Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Az olvasás manapság nem divat

Felmérések alapján a magyar fiatalok többségének az olvasás nem tartozik a kedvenc időtöltései közé.
Olvasnak: Rozsits Ildikó és Szilágyi Vivien, a csornai Széchenyi-iskola hatodikos diákjai rajzórára a kékfestőmesterség múltját kutatják.
A csornai Martincsevics Károly Városi Könyvtár gyerekkönyvtárosa, Némethné Kovács Beatrix elmondta, örömmel tapasztalta, hogy az utóbbi időben egyre gyakrabban hozzák el a könyvtárba óvodás gyermekeiket az anyukák, hogy lapozgatókat, képeskönyveket kölcsönözzenek. Az általános iskolába bekerülvén elsősorban a barátok és a televíziós mesefilmek alakítják a gyerekek ízlésvilágát. Ekkor már a kötelező irodalommal is meg kell birkózniuk a diákoknak.

– Sokszor előfordul, hogy bejön hozzánk két-három kisgyerek, akik közül csak egynek kell kötelező irodalom, de ha már itt vannak, a többiek is körülnéznek, és ha találnak számukra érdekes könyvet, be is iratkoznak. Elsősorban a színes, szépen illusztrált könyveket viszik a kisiskolások.

A lányok sokkal több szépirodalmat olvasnak, mint a fiúk, ami valószínűleg annak tudható be, hogy az alkotók nehezebben tudják nyomon követni a fiúk igényét. A lányok kedvencei a boszorkányos, varázslós tinikönyvek. A legkedveltebb szerzők Mag Cabot, Thomas Brezina és Tolkien. Rowling ugyancsak előkelő helyen szerepel. Mivel a mozik az Azkabani fogoly című részt vetítik, nálunk is ezt a kötetet keresik leginkább a Harry Potter-sorozatból – mondta Némethné Kovács Beatrix.

Az olvasási szokásokon nagyon jól fel lehet mérni a média hatását. Sokan ezt károsnak tartják, a könyvtáros azonban megjegyezte, „ha egy mozifilmnek olyan hatása van a gyerekekre, hogy emiatt kezükbe vesznek egy könyvet, az mindenképpen pozitívumnak tekinthető. Aki először jó szájízzel tett le egy ifjúsági regényt, az szívesebben fordul a házi olvasmányok felé is." Az ismeretterjesztő irodalom mind a fiúk, mind a lányok részéről nagyon keresett, népszerűbb, mint a szépirodalom.

Némethné szerint az általános iskolások jóval többször és szívesebben vesznek könyvet a kezükbe, mint a középiskolások. Ennek az lehet az oka, hogy nekik már túlságosan sokfelé kell felkészülniük, ezért kevesebb a szabadidejük, azt a keveset pedig, ami mégis megmarad, sokan szívesebben töltik tévézéssel, internetezéssel vagy számítógépes játékokkal. Az olvasás manapság nem tartozik a „divatos" hobbik közé.
Kathiné Kőrösi Hajnalka , a felnőttrészleg könyvtárosa is hasonló véleményen volt:

– A középiskolások nagy része főleg a kötelező irodalmat keresi, abból is csak azt, amit nagyon-nagyon muszáj, ha lehet, rövidített változatban. Azon kevesek, akik a házi olvasmányok mellett mást is szeretnének olvasni, leginkább krimiket és romantikus regényeket választanak, és természetesen a huszonéves korosztály körében is nagy népszerűségnek örvend a Harry Potter és A Gyűrűk ura, de egyéb filmek regényváltozatait is keresik.

A város könyvesboltjaiban is csak megerősíteni tudták a könyvtárban elmondottakat: a tizen- és huszonévesek többsége főleg a CD-ket, kazettákat viszi, tanév kezdetekor pedig a kötelező olvasmányok fogynak. Ezek mellett leginkább a romantikus, ifjúsági és kalandregényeket keresik a fiatalok – igaz, azokat sem túl nagy számban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Határozott rendőrség a cél

Szabó Iván kapitányságvezető határozott rendőrséget szeretne Kapuváron. Tovább olvasom