Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Az ikon lényege a kapcsolatépítés

A csornai Nyugdíjas Akadémia harmadik sorozatának záró előadását Heiter Róbert Gottfried premontrei prelátusi titkár tartotta. Témája ezúttal az ikonfestészet volt.

Heiter Róbert Gottfried premontrei prelátusi titkár az ikonokról elmondta: e vallási művészeti ág a Bizánci Birodalom idején élte virágkorát. A keleti keresztény egyházak által tisztelt, megszentelt képek történetének voltak viharosabb időszakai is. Az ikonfestészet témája ugyanis az Isten emberi arcának ábrázolása, és ez az ábrázolhatóság valóságos teológiai vitát robbantott ki.

Ennek legszélsőségesebb korszaka az ikonrombolás volt. Az ikonok tiszteletét végül a 787-es niceai zsinat fogadta el, ahol kimondták, hogy az ikon Krisztust emberként ábrázolja, akiben azonban az isteni és az emberi természet egyszerre, szétválaszthatatlanul van jelen.
Az ikon egyházi célt szolgál: színeivel, vonalaival, kompozíciójával, ikonográfiájával mindig tanít. A kompozícióra jellemző, hogy a fontosabbat ábrázolják nagyobbnak, így az alakok sokszor aránytalannak tűnnek, a fej és főleg a szemek nagyok. Mert az ikonnak a kommunikáció a lényege. Amikor valaki letérdel az ikon elé, a szemet, a tekintetet keresi és úgy imádkozik. A keleti keresztény vallásokban tehát az ikonok nem dekorációnak, nem művészeti alkotásnak számítanak, hanem az Örökkévalóval és szentjeivel való kapcsolattartást segítik elő.

Heiter Róbert Gottfried
Heiter Róbert Gottfried


Oklevél és könyvek. Az idei Nyugdíjas Akadémia hallgatói közül akik legalább négy előadáson részt vettek, oklevélben részesülnek, melyeket április 17-én, szerdán délután négy órakor adnak át a Városi Művelődési Központban. Az ünnepélyes átadón fellép a Garabonciás együttes, és kisorsolják a Kisalföld által felajánlott könyveket is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos vasúti baleset Vitnyédnél

Egy személyautó ütközött vonattal a vitnyédi vasúti kereszteződésben vasárnap délután. Tovább olvasom