Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Az önkormányzati pozíciók nem változnak

A jövő évi költségvetésről tartott sajtótájékoztatót szerdán délután Csornán Papp József országgyűlési képviselő, az MSZP megyei elnöke.
Papp József
Papp József kifejtette, hogy a költségvetési törvény elsőrendű prioritása az, hogy erősítse meg a 2002-ben megkezdett jóléti fordulatot. A szeptemberi ötvenszázalékos közalkalmazotti béremelés jövő évre áthúzódó hatása költségnövelő tényező a büdzsében, de új döntések is vannak, így a családi pótlék, a nyugdíjemelés és az újabb közalkalmazotti, köztisztviselői béremelés. Mindezt úgy kell megoldani, hogy az állami költségvetés hiánya ne haladja meg a négy és fél százalékot: ez kell ahhoz, hogy az ország pénzügyileg stabil legyen.
A megyei elnök szerint a kormány több forrásból támogatja a közalkalmazotti béremelés fedezetét. A legfontosabb forrás az egyes feladatokra szabott normatívák növelése, de ez nem elég, ezért a törvény egyéb forrásokat is megnevez. A kormány az ígéretéhez híven 2003-ban a személyi jövedelemadóból az öt helyett tíz százalékot hagy az önkormányzatnál.

Az önkormányzatoknak fedezetül szolgál a gépjárműadó eddig elvont ötven százaléka is, valamint az iparűzési adó 4,5 százalékos gazdasági növekedésből származó többlete. Megyei jogú városoknál és a megyei önkormányzatoknál az illetékbevétel növekménye szintén ennek a fedezetét szolgálja. Mint kiderült, ezek a tételek együttesen sem elegendőek, ezért létrehoztak egy tartalékalapot az állami költségvetésben és ha a meghatározott források nem fedezik a béremelések szükségletét, akkor a hiányzó összeget 98 százalékig az elkülönített állami pénzalap kiegészíti. Az önkormányzatok alanyi jogon fordulhatnak a kiegészítésért.

Át kell nézni a teljes

feladatrendszert


Papp József úgy vélte, hogy 2003-ban az önkormányzati pozíciók a korábbiakhoz képest nem romlanak, de nem is javulnak. A dologi kiadásra évek óta nulla százalék a növekmény, miközben az energiaköltségek emelkednek, s ezt az önkormányzatoknak kell kigazdálkodni. A honatya állítja, hogy a finanszírozási rendszer hibája, ha 3200 önkormányzatból 1300 önhibáján kívül hátrányos helyzetű és ezért az államtól kiegészítő támogatást kap. Ezért szerinte át kell tekinteni a teljes önkormányzati feladatrendszert.
Megkérdeztük Papp Józsefet, miért nem szavazta meg a Csornát és a térséget érintő módosító javaslatokat a parlamentben.

„ A cinikus magatartásra szavaztam nemmel"

– A költségvetést módosító javaslatok pontosan jellemzik a Fidesz ellenzéki stílusát. Én nem arra szavaztam nemmel, hogy felújítsák-e a csornai Margit Kórházat, hisz a mi önkormányzatunk adta be a címzett támogatást, hanem arra az arcátlan és cinikus magatartásra szavaztam nemmel, amit tapasztaltam – válaszolta Papp képviselő.

97 módosító javaslatot adtak be

– A Fidesz nem tett mást, mint megnézte, hogy a beadott címzett támogatási pályázatok közül a kormány melyeket nem javasolja támogatni az Országgyűlésnek és azokat beadták módosító javaslatként. Például a Miniszterelnöki Hivatalban az állami ünnepek megtartására és támogatására 1,4 milliárd forintot terveztek, ennek az összegnek a csökkentésére 97 módosító javaslatot adtak be 33 milliárd forint összegben. Ebből látható, hogy ezek a javaslatok megalapozatlanok, elfogadhatatlanok. Jellemző, hogy a Fidesz-kormánynak Áder úr ilyen javaslatot nem tett. Forrás nélküli kiadást ők sem támogattak volna. A legnagyobb cinizmus az, hogy azokban a polgármesterekben, akik csalódottan vették tudomásul, hogy a címzett támogatási pályázatuk nincs a javasoltak körében, hiú ábrándokat próbáltak kelteni.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Polgármesterek vészhelyzetben

A katasztrófavédelemről tartottak előadást Kapuváron a körzet polgármestereinek, jegyzőinek. Tovább olvasom