Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Az illegális lerakókat rövidesen kamera is figyeli

Befejeződött Csornán a gyöngyösmajori hulladéklerakó rekultivációja. Húszezer köbméternyi szemetet mozgattak meg. A területre rövidesen kamerákat szerelnek fel.

A nagytérségi hulladékgazdálkodási társulás uniós pályázatával a csornai lerakókat is rekultiválják. Gyöngyösmajorban végeztek már a szakemberek, a korábbihoz képest „szép" területet hagytak hátra. Az önkormányzat azt szeretné, ha ez így is maradna. Amíg a rekultiváció folyamatban volt, ugyanis gyakran vittek ki kisebb-nagyobb szemétkupacokat ismeretlenek. Kamerákat is felszerelnek ide.

A Mosonmagyaróvár Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás összesen 24 hulladéklerakó rekultiválását végzi el. Csornán két helyszínen, az Őrangyal-temető mögött és Gyöngyösmajorban rekultiválnak, összesen 170 millió forintból. Hogy a rend meg is maradjon, arról a városháza szeretne gondoskodni.

a
Ilyen volt és ilyen lett a csornai, gyöngyösmajori hulladéklerakó. A rekultivált területre rövidesen nemcsak a sorompó, hanem kamera is „vigyáz".


Gyöngyösmajorban úgynevezett „helyben" rekultiváció történt. Körülbelül húszezer köbméternyi szemetet mozgattak meg, a hulladéktest megformázása után a depónián speciális felső szigetelő és szivárgó rendszert alakítottak ki. A csapadékvíz így nem juthat be a hulladék belsejébe, nem oldódhatnak ki belőle szennyező anyagok. Ezután a terület tájba illesztése történt meg humuszterítéssel, majd füvesítéssel zárult a rekultiváció. Nyolc süllyedésmérő pontot és nyolc gázkiszellőző nyílást építettek ki.

Annak érdekében, hogy a hulladéklerakó bejáratánál és az oda vezető bekötőút mellett ne jelenjenek meg ismét szeméthalmok, a közterület-felügyelet naponta többször ellenőrzi a területet. Ha mégis történik illegális lerakás és az elkövető is „kézre kerül", környezetvédelmi szabálysértési eljárást kezdeményeznek. A bírság felső határa 30 ezer forint. Még hatékonyabb lehet a kamerák felszerelése. A város önkormányzata a mezőőri szolgálat bevezetését is tervezi. A mezőőr egyik fontos feladata lesz a lezárt hulladéklerakók ellenőrzése.

Olvasóink írták

  • 2. miro132 2011. december 07. 12:43
    „Azt írjak a cikkben, hogy gázkiszellőző nyílás is lesz a dombon. Máshol összegyűjtik a keletkezett metánt és hasznosítják. Csornán miért nem lehet ezt megtenni ?”
  • 1. miro132 2011. december 07. 09:46
    „Nagyon örülünk de nem lehetne szánkózódombbá alakítani a szeméthegyet ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kedden reggel a Mikulás viszi ki a lapot

Németh László negyedik éve ajándékozza meg lapunk előfizetőit. A településen ma reggel a Mikulás… Tovább olvasom