Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Az oktatási intézmények segítik ki a költségvetést

Hatvankét és fél milliós kikiáltási áron értékesítik a csornai termálfürdőt a kempinggel együtt .
A csornai termálfürdő és kemping eladásáról döntött csütörtöki ülésén a város képviselő-testülete. Az önkormányzat liciten eladja az értékes ingatlant, a kikiáltási ár 62,5 millió forint. A strandra már érkezett is ajánlat a területtel szomszédos kertészet bérlőjétől, aki vállalná a szükséges beruházásokat.

Fejlesztések szükségesek a termálban

Ahhoz, hogy jövőre főszezonban kinyithasson a strand, májusig kell elvégezni a fejlesztéseket, a termálvizes medencék téliesítését pedig októberig kell megoldani. Amennyiben sikerül egyezségre jutni az érdeklődő társasággal, a fürdő akár egész évben fogadhatja vendégeit.

Szünet után döntés

Napirenden szerepelt a Pannon-Víz rt. javaslata az ivóvíz díjának közel hét-, a szennyvízelvezetésnek valamivel több mint nyolcszázalékos emelésére. A szavazás első körében a drágítás nem kapott többséget, ekkor Papp József polgármester szünetet rendelt el. A rövid megbeszélés utáni újabb szavazáskor három képviselő gondolta meg magát, így a testület tizenkét igennel elfogadta a Pannon-Víz javaslatát az emelésről, ennek értelmében januártól a vízért 165, a szennyvízelvezetésért 269 forintot kell fizetni köbméterenként.
Szó volt a későbbiekben a helyi adók teljesüléséről, az előterjesztésből kiderül: a tervek szerint a magánszemélyek kommunális adójából 7 millió forint, az iparűzési adóból 210 millió forint folyik be a város kasszájába. A képviselők elé az adómértékek emeléséről is került javaslat, ami a kommunális adó tízezer forintra növelését indítványozta.
Papp József az ülésen elmondta: a városnak szüksége van a többlet-adóbevételre. Kovács Tamás a nagyarányú emelést elutasító hozzászólásában arról beszélt, hogy a városban sokaknak okozna gondot annak kifizetése. A képviselő a törvényi maximum felét, azaz hatezer forint megállapítását vetette fel, amit később a testület elfogadott, ahogy az iparűzési adó két százalékra való emelését is.
Módosította a plénum Csorna rendezési tervét is, amire a Csukás-sporttelep értékesítése, illetve a majdan épülő, várost elkerülő út miatt volt szükség. Levették napirendről a Rekultív kft. szemétszállítási díjemelésre vonatkozó kérelmét azzal, hogy a kérdésre januárban térnek vissza. Januártól emelkednek viszont az önkormányzati intézményekben fizetendő étkezési díjak hét százalékkal.

Kölcsön december 31-ig

Rendeletet alkotott a testület az önkormányzat 2005-ös átmeneti gazdálkodásáról is, amire az „év végi negatív zárás elkerülése érdekében" van szükség. A határozat a szakképző intézmények (Hunyadi-, Kossuth-, Csukás-iskola) vezetőit utasítja arra, hogy a támogatók által év közben befizetett szakképzési alap egyenlegét utalják át a város költségvetési számlájára december 31-ig. A pénzt 2005 első munkanapján aztán vissza is kapják az intézmények.
Az ülés további részében meghatározták a városi tűzoltóság, illetve a polgármesteri hivatal teljesítménykövetelményeit, döntöttek arról, hogy a kórháznak átadott önkormányzati lakás bérleti jogát meghosszabbítják és tárgyaltak a város köztisztasági, valamint karbantartási feladatainak ellátásáról. A beruházó kérésére Új Malom utca elnevezést kapott az az útszakasz, amelyen a Bartók Béla utcáról megközelíthető a Pannon-Mill Malomipari rt. új üzeme.

Sipos doktort köszöntötték

A testületi ülés elején dr. Sipos József nyugalmazott főorvost köszöntötték. Sipos doktor ötven évvel ezelőtt vette át diplomáját, ez alkalomból Papp József díszoklevelet adott át az idős orvosnak, aki csornai munkássága alatt nemcsak a gyógyító munkából vette ki részét, hanem a város közéletében is szerepet játszott, tagja volt például a rendszerváltás utáni első képviselő-testületnek. A kollégák nevében dr. Ruzsicska Tibor főorvos és dr. Krizmanich Mária kórházigazgató gratulált Sipos Józsefnek.

A Vidékért Egyesület közleménye

A testületi ülés két napirendi pontjára vonatkozóan a Vidékért Egyesület képviselői közleményt juttattak el szerkesztőségünkbe. A december 16-i testületi ülés napirendjén szerepelt a lakosságot érintő kommunális adó emelése. A javaslat nagymértékű (700 százalékos) adóteher-emelést irányzott elő. Véleményük szerint a bevételek ilyen arányú növelését csak a fokozatosság elvén lehet megvalósítani. Ezért a lakosság teherbíró képességét figyelembe véve a Vidékért Egyesület úgy döntött, hogy e javaslatot nem támogatja. Másik sarkalatos kérdés a termálfürdő értékesítése. A csornai termál üzemeltetése folyamatos veszteséget (évi közel 20 millió forint) jelent az önkormányzat számára. Ezért keresik az üzemeltetés gazdaságosabb formáit, ami nem feltétlenül csak az értékesítésben valósulhat meg. Az előterjesztés véleményük szerint kiforratlan, nem nyújt lehetőséget reális döntésre, ezért nem támogatják.
(Kapui Ferenc nemmel, Kovács Tamás viszont igennel szavazott, Maurer János pedig tartózkodott.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Létszámcsökkentés és munkaerő-felvétel

Az improduktív létszám csökkentésével, ám a termelésben dolgozók számának növelésével számol a Kapuvár Hús Rt. Jövőre ötven új munkahelyet ígértek. A debreceni székhelyű cégcsoport forgalmából egyharmaddal részesül a rábaközi üzem. Az induláskori négyszáz főshöz képest valamelyest csökkent a Kapuvár Hús Rt. dolgozóinak létszáma. Tovább olvasom