Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Az oktatásban mindenki együttműködik

Rábaköz - Az idén közel százkilencvenkétmillió forintból gazdálkodó Kapuvár–beledi kistérség az oktatás és a szociális ellátás terén már jól teljesít, ám területfejlesztésre nem kapnak forrásokat.
A Kapuvár–beledi Kistérség Többcélú Társulását még 2004-ben alapította tizenkilenc település. A taglétszám – Agyagosszergény kiválásával – napjainkra tizennyolcra változott. Ám a működés ötödik évére a települések közti együttműködés szorosabbá vált, vannak olyan területek, többek közt az oktatás, melyekben minden település részt vesz.

Dukai Tibor, a kistérség munkaszervezetének vezetője elmondta, a feladatok több nagy csoportra tagozódnak. Ezek a területfejlesztés, az egészségügyi és a szociális ellátás, a család-, gyermek- és ifjúságvédelem, az oktatás, a belső ellenőrzés, a közművelődés és önként vállalt feladatként a sport.

A területfejlesztésről szólva hangsúlyozta, a feladat kezelése átfedést mutat több szakminisztériumi szervezettel, így az úgynevezett Leader-programmal (Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesület), a helyi vidékfejlesztési irodával vagy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséggel.

Dukai Tibor, a kistérség munkaszervezetének vezetője.
Dukai Tibor, a kistérség munkaszervezetének vezetője.

– Ha ezen szervezetek forrásait egy kézbe lehetne szervezni, vélhetően többet tehetnénk a vidék fejlesztéséért – jelentette ki Dukai Tibor. Az egészségügyi ellátás terén a nemrég vállalkozásba adott központi háziorvosi szolgálat jelentheti az előrelépést, ám a kistérség keretein belül a szociális ellátás is sikeresnek számít. A munkaszervezet vezetője szerint azonban a leglátványosabb az együttműködés az oktatásban, ahol minden település csatlakozott valamelyik mikrotérségi iskolai centrumhoz. Ebből három van: a Kapuvári Térségi Általános Iskola (KTI), a beledi Mikrotérségi Általános Művelődési Központ (ÁMK) és a Cirák–Kisfalud–Mihályi–Vadosfa Általános Iskola. Az iskolákon kívül már majd minden település csatlakozott a társulási óvodákhoz is, egyelőre Veszkény és Szárföld kisgyermekei járnak helyi fenntartású intézményekbe, de előbbi településen már felmerült az ötlet egy szeptemberi csatlakozásról (negyvenöt gyermek jár a veszkényi óvodába). A belső ellenőrzési feladathoz is csatlakozott a kistérség minden települése.

A beledi Mikrotérségi Általános Művelődési Központ iskolájának diákjai.
A beledi Mikrotérségi Általános Művelődési Központ iskolájának diákjai.

Dukai Tibor elmondta: az idei évben 191,7 millió forintból gazdálkodik a kistérség, melyből oktatásra (átadott normatívák) 96,3 millió forint jut, a szociális ágazatra 37,3 millió, a gyermekjóléti ellátásokra 10,4 millió, a belső ellenőrzésre 7,2 millió, a mozgó könyvtárra pedig 13 millió forint kerül a kistérségi büdzséből. A hat dolgozót foglalkoztató munkaszervezetre 19,5 millió forint jut, ami a szervezet vezetője szerint kevesebb, mint a tavalyi összeg. A kistérségi költségvetést még a lakosonkénti húsz forint egészíti ki a társult települések részéről.

Dukai Tibor hangsúlyozta: egyik legsikeresebb feladatuknak tartja a március végéig meghosszabbított közmunkaprogramot, melyben harminckét munkavállalót tudnak foglalkoztatni a kistérség településein. Legújabb eredményük egy külföldi kapcsolatfelvétel, melyre pályázati forrásokat nyertek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerény képviselői vagyonok

Csorna - Ismét vallottak vagyonukról a csornai képviselő-testület tagjai is. „Civil" keresete… Tovább olvasom