Kisalföld logö

2018. 08. 20. hétfő - István 18°C | 30°C Még több cikk.

Az önkormányzati dolgozók megtanulták az újraélesztést

A sobori önkormányzat valamennyi munkatársa újraélesztési tanfolyamon vett részt a napokban.
A sobori önkormányzat tavaly év végén a Nemzeti Szív Alapítvány pályázatán nyert egy defibrillátor készüléket. Noha a berendezés kezelése egyszerű, a község vezetői úgy gondolták, hogy mindazok, akik a település „szolgálatában" tevékenykednek, tanulják meg az újraélesztés technikáit.

A napokban orvosok mutatták be Soboron, mit is kell tenni a gyakorlatban szükség esetén. A tanfolyamon az összes önkormányzati alkalmazott részt vett, a falugondnok, a polgármesteri hivatal előadói, a családsegítő és a polgármester is.

„ Elmondja", mi a teendő

– Sikeresen pályáztunk a Nemzeti Szív Alapítványhoz, az egymillió forintos készülék hetven százalékát kifizették. A fennmaradó összeget a községi költségvetésből fedeztük, fizethettünk részletekben is – mondta a Kisalföldnek Nemes László sobori polgármester. – A berendezés kezelése egyszerű, hiszen a gép magyar nyelven, „maga mondja el", mit is kell tenni baj esetén. Az orvosi rendelőben helyeztük el a defibrillátort, amelyhez valamennyi munkatársam hozzáférhet a nap huszonnégy órájában. Természetesen a község háziorvosa is bármikor igénybe veheti.

Tanfolyam helyben

Az újraélesztési tanfolyamot egy egészségügyi kft. ajánlotta az önkormányzat figyelmébe. Ajánlatuk szerint tíz fő felett a helyszínen mutatják be az alapokat, Soboron pedig ennél is többen vettek részt az előadáson. Sőt, a tanfolyam költségeinek megfizetését a megyei önkormányzat egészségügyi alapja is támogatta.

Bátran használná

– A készülék használata mellett azt is megtanultuk, mit kell tenni, ha nincs a közelben a berendezés – újságolta el Szilágyi Szilvia, a polgármesteri hivatal igazgatási előadója. – Szerencsére még nem volt szükség a tudásunkra, de azt hiszem, mindenképpen hasznos, hogy a hivatal összes dolgozója megtanulta az alapokat.
Sulyok István falugondnok naponta találkozik a falubeliekkel, autóval szállítja a gyerekeket, időseket.

– Bármikor előfordulhat, hogy valaki újraélesztésre szorul, és ilyenkor jól jönnek a tanfolyamon hallottak. A műszer kezelése nem bonyolult, laikusok is könnyen elsajátíthatják. Remélem, hogy nem lesz szükség a használatára, de ha mégis, bátran veszem a kezembe – jegyezte meg a falugondnok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hagyományőrző disznóölés

Az évtizedek óta hagyományos módon, szalmával pörzsölték a levágott disznót Vásárosfaluban. Tovább olvasom