az együttműködési megállapodást elfogadni, a 38 millió forintos támogatás visszafizetésére is kötelezhető az önkormányzat.


 

Elismerem, jó szándékú volt az önkormányzat kezdeményezése, de mi nem igényeltük - mondta Dr. Dávid József.


Dávid doktor kijelentésére reagálva hozzátette: az egészségház fejlesztés volt, mellyel nem a minimum-, hanem a maximumfeltételeknek is megfelelnek. Megjegyezte: amikor a város vállalja a rendelők rezsiköltségét, kicsinyességnek tartja a háziorvosok által felhozott problémákat.

Végül abban maradtak a felek, hogy kisebb módosításokkal fogadják el az együttműködési megállapodást. Felülvizsgálják például a diszpécserszolgálat informatikai rendszerét és megtartják a műszaki bejárást. Így már nincs akadálya a működési engedély megkérésének.

Olvasóink írták

 • 11. miss.csor 2009. október 20. 18:17
  „A diszpécserszolgálat teljesen felesleges; megmerem kockáztatni, hogy valamilyen szinten a betegjogok is sérülnek. senkinek semmi köze, hogy ki, mikor miért szeretne időpontot kérni orvosához. Valószínű csókosok jutottak ehhez az álláshoz, ráadásul a titoktartás nem vonatkozik rájuk.
  Ki lehetett volna alakítani egy olyan elektromos beteghívó rendszert, mint amilyenekkel nap mint nap találkozunk bankok, szolgáltatók stb. ügyfélszolgálatán, vagy a régi sorszámos módszer (gégészeten működik!).
  Tökéletesen felesleges pénzkidobás, nem véletlenül zárkóznak el a házi orvosok.”
 • 10. rick 2009. október 19. 16:55
  „moderálva személyeskedő”
 • 9. judit4 2009. október 19. 08:52
  „Az új egészségház jó ötlet akkor, amikor a kórházunk nem ekkora bajban van. Természetesen haladni kell a korral, ebben egyetértek az alábbi egyik hozzászólóval.
  De észrevehetnék már a T.Csornai Polgárok, hogy a csornai érdekképviselet többnyire a képviselők saját képviseletén alapul.
  Nem vagyok semmi jónak az elrontója, de ha benzingőzbe (elkerülő híján) és a rohamosan romló kórházi állapotok mellett jobban fest az egészségház..... Így gondolja a testület? És az egészségház mellett kardoskodó hozzászólók is?”
 • 8. Jerry 2009. október 19. 07:59
  „A háziorvosok meg köszönjék meg inkább a vezetésnek, hogy ilyen körülmények között dolgozhatnak, egy fillér rezsi fizetése nélkül.A váróterem kicsi, nyáron nagyon meleg. Az orvosoknak nincs egy közös helyiségük, a személyzeti mellékhelyiség közös az ügyeleti szolgálattal, ahol fűtés sincs˝ Az ablakok közül néhány már most sem záródik rendesen, szűkösek a várótermek, nem tisztázott a közös helyiségek használata, a diszpécserszolgálat informatikai rendszere nem hangolható össze az orvosok számítógépes programjaival. A gyógyítók hiányolták az előzetes egyeztetéseket, illetve már most előforduló, kisebb technikai hiányosságokról, gondokról számoltak
  Hát köszönjük a város vezetésének "gondoskodását"Minősíti a hozzáértésüket.Mit szólna a t.polg mester ha mondjuk a város betegei, az orvosok döntenének arról, hogy ők milyen körülmények közt dolgozzanak,milyen bútorokat tehetnek be a pol.mester irodájába.Még joguk is lenne rá,elvégre az ő pénzükből költenek rá.Zodjoska a szánalmas az, amikor a hatalmat kritika nélkül kiszolgálják, a hülyeséget ráerőltetik alakosságra,és még azt is el akarják hitetni, hogy ez jó neki.Azt hittük,a rendszerváltással ezek az idők már el múltak, de úgy látszik, csak annyi történt, hogy Csornán a csillag naranccsá kerekedett.”
 • 7. zodjoska 2009. október 18. 17:48
  „Egyetértek az előttem szóló gazdagne és Gery83 bejegyzéseivel.

  Arról kár, hogy nem szól a cikk, hogy a kötelezően előírt akadálymentesítést ezzel a pályázattal meg lehetett oldani, vajon hogyan, és milyen pénzből csináltak volna liftet meg rámpákat a régi épületbe?

