Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Az önfenntartás a távlati cél

A gazdaságos termeléstől még ugyan messze vannak, de mindenképpen értéket teremtenek az önkormányzati kertészetek. A községek ráállnak a feldolgozásra, néhol több foglalkoztatottra, máshol földre lenne szükség.

Jól teljesítettek a Rábaközben az önkormányzati kertészetek. Az persze még odébb van, hogy a gazdaságok önfenntartók legyenek, de a megkérdezett polgármesterek szerint a közmunkaprogram ezen része mindenképpen értékeket teremt. Kovács Teodóra Rábacsécsényben például azt mondja, szívesen vásárolnának földet is.

– Jelenleg tizennégy kertben termelünk, ami nem teszi hatékonnyá a munkánkat. Ennek ellenére jó évet zártunk – fogalmazott a rábacsécsényi polgármester. – A termés jó lett, az értékesítés sem okozott gondot. Portékánk kétharmad részét a friss piacon adtuk el, a maradékot feldolgozzuk. Nálunk az idei a kísérletezés éve is volt, hiszen fűszer- és gyógynövényekkel próbálkoztunk. Ez hosszabb távú befektetés, értékelni még korai lenne, de a tapasztalatok kedvezőek.

Gergely Gabriella és munkatársai idén már az új hűtőkamrát töltötték fel a rábacsécsényi gazdaságban feldolgozott termékekkel.
Gergely Gabriella és munkatársai idén már az új hűtőkamrát töltötték fel a rábacsécsényi gazdaságban feldolgozott termékekkel.

A helyi önkormányzat a közmunkaprogram keretében idén hűtőkamrát szereltetett be és talajmarót vásárolt. A jövőben a feldolgozáshoz szükséges eszközök beszerzését tervezik.

– A bevételt visszaforgatjuk, de ahhoz, hogy önállóan tudjunk működni, még sok időnek kell eltelnie. Szükség van az állami támogatásra is. A közmunkaprogram nálunk sikeres, értéket teremt. Legnagyobb előnyét az a tíz asszony látja, aki munkát kapott, bevételhez jutott. Ők máshol nem tudtak volna elhelyezkedni vagy ha igen, a bejárás költségeit leszámítva nem keresnének sokkal többet – jegyezte meg Kovács Teodóra.

Kisbaboton Barcza Tibor az időjárásra panaszkodott érdeklődésünkre. A polgármester elmondta: kéthektárnyi burgonyájuknak több mint fele tönkrement. A piaccal talán nem lesz gondjuk, hiszen vannak biztos felvásárlóik és jelenleg is tárgyalnak egy jelentősebb mennyiség eladásáról. Barcza Tibor hozzátette: heten dolgoznak a programban, bővítésre szükség lenne, de nincs hozzá ember.

Szabó András árpási polgármester egyetért rábacsécsényi kollégájával abban, hogy az önfenntartás, a gazdaságos termelés még messze van, de célul tűzték ki.

– Öt foglalkoztatottunk van, a gazdaság működik, a termés jó volt, a piaci lehetőségeket igyekszünk kihasználni. Idén kisebb beruházásaink voltak: mérlegeket, hordókat, fagyasztóládát vettünk. Sajnos a felvásárlási árak igencsak nyomottak. A krumplit például nem adtuk oda huszonöt forintért, inkább kiosztottuk a helyieknek. Minden háztartás kapott egy-egy zsákkal.

– Hogy mikor leszünk önfenntartók? Egyelőre kell az állami segítség. Az az öt asszony viszont, akiket foglalkoztatunk, nem segélyért jön, hanem termelőmunkát végez – fejtette ki véleményét Szabó András.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Hagytam magam meggyőzni˝

A helyi gazdaság élénkítése, a fiatalok helyben tartása, középületek karbantartása szerepel többek között az új rábapordányi polgármester tervei között. Tovább olvasom