Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Az idősek ragaszkodnak a maradáshoz

A jobaházi idősek otthonában advent első vasárnapján kezdődik a karácsonyi készülődés.
Kalmár Margit néni
Karácsonykor mindenki arra törekszik, hogy az ünnep napjait családjával, szeretteivel töltse. Sokan vannak viszont olyanok, akiknek mindez nem adatik meg. A jobaházi szociális otthon nyolcvanöt lakójának többsége is az intézményben karácsonyozik. Gondozóik tudják, hogy ilyenkor még több odafigyelést, szeretetet igényelnek az idős, beteg emberek. Szalóki Imréné főnővér és Holper Gyöngyi mentálhigiénés munkatárs arról beszélt a Kisalföldnek, milyen készülődés előzi meg a karácsonyt Jobaházán.

– Már az ünnepet megelőző hetek is a karácsony jegyében telnek nálunk – mondta Szalóki Imréné. – A nővérek, a mentálhigiénés csoport munkatársai és a lakók együtt csinosítják az épületet, közösen készítik a karácsonyfadíszeket. Igyekszünk kipuhatolni, hogy kinek mire van szüksége, ki mit szeretne ajándékba kapni. Intézményünkben minden lakó személyre szóló ajándékot talál a fa alatt. Ki az érdeklődésének megfelelő könyvet, ki sálat, sapkát vagy olyan dolgot, amit ugyan szeretne, de nem tud megvenni.

Ünnepi díszben

A jobaházi otthon valamennyi épületében adventi koszorút helyeztek el és minden szinten van karácsonyfa is. A folyosókon az alkalomhoz illő zene szól és a szentestét megelőző napon a fenyőt közösen díszítik fel. December 24-én szinte egész nap ünnepelnek, énekelnek. Délután a helyi iskolások adnak műsort, az ajándékozás után pedig a vacsora is hagyományosan karácsonyi. Holper Gyöngyitől megtudtuk: szinte valamennyi lakójukhoz érkeznek látogatók, néhányukat pedig pár napra haza is viszik. Igaz, az idősebbek inkább maradnak az otthonban.

– Arra törekszünk, hogy meghitt, bensőséges ünnepet varázsoljunk az intézménybe – jegyezte meg a mentálhigiénés munkatárs. – Idős lakóink ragaszkodnak hozzá, hogy itt maradjanak az ünnepekre is, hiszen nekik mi vagyunk a család. Koruk miatt nehéz „kimozdítani" őket, szívesebben vannak megszokott környezetükben. Figyelünk, hogy ezekben a napokban még a szokásosnál is többet legyünk velük, még több szeretetet adjunk.

Boldogság és boldogság

A legegyértelműbben a 85 esztendős Fülöp Jánosné Teri néni fogalmazza meg a lakók hangulatát. „Otthon egy fokkal nagyobb volt a boldogság, de soha nem gondoltam volna, hogy egy jó közösségben, ilyen gyönyörű karácsonyokat élhetek meg."
– Eljönnek hozzánk a gyerekek a faluból, nagyon szép műsort adnak, mi pedig karácsonyi énekeket énekelünk és ajándékot is kapunk – mondja Teri néni.

Mi lesz a fa alatt?

Kalmár Margit néni is 85 éves, az első közös ünnepre készül Jobaházán. Ahogy fogalmaz, noha a rokonok látogatják, nem akar hazamenni karácsonyra, jobban szeret megszokott helyén. „Megpróbálok segíteni mindenben a társaknak és a gondozóknak, hogy még szebben teljenek az év utolsó hetei" – mondja Margit néni.

Bognár Ágnes nyolc éve a jobaházi otthon lakója, szerinte is meghitt, családias a karácsony. A csornai Tendl Zoltán májusban költözött Jobaházára: érdeklődve várja, hogy milyen lesz az első ünnep. Azt már tudja, hogy mindenki kap ajándékot, kíváncsian várja, hogy számára mit rejteget majd a csomag.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A zenén át látja a világot

Andris tízéves, és születése óta vak. Mégis rendszeresen színpadra lép, legutóbb a csornai Ki mit tud? döntőjében hallhatta a közönség. Előadása mindenkit megindított. Ha énekel, teste átlényegül, minden idegszálával érzi a zenét és a külvilágot. Dukai Regina énekesnő szerint is nagy jövő várhat a kisfiúra. Andris Csornán már minden lehetséges díjat bezsebelt. Tovább olvasom