Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Az idős lakók együtt ünnepelnek

Meghitt hangulatban telnek az év végi napok Bágyogszováton, az idősek otthonában.
Baranyai Orsolya és Szilasi Jánosné
Ünnepi hangulatban telnek a napok a bágyogszováti idősek otthonában. A lakókat ajándékkal lepték meg a dolgozók, műsort is adtak karácsonykor és az év utolsó napjaiban az asztalra is ünnepi étek kerül. Látogatója szinte mindegyik idős embernek van, de a szerencsésebbek a szentestét is odahaza, szeretteik körében tölthették, szilveszterkor viszont valamennyien együtt lesznek.

Legnehezebb a karácsony

– A családot ugyan nem tudjuk pótolni, de igyekszünk bensőséges, családias, ünnepi hangulatot teremteni lakóinknak – fogalmazott az intézmény igazgatója, Szabóné Németh Mária. – A karácsony az év legnehezebb ünnepe, amit az idős lakók nehezen élnek meg, hiszen elhunyt szeretteikre, családtagokra, régi karácsonyokra emlékeznek, emiatt kollégáimra is hatalmas lelki teher nehezedik.
A bágyogszováti otthonban Mikulás-műsorral kezdődött az ünnepi készülődés, majd advent első vasárnapján a helyi plébánossal, Csík Miklós kanonokkal közösen gyújtották meg a gyertyát a koszorún. Kiss Viktor hitoktató lelkileg készítette fel az otthonban élőket, az általános iskolások és óvodások – hatvan gyerek – pedig versekkel, énekekkel kedveskedtek nekik, de felléptek az intézmény dolgozói is. A közös karácsonyfa-díszítés után mindenki névre szóló ajándékot kapott, az ünnepi asztalra pulyka, sütemény és gyümölcs is került. Ilyenkor a házirendet sem veszik olyan szigorúan, mint a hétköznapokon, a napok imával, beszélgetéssel teltek és volt, aki szentmisén is részt vett a szomszédos templomban.
Vitéz Lajosné Etel néni kilencvenkét esztendős, rövid betegeskedés után most már egészségesen várja az új évet.
– Nagyon szép volt a karácsonyi műsorunk, a gyerekek igazán kitettek magukért, utána a miséket hallgattuk meg a rádióban.
„ Eszembe jutottak a régi karácsonyok is, amelyek szintén nagyon meghitt ünnepek voltak. Kilencen voltunk testvérek, gyönyörű szentestéket tartottunk, amik az éjféli misével értek véget. Ajándék persze nemigen került a fa alá, hiszen beszolgáltatás, szegénység volt akkoriban, mindig csak olyat igyekeztünk beszerezni, amire szükség volt."
A karácsonyfadíszeket is magam sütöttem később, mézeskalácsot, rózsafüzért, de most már más világ van, a maiaknak mindenük megvan – foglalta össze véleményét Etel néni.

Koccintunk a társakkal

– Én a gyerekeimnél karácsonyoztam, három lányom és egy fiam van, és persze az unokák, dédunokák – vette át a szót Vados Jánosné. – De a szilvesztert már itt töltöm, megnézzük a tévéműsort és koccintunk is a lakótársakkal, pezsgőt iszunk.
Ifjú István szintén a nagyon szép karácsonyi műsort említette meg érdeklődésünkre, és ő is meglátogatta rokonait.
– A húgoméknál voltam Csornán, elbeszélgettünk az elmúlt napokban, felidéztük a régi emlékeket, aztán meg jókat ettünk-ittunk, még ajándékot is kaptam tőlük. Az otthonban is jól érzem magam, főleg mostanában, mert ugyan mindig jól főznek itt a hölgyek, de ilyen tájban ünnepi ételeket készítenek, újévkor például lencsét eszünk, hogy eredményes és sikeres legyen az új esztendő – mondta Ifjú István.
Baranyai Orsolya és Szilasi Jánosné szintén a bágyogszováti otthon lakói, ketten együtt több mint száznyolcvan évesek. Orsolya néni éjféli misére nem, de karácsonykor átment a templomba. Jól érzik magukat az intézményben és a gyerekek fellépése különösen tetszett nekik.

„ Egészséget várok"

– Nekem a fiamnál, Belgiumban töltött karácsonyok a legemlékezetesebbek, négyszer voltam kint náluk, már dédunokáim is vannak – emlékezett Szilasi Jánosné Manci néni. – A gyerekek közül egyik sem maradt a háznál, ezért lakom most itt, de nagyon jól érzem magam. Ellátnak mindennel, nem is tudom, mi lenne velem, ha nem itt élhetnék. A karácsony is nagyon szép volt, otthonos, családias hangulatban voltunk. Az új évtől egészséget várok, hiszen valamennyiünknek az lenne a legfontosabb.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orgonafelújítás Csornán

Gyűjtést kell szervezni ahhoz, hogy hozzáláthassanak a csornai Jézus Szíve-templom hatvankét éve „szolgálatban” lévő és ma már „betegeskedő” orgonájához. Mostanra annyira megromlott az állaga, hogy bármikor felmondhatja a szolgálatot és elnémulhat. Az egyházközség levélben fordul az egyházközség tagjaihoz; a keresőktől tíz, a nyugdíjasoktól két és fél ezer forintot kérnek. Tovább olvasom