Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

Az NGM visszautasítja a NAV-ot ért vádakat a Kapuvári Hús ügyében

A ki nem fizetett tartozások tették tönkre a Kapuvári Hús Zrt-t; ezért a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) visszautasítja azokat a vádakat, miszerint a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) tette tönkre a Kapuvári Hús Zrt.-t - közölte az NGM kedden az MTI-vel.
A tájékoztatás szerint már 2012. augusztusában megjelent a sajtóban, hogy a szóban forgó húsipari cég 2012 nyarán több mint 7 milliárd forinttal tartozott különböző pénzintézeteknek és beszállítóknak.

A felszámolási eljárást ezért 2012. október 4-én nem a NAV, hanem az egyik károsult piaci szereplő indította. A szaktárca jelzi azt is: a cég 203 fős létszámleépítést jelentett be a munkaügyi központnak 2012. októberében.

A Kapuvári Hús Zrt. fizetésképtelensége és a létszámleépítés tehát egyáltalán nem függ össze az adóhivatal eljárásával. De a NAV az említett állításokkal szemben védtelen, mivel a cégeket védi az adótitok - emlékeztet a minisztérium.

Ezért kérik az "adótitok gazdáját", a Kapuvári Hús Zrt.-t, hogy hozza nyilvánosságra a valós tényeket, vagy mentesítse a NAV-ot az adótitok megtartásának kötelezettsége alól annak érdekében, hogy a közvélemény is hitelesen tájékozódhasson a történtekről - olvasható az NGM közleményében.

A Lehet Más a Politika párt (LMP) közleménye a múlt hét végén azt állította, hogy a NAV is felelős a kapuvári húsüzem csődjéért.

Az LMP szerint ugyanis a kapuvári húsüzem csődjében jelentős szerepet játszhatott, hogy a NAV egy friss bírósági döntés alapján jogtalanul állapított meg a cégnél több százmillió forintos adóhátralékot. Az LMP úgy vélekedett: a kormány felelőssége, hogy az adóhatóság valódi okok és következmények nélkül büntethet meg és tehet tönkre vállalkozásokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kapuvári húsgyár - Minden felelőst megkeresnek

A nemzeti adóhatóság tévedése is hozzájárult a Kapuvári Hús Zrt. bedőléséhez - fogalmazott Nagy István államtitkár. Tovább olvasom