Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Az oltárkép egy Rubens-tanítvány műve

Árpás–Győr - Az árpási templom hét éve Győrött látható főoltárképét egy Rubens-tanítvány festette. A győri megyés püspök úgy nyilatkozott: biztonsági okokból jobb lenne, ha az értékes festmény másolata kerülne vissza a rábaközi településre.
Szakértői javaslat: Az eredeti alkotás helyett másolat kerüljön vissza a templomba

Többször írtunk arról, hogy Árpáson visszavárják az Árpád-kori templom XVII. században készült, hét éve a győri egyházmegyei kincstárban őrzött főoltárképét. A becses alkotás – a püspöki hivatalban kapott eddigi nyilatkozatok szerint – klimatikus és biztonsági okok miatt nem került vissza eredeti helyére.

Az árpási oltárkép.
Az árpási oltárkép.


Lapunk érdeklődésére nemrégiben a győri megyés püspök elmondta: a festményt restaurálták és új keretet kapott. Dr. Pápai Lajos – a Magyar Nemzeti Galéria szakértőjére hivatkozva – megemlítette: a kép még értékesebb, mint eddig gondolták, majdnem biztos, hogy a neves németalföldi mester, Rubens egyik tanítványának alkotása, aki egyébként I. Lipót magyar király és német-római császár udvari festője volt.

– Megértem az árpásiakat, de a mostani falutól távol, a határban épült templomban nem tudják biztosítani a folyamatos felügyeletet és a klíma sem megfelelő ahhoz, hogy előbb-utóbb ne károsodjon az értékes alkotás. Ezért tűnik a legjobb megoldásnak, ha az oltárkép továbbra is az egyházmegyei kincstárban marad – vélekedett dr. Pápai Lajos, majd hozzátette: – a Nemzeti Galéria szakértője azt javasolta, ha az árpási hívek ragaszkodnak a megszokott látványhoz, akkor készüljön a műről másolat, amely az eredeti helyére kerülne és valamiképpen pótolná a hiányt.

Olvasóink írták

  • 2. Baradlay 2008. május 18. 04:34
    „Nagyon jo otlet,mint tudjuk hazankban,megyenkben a templom harangot is ellopjak!
    "Ezereves katolikus nemzet"!!!!! Igaz Ferko nehany ev alatt olte ki a moralt a magyar nepbol!!!
    Ebredj magyar!!!!!!!!!!!”
  • 1. Margarét 2008. május 10. 07:21
    „Megértem a magyarázatot, de mégis elszomorító, hogy olyan világot élünk, ahol még ha a klíma megfelelő lenne, akkor sem megbízható hely az, ahol mindig is volt a kép. Hova vezet ez? Meddig fog még süllyedni az ember, mire végre felemelkedik?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beled névjegye

Beled a Rábaköz délnyugati települése, a Csornát Szombathellyel összekötő 86-os főútvonal északi… Tovább olvasom