Kisalföld logö

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 5°C | 16°C Még több cikk.

Az iskolát továbbra is működtetik

Akad dolga bőven Rábacsécsény új polgármesterének. Korszerűsítésre várnak az önkormányzati ingatlanok, járdákat kell építeni.
Rábacsécsény új polgármestere legfontosabb feladatának tekinti, hogy a falu iskolájának és óvodájának működését biztosítsa. Ezzel nem saját munkahelyét félti Kovács Teodóra, aki az iskola vezetője is. P ugyanis sok kollégájával együtt vallja: egy település oktatási intézmények nélkül sorvadásra van ítélve.

– Nehéz esztendő elé nézünk 2007-ben, azt már most tudjuk – mondta a Kisalföldnek Kovács Teodóra. – A költségvetés sarokszámait ugyan még nem ismerjük, de az biztos, hogy kevesebb pénzből gazdálkodhatunk, mint eddig. Ha a kormány pénzt von el tőlünk, nekünk is bizonyos területeken le kell mondanunk a fejlesztésekről. Óvodánkba 27 kicsi jár, iskolánk a téti tagiskolájaként működik, 72 gyerek után kapunk állami normatívát. Biztató, hogy jövőre emelkedik a tanulói létszám. Próbálunk mindent megadni a gyerekeknek, hogy ne kerüljenek hátrányba a nagyobb településeken élő társaikkal szemben. Gyógypedagógus dolgozik például nálunk, illetve az oviban elindítottuk a zenei, nyelvi képzéseket és a néptáncoktatást. Hivatalba lépésem után találkoztam a kisgyermekes szülőkkel, akik bölcsőde létrehozását kezdeményezték. Ha nem is a klasszikus formában, de egy családi napközi megalakításán mindenképp érdemes elgondolkodni.

Kovács Teodóra egyéb, Rábacsécsényt érintő ügyekről is beszélt. Nemrégiben az 1,6 millió forintos Mobilitas-pályázatnak köszönhetően felújították a sportöltözőt. Az iskolaépület régi szárnyában a födém ment tönkre, amit szintén pályázati támogatással javítottak ki. Gondot okoznak az önkormányzatnak a külterületi utak. A magasfeszültség telepítésekor ugyanis ezeket tönkretették, de a javítást nem végezte el a beruházó. A polgármester szerint ez a cég feladata lenne, hiszen a községnek erre anyagi lehetősége nincs. Korszerűsítésre szorulnak az önkormányzati ingatlanok is: az iskola alsó épülete, a konyha, a postai pihenő, a polgármesteri hivatal tetőszerkezete. Az elmúlt húsz évben nem épült Rábacsécsényben járda. Ezt az adósságot most törleszteni szeretné az új községvezetés. Ugyanígy a vízelvezető árkok karbantartása is időszerű a faluban. Önerőből ezek a fejlesztések persze nem mennének a Rába-parti települé sen sem, ezért Kovács Teodóra bízik a pályázatokban.
A polgármester munkájához a helyiek segítségét is kéri. A civil élet egyébként megfelelő a faluban, aktívak a fiatalok és az idősek. Egyeztetett is velük, beszélt a sportolókkal, a nyugdíjasokkal, az egyházközség vezetőivel. Találkozót kezdeményez a helyi és a faluból elszármazott vállalkozókkal is, jó ötleteket várva. A további tervek között szerepel a nyugdíjasok napközi otthonának létrehozása, mivel igény lenne rá. Sokat várnak Rábacsécsényben a Rába folyó rehabilitációjától, hiszen a vízi turizmus, az idegenforgalom fellendülése jót tenne a községnek. „Kezdenünk kell valamit a temetővel is, fel kell újítani a ravatalozót, megoldjuk a szelektív hulladékgyűjtést és az urnás temetést is lehetővé szeretnénk tenni" – tette hozzá Kovács Teodóra.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Áremelés és kibővített lomtalanítás

A rábaközi polgármesterek többsége nem ért egyet a Rekultív kft. áremelési javaslatával. Tovább olvasom