  A háziorvosok meg köszönjék meg inkább a vezetésnek, hogy ilyen körülmények között dolgozhatnak, egy fillér rezsi fizetése nélkül.

  Jerrynek üzenem, hogy magát minősíti a hozzászólásaival, egyszerűen röhejes vagy öregem, és szánalmas.”
 • 6. gazdagne 2009. október 17. 21:40
  „Hát én úgy látom,ha csinálnak valamit az is baj, ha nem az is baj.”
 • 5. Gery83 2009. október 17. 17:46
  „"Minden kezdet nehéz" Ez most új,de idővel minden megszokottá válik majd és biztosan jobb lesz minden a 80 -as évek megszokott meneténél. Miért baj,hogy haladunk a korral? Mindenhol a fejlesztéseket várják az országba! Csornaiaknak nem kell...Az épület szép,és a lift a fotocellás ajtók, a számítógépes rendszer,csak segíthet...Eddig az volt a baj,hogy semmi nem történik,hogy lepusztult és elavult,stb...stb...Most meg tessék...Ez sem jó. Bár,már megszokhattuk,hogy Csornán semmi se jó,ami van...
  Ha nincs szórakozó hely az a baj, ha van, az a baj, ha nem fejlesztenek az a baj, ha fejlesztenek az a baj.
  "Nem záródik az ablak" Pff...A régi épületben biztos záródott a 40 éves nyílászáró nem? Mekkora probléma...
  Tessék csak tovább reklamálni. Biztos jót tesz Csornának visszafizetni a 38 milliot”
 • 4. thermál 2009. október 16. 19:57
  „Szereném olvasni a beruházó véleményét is,remélem a következő cikkbem olvashatjuk. A legfontosabb a betegek gyógyítása közben derül majd ki. Remélem a tervezés során a betegek szempontjait is figyelembe vették. Gadaságilag pedig egy meglévő infrastrukturába helyezték el az egészségházat, természetes , hogy megoszlanak aköltségek. Az új épületben lift is talélható, és nem kell a mozgáskorlátozottakat pl. Kapuvárra vinni vizsgálatra. Sajnos hogy a beruházó nem védte meg érvekkel és a pályázatban leírtakkal az új és nagyon szépre sikerült egészségházat.”
 • 3. Jerry 2009. október 16. 15:01
  „Úgy látom a csornai város vezetés megint hozta a szintjét.Csináltak egy egészségházat azért mert volt rá pénz, csak éppen a érdekelteket nem kérdezték meg, hogy egyáltalán kell nekik és ha igen milyen legyen. Nem ez volt az első eset, hogy egy rakás pénzt sikerült elszórniuk a semmiben. A dr turit is csak az érdekelte, hogy majd vissza kell fizetniük a pénzt.amikor a város vállalja a rendelők rezsiköltségét, kicsinyességnek tartja a háziorvosok által felhozott problémákat.Már csak azt felejtette,el, hogy a házi orvosok embereket gyógyítanak, aminek egészen más körülmények kellenek, mint egy állatorvosi rendelőhöz.Talán hjobb lett volna,ha a szakemberekkel beszéli meg a kicsinyes problémákat, mint a párt hiveivel,és akkor nem kell attól rettegnie, hogy vissza kel fizetnie pénzt, amit már lehet, hogy szét is osztogatott az elvtársai közt az új választási kampányhoz..”
 • 2. judit4 2009. október 16. 09:21
  „Egyetértek, és én már ezt valahol sejtettem. A logikus itt az lett volna, ha a kórház kapja meg ezt a pénzt. Lehet, hogy nem sok, de sok kicsi sokra megy. Tök értelmetlen volt ez a pályázat és ezt megint mi fogjuk megszívni, a lakosság meg részben az ott dolgozók.
  Itt soha senkit semmiről nem kérdeznek meg csornai embert, csak maguk eldöntik a phivatal t.vezetői és a képviselőtestület, hogy neki mi jó, aztán felveszik a pénzüket, amiről úgy gondolják, hogy jár nekik... Pedig ingyen és bérmentve is csinálhatnák. Nem gondolkodtak még ezen?
  Tiszta parlamenti stílus, no comment. Csak a saját érdekeiket nézik.”
 • 1. Goldman 2009. október 16. 08:55
  „Megvan a véleményem az egészről. Jól érezték magukat a különálló épületekben.
  Moderálom magam....-moderálva-......:)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jövőalapítás

Csorna - A Fidesz Jövőalapító esték rendezvénysorozatának következő programját péntek este hat… Tovább olvasom