Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Az iskolabezárás küszöbén

A jövő év júniusában véget ér egy korszak Magyarkeresztúron: a településen ugyanis bezárják az iskolát.
A polgármester szerint a döntést a kényszer szülte, hisz anyagiak híján képtelenek fenntartani az intézményt, ahol jelenleg három faluból harmincnyolc gyerek tanul.

Magyarkeresztúron a jövő év szeptemberétől három falu – Magyarkeresztúr, Bogyoszló, Potyond – alsó tagozatosait már nem hívja csengőszó a tantermekbe.

– Jövőre lesz harminc éve, hogy intézményfenntartó társulást hoztunk létre Bogyoszlóval. Sajnos mostanra oda jutottunk, hogy az oktatási törvényben előírt osztálylétszámokat a jövő tanévben a társulásban részt vevő Bogyoszló, Potyond és Magyarkeresztúr már nem tudja biztosítani, hisz a gyereklétszám folyamatosan csökken. Ezért nagyobb „iskolatársban" kell gondolkodnunk – mondta Németh Erzsébet, a „civilben" pedagógus polgármester.

„ Önkormányzatunk eddig minden tehetségével ragaszkodott az intézményhez, de már minden vagyonunkat feléltük, Magyarkeresztúr kimerült."

Nagy a felelősségünk, hisz nem mindegy, hogy melyik településsel kötünk intézményfenntartó társulást, honnan teremtjük elő az esetleges normatíván felüli összeget. A székhely község augusztus végéig nem készítette el a konkrét intézkedési tervét, s ahogy mondani szokták, a halogatás a tett halála, Bogyoszló elvesztette nyerő pozícióját.
Németh Erzsébet elmondta; októberben Bogyoszló kérésére Szilsárkány bemutatta iskoláját Magyarkeresztúron.

Ám a képviselő-testület az alacsony gyereklétszám miatt nem támogatja az iskolatársulás létrehozását. Kifogásolják továbbá, hogy a két település – Szilsárkány és Magyarkeresztúr – között nincs autóbusz-közlekedés, s megfogalmazták azt a kérdést is, hogy mi lesz télen havazás esetén egy olyan mellékúton, ahol alig van forgalom.

– Fő ellenérvünk, hogy három év múlva a jelenlegi bogyoszlói társuláshoz tartozó nyolcvannégy gyerekkel, valamint a hetvenhét szilsárkányi tanulóval létrehozott új társulás sem felelne meg az oktatási törvény előírásainak – fűzte hozzá a polgármester. – Hosszú távú megoldást keresünk a falubeli tanulóknak, nem három esztendő távlatában gondolkodunk. Fontos, hogy néhány év múlva ne kelljen újra átélni a kényszerű iskolaváltással járó nehézségeket.

Pedagógusként is látom, hogy ez a lépés komoly érdeksérelmekkel jár, erős érzelmek kísérik. Azzal a településsel fogunk társulási szerződést kötni, amely hosszú időn keresztül megfelel a törvényi előírásnak. Lényeges, hogy az állami normatíva biztosított legyen a működtetéshez és diákjaink az önkormányzat révén ingyen jussanak tankönyvhöz és éves buszbérlethez. A szülőket nem szabad sürgetni döntésük meghozatalában. Májusig még van idő, hogy éljenek a szabad iskolaválasztási jogukkal.

Végezetül Németh Erzsébettől azt is megtudtuk, hogy a tervek szerint az iskolaépületben – a többcélú kistérségi társulás keretében – átmeneti otthont alakítanak ki.

Véleményt kértünk Bogyoszló polgármesterétől is, ám ő azt ígérte, hogy a leendő iskolatársulás létrehozásában részt vevő szilsárkányi kollégájával hamarosan kifejtik álláspontjukat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csorna, a kettészakított város

„ A politikai megosztottságot ’98 óta nagyon-nagyon erősen érzem Csornán. Nemcsak az önkormányzatban és a képviselő-testület ülésein, hanem az emberek hétköznapjaiban is” – mondta a mára már abszurdnak tetsző kisvárosi meghasonlottságról a csornai polgármester. Tovább olvasom